Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_460c4c23f8a97f955135ce50a0e4a56f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Susijengillä on viimeistään nyt uusi tähti – sitä edelsi harvinaisen raju tylytys – Uutisalue

Kommentti: Susijengillä on viimeistään nyt uusi tähti – sitä edelsi harvinaisen raju tylytys

Mikael Jantusta, 23, kelpaa ihailla. Suomi antoi kuitenkin Tanskan aluksi näyttää koripallon mahtimaalta, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Mikael Jantunen Tanska-pelin jälkeen.

Mikael Jantunen on myös Susijengin fanien suosikkeja. Jantunen kävi kiittämässä kannattajia Tanska-voiton jälkeen. Kuva: Lehtikuva / / HEIKKI SAUKKOMAA
Urheilu toimittaja Roope Visuri.

Roope Visuriurheilutoimittaja

Suomen miesten koripallomaajoukkue voitti maanantaina Tanskan dramaattisten vaiheiden jälkeen EM-karsinnassa pistein 89–85 Espoossa.

Samalla Susijengi sai iloisen alun kohti kahta isoa asiaa, tämän kesän olympiakarsintoja ja ensi vuoden EM-kotikisoja.

Jo perjantain ottelu Belgradissa kuuden MM-hopeamitalistin Serbiaa vastaan oli odotuksiin nähden mainio, mutta maanantain nousu 17 pisteen takaa voittoon Tanskasta teki varmasti hyvää nykyiselle Susijengi-sukupolvelle.

Etenkin yksi pelaaja puhututti Susijengin täyskäännöksessä.

Susijengille voi julistaa viimeistään nyt uuden tähden, Mikael Jantusen.

Hänen merkityksensä Susijengin menestykseen on kasvanut todella isoksi. Jantunen tekee kentällä toistuvasti voittavia ratkaisuja. Siinä mielessä häntä voi pitää tähtenä, vaikka onkin luonteeltaan nöyrä joukkuepelaaja ja ikään kuin yksi muiden joukossa.

Kun Susijengi aloitti nousun vaisun avauspuoliajan jälkeen, Jantunen takoi kolmannella jaksolla yhteensä kymmenen pistettä hyökkäyspäässä niin korin läheltä kuin kauempaakin.

Hän oli myös puolustuspäässä Susjiengin nousun arkkitehtinä. Siinä sivussa Paris Basketballin mies jakoi pelissä yhteensä neljä koriinjohtanutta syöttöä.

Monipuolisen pelaajan toiminta kentällä ihastutti.

Ja mikä parasta! Jantunen täyttää tänä vuonna vasta 24 vuotta. Kuinka kovalle tasolle hän voi vielä yltääkään?

Mikael Jantunen tekee korin Tanskan estelystä huolimatta.

Mikael Jantunen punnersi kovia koreja maanantaina. Tilastorivinä 19 pistettä, 7 levypalloa ja 4 syöttöä. Kuva: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA

Mikä oli huonoa?

Ennen Jantusen upeaa näytöstä ja Suomen hienoa nousua nähtiin kyllä kuitenkin melkoinen Susijengin tylytys. Avauspuoliaika oli todella huono. Se meni juuri pahimpien uhkakuvien mukaan.

Ei pitänyt olla kenellekään epäselvää, etteikö Tanskalta tehoja tekisi juuri Gabriel ”Iffe” Lundberg. Euroliiga-tähti ja yksi Euroopan parhaista takamiehistä. Iso sentteri Kevin Larsen tiedettiin myös uhaksi.

Susijengillä oli varmasti pelisuunnitelmassaan tämän kaksikon pysäyttäminen, mutta siinä ei alkuun onnistuttu. Tanska rallatteli menemään ja puhkoi Suomen puolustuksen. Lopulta kaksikko Lundberg-Larsen väsyi.

Ottelun alun ryöpytyksestä kertoivat paljon tanskalaisten villit tuuletukset ja eleet.

Iffe Lundberg näki esimerkiksi hurmion hetkellä oman seurajoukkuevalmentajansa Lassi Tuovin turhautumisen omiensa otteisiin.

Susijengin päävalmentaja ja Virtus Bolognan ykkösapuvalmentaja Tuovi hakkasi käsiään yhteen turhautuneena, kun Lundberg jallitti Suomen puolustusta ja teki kovan korin.

Virtus Bolognalle Euroliigassa useita voittoja kuluvalla kaudella ratkaissut Lundberg vastasi taputtamalla käsiään iloisena Tuovin suuntaan.

Lassi Tuovi ja Iffe Lundberg pelin jälkeen lämpimissä tunnelmissa.

Lassi Tuovi veti lopulta pidemmän korren Virtus Bolognan miesten taistossa, vaikka alku oli vaisu. Kuva: Lehtikuva / / HEIKKI SAUKKOMAA

Tanska pussitti peräti 58 pistettä ensimmäiseen kahteen jaksoon. Viimeksi joku on pystynyt tekemään Susijengiä vastaan enemmän pisteitä puoliaikataukoon mennessä vuoden 2022 EM-kisoissa, kun maailman parhaan pelaajan Nikola Jokicin tähdittämä Serbia takoi 62 pistettä avauspuoliajalla.

Sitä edeltävä Tanskaa rajumpi tylytys onkin sitten jo vuoden 2014 MM-avaus Yhdysvaltojen hurjaa joukkuetta vastaan. Tuolloin Yhdysvallat takoi Bilbaossa 60 pistettä avauspuoliaikaan.

Kaikki kunnia maanantain Tanskalle, mutta he ovat ihan eri planeetalta kuin kaksi muuta mainittua joukkuetta.

– Pitää olla kriittinen. Jos tulee noin paljon tukkaan, on kaikilla peilin katsomisen paikka. Emme muuttaneet taktiikkaa, vaan painotimme, että emme tee riittävän hyvin asioita. Oli arvokas oppi, miten peli saatiin käännettyä, Lassi Tuovi kuvaili Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

Susijengin fanit Tanska-voitossa.

Susijengin faneilla riitti jännitettävää maanantaina. Kuva: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA

Mitä seuraavaksi?

Heinäkuussa odottaa yksi jatkumo viime vuosien menestyksestä, olympiakarsinnat.

Yksi harmillinen asia tapahtui sitä ajatellen tämän ikkunan aikana. Olivier Nkamhouan ja Henri Kantosen kuluvat kaudet päättyivät loukkaantumisiin.

Helmikuun karsintapelit tarjosivat isossa kuvassa positiivistakin maustetta kohti olympiakarsintoja.

Susijengin pitää todennäköisesti kaataa Espanja Espanjassa, jotta olympiapaikka tulisi.

Helmikuun karsintaikkuna näytti kuitenkin, että Espanja on horjutettavissa. Hallitseva Euroopan mestari hävisi molemmat karsintapelinsä, ensiksi kotona Latviaa vastaan ja sitten vieraissa todella yllättäen Belgialle. Eikä Espanja ollut ainoa kompuroinut huippumaa.

Suomen kanssa samassa olympiakarsintalohkossa pelaava Puola hävisi molemmat helmikuun karsintaottelunsa selvästi, maailmanmestari Saksa taipui Bulgarialle ja Liettuakin Jukka Toijalan Virolle.

Toki helmikuun peleistä suorien johtopäätösten vetäminen kesään ei ole kannattavaa monestakin syystä.

Silti helmikuun EM-karsintojen lukuisat yllätystulokset alleviivasivat eurooppalaisen huippukoripallon tasaisuutta.

Yksittäisissä otteluissa Suomellekin on kaikki mahdollista heinäkuussa. Lähtökohta on totta kai yhä, että Susijengiltä vaaditaan nappionnistumista ja kovaa venymistä olympiapaikkaan. Suorittamista hyvällä tasolla koko pelin 40 minuuttia, mitä ei helmikuun peleissä nähty.

Ennen Espanjaakin pitää kohdata usean kovan NBA-pelaajan Bahama. Mutta onpahan Suomellakin taas yksi hurja etu, maajoukkuekoripallossa useimmiten kentän paras pelaaja Lauri Markkanen.

Source Link yle.fi