Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9160d0211e5bc5eab5c0a743f287e737, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Trumpin rikastuminen ja Bidenin nousu – USA:n vaaleissa kaikki vellit sekaisin – Uutisalue

Kommentti: Trumpin rikastuminen ja Bidenin nousu – USA:n vaaleissa kaikki vellit sekaisin

Donald Trump äkkirikastui ahdingosta muutamassa päivässä. Ainakin paperilla, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Tärkeintä ei ole kuinka paljon oikeasti on käteistä, vaan se, että näyttää siltä, että käteistä on. Paperilla Donald Trump on äkkiä rikkaampi kuin koskaan aiemmin.

Presidenttiehdokas Trumpin pitää näyttää miljardööriltä, sillä sitä hänen kannattajansa rakastavat. Trumpilla ja hänen yhtiöillään onkin edelleen suuri kiinteistöomaisuus.

Käteisestä voi silti tulla pulaa, jos äkkiä vaaditaan 450 miljoonan dollarin eli noin 415 miljoonan miljoonan euron oikeustakuut. Ne Trumpin olisi pitänyt maksaa alun perin maanantaihin mennessä.

Tällaisia asioita yleensä hoitavat rahalaitokset eivät halunneet auttaa Trumpia. Tällä voi olla joku yhteys siihenkin, että kyseisessä siviilikanteessa Trumpin yritysten väitetään huijanneen rahalaitoksia kiinteistöjensä arvoja liioittelemalla.

Ystävällisesti oikeus kuitenkin antoi lisää maksuaikaa ja alensi korvaussumman 175 miljoonaan dollariin, mikä Trumpilta saattaa löytyäkin.

Hänen piti kuitenkin äkkiä vakuuttaa äänestäjiä varallisuudestaan. Tiistaina pörssiin vietiin Trump Media & Technology Group, jonka arvoksi noteerattiin tuolloin New York Timesin mukaan kahdeksan miljardia dollaria. Trumpin oman osuuden arvo olisi 4,6 miljardia dollaria.

Talousuutistoimisto Blombergin mukaan Trumpin henkilökohtaiseen omaisuuden arvo on nyt suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Hän olisi noin seitsemällä miljardilla dollarillaan, 6,4 miljardilla eurollaan, maailman 377. rikkain ihminen.

Vastaaviin uusmedian toimijoihin nähden Trump Mediaa arvioidaan kuitenkin huimasti yliarvostetuksi. Sen tärkein tuote on Truth Social -viestipalvelu, Trumpin vaihtoehto entiselle Twitterille eli X:lle. Trump käyttää sitä poliittisen sanomansa välittämiseen.

Monen osakkeiden ostajan syy saattoikin olla Trumpin poliittinen tukeminen. Tämä uusikaan laskennallinen varallisuus kuitenkaan ei ole noin vain käteiseksi muutettavissa.

Niinpä Trump mm. kauppaa 60 dollarin hintaisia spesiaali-Raamattujaan.

Trumpin päivät ovat täynnä voittoja ja tappioita. Kuva: Charly Triballeau / Lehtikuva

Sekasotkua ja kaaosta aina vain. Toki, kun Donald Trump on pelissä mukana. Mutta tällaisia Yhdysvaltain presidentin vaalit eivät ole aiemmin olleet silloinkaan, kun Trump on ollut niissä mukana.

Huhtikuun puolivälissä alkaa Trumpin oikeudenkäynti nk. hyssyttelyrahoihin liittyen. Ne taas liittyvät Trumpin väitettyyn sukupuoliseen kanssakäymiseen pornotähti Stormy Danielsin eli Stephanie Cliffordin kanssa.

Kyllästymiseen asti on todettu, että vastaava juttu olisi aiemmin tuhonnut kenen tahansa Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän mahdollisuudet. Mutta Trump on jo ehtinyt hävitä siviilikanteen seksuaalisesta ahdistelustakin ilman, että tämä olisi hänen kannattajiaan hätkähdyttänyt. Eivät myöskään yrityssotkut. Väitteet vallankaappausyrityksestä vuonna 2017 hukkuvat sinne sekaan.

Joe Biden löysi itsestään uutta energiaa. Kuva: Eros Hoagland / Lehtikuva

Trumpille viime viikot ovat olleet kuitenkin huonoja verrattuna hänen riemumarssiinsa republikaanien esivaalikampanjassa. Jalat ovat laskeutuneet maata kohti.

Demokraattipresidentti Joe Bidenille viime viikot ovat taas olleet kohtalaisia. Onnistunut Kansakunnan tila -puhe hiljensi häneen kohdistuvia geriatria-vitsejä hetkeksi.

Biden kampanjoi aktiivisesti. On havaittu merkkejä siitä, että tämä alkaa tehota avainosavaltiossa. Biden on voinut lukea mieluisiakin mielipidetiedusteluja.

Jalat maassa pitävien demokraattien mielestä Bidenin pitää voittaa Trump nimenomaan uurnilla eikä haihatella Trumpin tuhosta oikeussalissa.

Trumpin ydinkannattajat ovat hänen takanaan, mikä ratkaisi varhaisen voiton esivaaleissa. Presidentinvaaleissa pitäisi kuitenkin hurmata se kansalaisten enemmistö, jota politiikka ei tavallisesti sytytä. Se voi olla yhä joissain tapauksessa helpompaa viileälle Bidenille kuin liekehtivälle Trumpille.

Jos Trump ei tavoita maltillista väkeä, hänen lukunsa voivat nopeastikin huonota. Toki näin voi käydä jälleen Bidenillekin. Vaaleihin on sentään yhä puoli vuotta.

Tapahtumat Yhdysvaltain etelärajalla voivat yhä ratkaista vaalit. Kuva: Brandon Bell / Lehtikuva

Ennen Yhdysvaltain vaaleista sanottiin, että ”it´s the economy stupid”, ”talous ratkaisee, hölmö!”. Jos tämä pätisi yhä, Biden olisi ilmeisen vahvoilla, koska on voinut esitellä joitain parantuneita lukuja kansantaloudesta.

Kriittisten taloustieteilijöiden mukaan vanhat mittaustavat eivät kuitenkaan enää kerro äänestäjien talouden todellisesta tilasta. Tämä saattoi avittaa Trumpin presidentiksi jo vuonna 2016.

Yhdysvaltain etelärajan tilanne on yhä Trumpin vahvin valtti, vaikka joidenkin arvioiden mukaan pahin paniikki siirtolaistulvista on vähän rauhoittunut. Trump toivoo sen palaavan.

Republikaanit syyttävät demokraattihallintoa kyvyttömyydestä asiassa. Demokraatit syyttävät republikaaneja tilanteen ratkaisujen estämisestä.

Arpa sitten ratkaisee Yhdysvaltain vaalit suuntaan tai toiseen.

Source Link is.fi