Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_de493f0d14fe8ccdda45e8b2026f40b6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Patrik Laine sai muhkean sopimuksen suorituksiinsa nähden – kuuluu Aleksander Barkovin kanssa pelaajakauppahulinan voittajiin – Uutisalue

Kommentti: Patrik Laine sai muhkean sopimuksen suorituksiinsa nähden – kuuluu Aleksander Barkovin kanssa pelaajakauppahulinan voittajiin

On selvää, että NHL-markkinoilla oli aikaisin lauantaiaamuna Suomen aikaa kaksi voittajaa: Patrik Laine ja Aleksander Barkov. Ensin mainittu teki Jarmo Kekäläisen johtaman Columbuksen kanssa nelivuotisen sopimuksen, joka takaa tamperelaishyökkääjälle peräti 38 miljoonan taalan tulot.

Sopimusta leivottiin pelaajan ja seuran välillä pitkään ja hartaasti. Lopputulemaan tuntuivat kaikki olevan tyytyväisiä.

Laine myi Columbukselle kolme vapaan agentin vuotta urastaan. Ensi kesänä hänesti olisi tullut rajoittamaton vapaaherra, joka olisi saanut mitata arvonsa markkinoilla ja valita seuransa vapaasti. Näillä kolmella vuodella Laineen sopimuksen arvoa pumpattiin ylöspäin. Kun Laineesta puhutaan 8,7 miljoonan taalan pelaajana, puhumme palkkauksen osalta todellisesta huippuyksilöstä.

Laine on nyt Barkovin ja Mikko Rantasen jälkeen kolmanneksi parhaiten palkattu suomalainen NHL-pelaaja. Laineen ja Rantasen erottaa ainoastaan puoli miljoonaa dollaria turkulaisen eduksi.

Rantanen ja Laine ovat silti pelaajina eri tasoilla.

Mikko Rantanen ja Nazem Kadri tuulettavat Stanley Cupin voiton jälkeen pukuhuoneessa.
Mikko Rantanen toi Coloradolle Stanley Cupin menneeltä kaudelta.NHLI via Getty Images

Siinä, missä Rantanen tuo pöytään illasta toiseen vahvan kokonaisvaltaisen suorituksen, Laineen kohdalla seura maksoi edelleen osittain potentiaalista. Vaikka Laine pelasi menneellä kaudella pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla, ei kenelläkään ole varmuutta siitä, millaisen Patrik Laineen NHL-kaukaloissa tulevalla kaudella näemme.

Tätä arvoituksen taustaa vasten lähes yhdeksän miljoonan palkka on paljon.

Samaan hengenvetoon on todettava, että vuoden takaisen totaalisen ohikauden ulkopuolella Tapparan kasvatti on takonut NHL:ssä kovaa tulosta. Kautta 2020–2021 lukuun ottamatta 30 maalia on ollut Laineelle peruskauraa.

Nyt rima on kuitenkin myös sopimuksen kautta uusissa korkeuksissa. Laineen ei tarvitse kisailla parhaan puolustavan hyökkääjän tittelistä, mutta kiekoton pelaaminen, luistelu, yleinen urheilullisuus ja puhdas tuloskunto pitää olla jatkossa kovalla tasolla – 40 maalia pitää olla Laineelle realismia.

On myös niin, että Columbuksella on Kekäläisen johdolla armoton palo pois NHL:n pohjakerroksista. Laineen tulisi olla osa sitä ydinryhmää, joka rakentaa Ohion osavaltioon voittavan kulttuurin. Kun Kekäläinen vielä hankki Laineen vierelle 115 pisteen Johnny Gaudreaun, on selvää, että jatkossa puhuvat vain teot.

Laineella on eväät nousta 50–60 maalin tekijäksi NHL:ssä, mutta samaan aikaan hänellä on pelaajana vielä paljon todistettavaa.

Johnny Gaudreau trixar med pucken.
Columbus pyrkii selkeästi kohti menestystä Patrik Laineen ja Johnny Gaudreaun avulla.Sergei Belski-USA TODAY Sports/All Over Press

Poikkeuksellinen jättikauppa

Toinen lauantain voittaja oli Floridan kapteeni Aleksander Barkov.

Panthers-GM Bill Zito löi pöytään yhdessä Calgaryn virkaveljensä Brad Trelivingin kanssa pelaajakaupan, jollaista ei olla NHL:ssä nähty vuosikymmeniin. Seuraa vaihtoi neljän pelaajan ja kahden varausvuoron jättikaupassa kaksi MVP-kaliiberin supertähteä, joista molemmat tekivät menneellä kaudella yli 100 tehopistettä.

Keskushyökkääjä Jonathan Huberdeau matkasi Floridasta Calgaryyn ja laitahyökkääjä Matthew Tkachuk Calgarysta Floridaan. Lisäksi Florida lähetti Calgaryyn laatupuolustaja MacKenzie Weegarin ja ensimmäisen kierroksen varausvuoron kesältä 2025.

Tilanteeseen ajauduttiin, koska rajoitetun vapaan agentin statuksen saanut Tkachuk kieltäytyi tekemästä pitkää jatkosopimusta Calgaryyn. Sen sijaan Florida olisi vuoden päästä ajautunut Huberdeaun uuden sopimuksen kanssa suuriin vaikeuksiin palkkakatto-ongelmien vuoksi.

Näin syntyi win-win-tilanne, vaikka Calgary on edelleen ahtaassa raossa.

Matthew Tkachuk on Floridan uusin tähtipelaaja.
Matthew Tkachuk on Floridan uusin tähtipelaaja.Getty Images

Ratkaisuja ei kannata tuomita

Calgary maksimoi Tkachukista tarjolla olleen saaliin. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Huberdeaun ja Weegarin sopimukset ovat yksivuotisia – he ovat tulevana kesänä rajoittamattomia vapaita agentteja. Ainakin teoriassa on siis mahdollista, ettei Calgarylle jää Tkachukin siirrosta mitään käteen.

Floridan tilanne on toisenlainen. Se lukitsi välittömästi kaupan jälkeen Tkachukin pitkällä seitsemänvuotisella sopimuksella.

Florida sai itselleen todellisen huippuyksilön ja modernin voimahyökkääjän, joka tuo yhtälöön mukaan liikettä, taitoa sekä kovuutta. Tkachukilla on lisäksi kyky pelata hyvin kuumissakin kamppailuissa.

Uuden jättihankinnan suhteen kolikon kääntöpuolella on hapen loppuminen Floridan palkkakatosta sekä Stanley Cupin tavoittelua ajatellen melko kevyt puolustuskalusto Weegarin lähdön jälkeen.

Alexander Barkov lähikuvassa.
Aleksander Barkov sai joukkueelleen erinomaisen laitahyökkääjän Tkachukista.NHLI via Getty Images

Mutta tätä on nykypäivän NHL. Palkkakatto-ongelmat sekoittavat useissa joukkueissa pakkaa yhtä paljon kuin tapahtumat kaukalossa. Seurat joutuvat tasapainoilemaan ja tekemään vaikeita kompromisseja jatkuvasti – kun yhden kolon paikkaa, syntyy aukko toisaalle.

Tästä syystä näistäkään ratkaisuista ei heti tuoreeltaan kannata antaa sen suurempaa tuomiota.

Varmaa on, että tamperelaiskaverukset Laine ja Barkov ovat tämän siirtoikkunan myötä voittajia. Laine sai NHL-uransa suurimman sopimuksen ja uransa selkeästi parhaan ketjukaverin Gaudreaun muodossa. Barkov saa Tkachukista niin ikään itselleen uransa parhaan laiturin, sillä Huberdeaun lähtö ei juuri vaikuta kapteenin otteisiin kaukalossa.

Lue myös:

Patrik Laineelle pitkä jatkosopimus Columbuksen kanssa: ”Hän on yksi NHL:n todellisista huippumaalintekijöistä”

Kommentti: Jarmo Kekäläisen superkaappaus oli vasta alkusoittoa – Calgaryn kesästä tulossa yhä karmeampi

Jarmo Kekäläinen toivoo Patrik Laineelta joustoa palkan suhteen – uusi superkaappaus tuo haasteen: ”Kyllä me tämän ratkaisemme”

Kommentti: Patrik Laineelle tarjolla uran paras ketjukaveri – näin Jarmo Kekäläisen kova temppu vaikuttaa maalitykin tilanteeseen

Source Link yle.fi