Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6f70ec92bc35cc228c17afd4ebafe99d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Jesse Puljujärvi ei ole enää entisensä – Uutisalue

Kommentti: Jesse Puljujärvi ei ole enää entisensä

Jesse Puljujärvi on todistanut olevansa NHL-tason pelaaja, mutta nyt olennaista on panna odotukset oikeaan perspektiiviin, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Odotettu tiedote pamahti myöhään sunnuntai-iltana: Jesse Puljujärvi palaa NHL:ään.

Pitkään parrasvalojen ulkopuolella paluuta NHL:ään rakennellut Puljujärvi solmi Pittsburgh Penguinsin kanssa kahden vuoden sopimuksen.

Sopimuksen arvo kertoo kaiken olennaisen. Sopimus on toki yksisuuntainen, mutta arvoltaan hyvin maltillinen. Vain 800 000 dollaria kaudessa.

Sopimus on molemmille osapuolille reilu. Puljujärven, 25, näytöt ja pitkä kuntoutus eivät puoltaneet tähän saumaan parempaa lappua.

Sopimus on molemmille osapuolille reilu.

Pitää muistaa, että Puljujärvi on vasta aloittanut pelaamaan kilpailullista jääkiekkoa pitkän ja raastavan kuntoutusjakson jälkeen.

– Yli kahdeksan kuukauden tauko peleistä, iso operaatio takana ja pitkä kuntoutusjakso päälle. Siihen nähden pitää olla tyytyväinen, että mies pelaa tällä hetkellä, taustoitti Puljujärven agentti Markus Lehto aiemmin tammikuussa.

Puljujärvi kävi viime kesänä isossa lonkkaleikkauksessa Yhdysvalloissa. Laitahyökkääjän molemmat lonkat operoitiin. Leikkauksen jälkeen edessä oli kuukausien kuntoutus, minkä takia uuden sopimuksen solminen venyi.

Voi myös sanoa, ettei Puljujärvi ole enää entisensä tuplalonkkaleikkauksen jälkeen, sillä hän on joutunut hieman muuttamaan luisteluasentoaan.

Vaikka Penguins kutsui jo joulukuun alussa Puljujärven rapakon taakse koeaikasopimukselle, NHL-sopimuksesta ei ollut mitään takeita.

Penguins on edennyt Puljujärven kanssa maltillisesti ja järkevästi.

Ensin kutsutaan mies paikan päälle ja katsotaan harjoitusten kautta, missä mennään. Tämän jälkeen Puljujärvi siirtyi koeaikasopimuksella Pittsburghin AHL-seuran Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin riveihin.

AHL:n puolella Puljujärvi on saanut kipeästi kaipaamiaan peliminuutteja ja toistoja sisään. Kun kroppa on hiljalleen alkanut tottua peli- ja harjoittelutempoon, jäällä on alkanut näkyä tuttua puljumaista graindaamista.

Sitä kautta myös tehot ovat seuranneet perässä. Ennen NHL-sopimuksen rustausta Puljujärvi ehti pelata AHL:ssä 13 ottelua tehoilla 4+5. Tuloksellisesti pätkä meni varsin odotetunlaisesti.

Puljujärvi on todistanut jo aiemmin olevansa NHL-tason pelaaja, mutta nyt olennaista on panna odotukset oikeaan perspektiiviin.

Ensinnäkin nyt pitää unohtaa takavuosien odotukset.

Puljujärvi ei ole koskaan pystynyt lunastamaan korkean varausnumeron (kesän 2016 nelosvaraus) tuomia hillittömiä odotusarvoja. Ne ovat utopiaa.

Jesse Puljujärvi pelasi Edmontonissa vajaat kuusi kautta. Kuva: Jeff Mcintosh / The Canadian Press / ZUMA / MVphotos

Jo NHL-uran alussa kävi aika äkkiä selville, ettei Puljujärvestä ole tähtitason tekijäksi NHL:ään. Kärkipään varausvuoron takia Puljujärvi sai varmasti enemmän mahdollisuuksia yrittää isojen poikien kanssa, mutta varausnumerosta tuli nopeasti myös rasite.

Kun Puljujärvi palasi reilun vuoden kestäneen Kärpät-jakson jälkeen takaisin Edmonton Oilersiin, hän pystyi lunastamaan paikkansa vakiokokoonpanosta.

Puljujärvi pelasi kausina 2020–21 ja 2021–22 monin paikoin uransa parasta jääkiekkoa. 25 pistettä 55 ottelussa ja seuraavan kauden 36 pistettä 65 ottelussa olivat päteviä työnäytteitä torniolaisen potentiaalista. Toki hän pääsi pelaamaan myös Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin tasoisten supertähtien rinnalla.

Isot odotukset ja Puljujärven oman pelaajaidentiteetin hähmäisyys aiheuttivat kuitenkin pelillistä ja henkistä umpisolmua, mikä näkyi karusti viime kaudella. Siirto Carolina Hurricanesiin ei auttanut tilannetta pätkääkään.

Puljujärvi pelasi Carolinan paidassa 24 ottelua tehoilla 0+3. Kuva: James Guillory / USA TODAY Sports

Sitä on vaikea arvioida, minkä verran lonkkavaivat vaikuttivat tähän kaikkeen. Eivät ne ainakaan helpottaneet tilannetta.

Pittsburghissa on ainakin raporttien mukaan ymmärretty hyvin, minkä tyylinen ja tasoinen suomalaispelaaja herra Crosbyn joukkueeseen liittyy.

Puheet vakiopeliminuuteista tulosketjussa Sidney Crosbyn tai Jevgeni Malkinin rinnalla ovat sinivalkoista haihattelua.

Puljujärvi on NHL:ssä profiililtaan pohjaketjujen tilaa tekevä laitahyökkääjä. Hän on isokokoinen ja luisteluvoimainen pelaaja, jonka parhaat avut ovat rikkovassa duunaripelaajan roolissa.

– En odota, että hän tuottaa massiivisia hyökkäystehoja. Hän on näyttänyt, että hän pystyy pelaamaan huippupelaajien kanssa – etenkin Edmontonissa. Minusta hän on parhaimmillaan, kun hän karvaa, menee maalille ja häiritsee vastustajan kiekollisia puolustajia, kommentoi Penguinsin GM Kyle Dubas.

Puljujärvi on NHL:ssä profiililtaan pohjaketjujen tilaa tekevä laitahyökkääjä.

Aluksi Puljujärvi pääsee antamaan näyttöjä kolmosketjussa kokeneiden Lars Ellerin ja Rickard Rakellin rinnalla.

Optimitilanteessa Puljujärvi solahtaa Penguinsin paletissa nimenomaan kolmosketjun laidalle, jossa hän tuo vaihdosta toiseen vakiomäärän vahvaa luistelutyötä ja väkevää kamppailupelaamista.

Jos Puljujärvi vakiinnuttaa pelipaikan Penguinsin top 9:stä, tulostakin pitää tietenkin tulla jonkin verran, mutta isossa kuvassa tehopisteet ovat enemmänkin bonusta.

Sitä voi pitää jo kovana temppuna, että Puljujärvi on pystynyt ylipäätään palaamaan vaativan tuplalonkkaleikkauksen jälkeen takaisin NHL:ään.

Paluu on vaatinut valtavan määrän työtä, kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta. Ei onnistu ihan joka jätkältä.

Source Link is.fi