Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bd059df0bc04220e3bbcc55b8b0dde48, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Linna-sarjan Krista karkasi käyttämään huumeita – tämä asia vankeinhoidossa on retuperällä – Uutisalue

Kommentti: Linna-sarjan Krista karkasi käyttämään huumeita – tämä asia vankeinhoidossa on retuperällä

Linna-sarjan vangin tilanne nostaa esiin suuren ongelman vankien huumeongelmien käsittelyssä, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Salli Hakala.

Ylen Linna-sarjan toisella tuotantokaudella nähdään kummallinen tapahtumasarja, kun Vanajan avovankilassa tuomiotaan istuva Krista karkaa kesken kuvausten.

Krista pääsee jouluna lomille vankilasta, muttei palaa sovitusti takaisin tapaninpäivänä.

Hänet saadaan kiinni vasta puolitoista kuukautta myöhemmin. Kiinnijäämisen jälkeen Krista myöntää, että hän retkahti lomansa aikana ja käytti huumeita.

Tässä kohtaa häkellyn.

Krista on avoimesti kertonut käyttäneensä 12 vuotta huumeita. Silti hänelle ei ilmeisesti aloitettu vankilassa korvaushoitoa. On jo sarjan ensimmäisistä hetkistä saakka selvää, että Krista on suuressa vaarassa retkahtaa uudestaan huumeisiin.

– Olen yli puolet elämästäni käyttänyt huumeita. Käytin niitä myös työni ohessa, mutta pystyin aika hyvin pitämään kasassa sen pakan. En tiedä miten, mutta onnistuin siinä aika hyvin 12 vuotta, hän kertoo.

Linna-sarjan Krista pääsee lomille, muttei palaa takaisin avovankilaan, kun vanha elämä vie mennessään. Kuva: Yle

Kristan tapaus saa havahtumaan siihen, että Suomessa vankeinhoito on osittain kurjassa jamassa.

THL:n viime vuonna tekemän laajan vankilaväestötutkimuksen mukaan opioidikorvaushoitoja vankiloissa aloitetaan liian vähän tarpeeseen nähden.

Jopa joka toinen vanki oli selvityksen mukaan käyttänyt opioideja ennen vankilaan joutumista, mutta valtaosa (76%) heistä ei ollut koskaan saanut opioidikorvaushoitoa.

THL:n raportissa sanotaan, että korvaushoidon kattavuutta pitäisi Vankiterveydenhuollossa parantaa merkittävästi.

Erityisesti nuorten ja naisten päihdehoitomahdollisuuksiin tulisi kiinnittää parempaa huomiota, raportissa todetaan.

Jos vankien päihdeongelmia ei oteta tarpeeksi vakavasti, on sillä vakavia seurauksia. Ihmiset eivät pääse eteenpäin elämässään ja jäävät vankilakierteeseen.

Hoitamaton päihdeongelma aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä.

Eikö olisi taloudellisestikin järkevää hoitaa vankien päihdeongelmia tehokkaasti?

Yle kirjoitti vuonna 2021, että päivä vankilassa maksaa saman verran kuin majoittuminen hyvässä hotellissa. Tuolloin suljetussa vankilassa oleva vanki maksoi yhteiskunnalle vuorokaudessa 225 euroa.

Mielestäni kuitenkin juuri yksilön kärsimys on tilanteessa on kestämätöntä.

Linna-sarjan Krista kertoo sarjassa, että hän ensimmäistä kertaa koskaan miettii sitä, että hänen elämässään voisi olla muutakin kuin vain huumeiden käyttö.

Tämä on koskettava hetki. Kristakin kuulostaa liikuttuneelta. Hän on valmis ottamaan apua vastaan.

Keskustelu päihdetyöntekijän kanssa kääntyy kuitenkin siihen, että hänen kannattaisi ”kokeilla lääkkeettömyyttä”.

– Anna itsellesi mahdollisuus kokeilla lääkkeettömyyttä. Se lääke ja se aine on se ainoa tuki ja turva, kun se on se asia, mitä me ollaan koko elämämme tehneet, Kristan lääkkeetöntä hoitoa kompataan.

– Miksi koukuttaisin itseni taas johonkin uuteen aineeseen? Kristakin sanoo ääni murtuen.

Terveyskirjaston mukaan opioidikorvaushoidot lisäävät hoidossa pysymistä. Ne vähentävät myös laittomien opioidien käyttöä ja rikollisuutta sekä potilaiden kuolleisuutta ja HIV-riskikäyttäytymistä.

Kyse ei siis ole siitä, että potilas ”koukutetaan” uuteen huumeeseen, vaan siitä, että hän saa lääkehoitoa, jonka avulla pysyy toimintakykyisenä ja loitolla laittomista huumeista.

On myös äärimmäisen todennäköistä, että 12 vuotta huumeita käyttänyt ihminen retkahtaa uudestaan tilaisuuden tullen. Ilman korvaushoitoa houkutus huumeisiin voi kasvaa sietämättömän suureksi.

Krista saatiin karkumatkaltaan kiinni vasta puolentoista kuukauden kuluttua siitä, kun hän lähti joululomille. Kuva: Yle

Aiemmassa jaksossa Krista jo pohti, että voisi ottaa apua vastaan korvaushoidon muodossa.

– Ehkä se olisi näillä vetovuosilla ihan hyvä idea, hän sanoo.

En voi olla ajattelematta, miten Kristan tarina olisi edennyt, jos korvaushoito olisi toteutunut.

Source Link is.fi