Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7d2cad4eb3e4dc4f1780d7c2403d1f14, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Korkean veren­paineen ensimmäinen oire voi olla kohtalokas – soita näistä oireista heti 112:een – Uutisalue

Korkean veren­paineen ensimmäinen oire voi olla kohtalokas – soita näistä oireista heti 112:een

Korkea verenpaine ei välttämättä tunnu miltään, mutta sen riskit ovat suuret.

Yleinen vaiva voi olla oireeton ja johtaa kuin huomaamatta aivoinfarktiin. Riskiin voi kuitenkin vaikuttaa omalla toiminnalla.

Erilaiset aivoverenkiertohäiriöt ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yleisimpiä kuolinsyitä Suomessa. Vuonna 2021 aivoverisuonien sairauksiin kuoli 3 951.

Aivoliiton asiantuntijan Sanna Reunan mukaan ensiarvoisen tärkeää on huolehtia siitä, että verenpaine pysyy suositelluissa lukemissa.

– Kohonnut verenpaine on suurin riskitekijä, johon voi itse vaikuttaa, Reuna kertoo.

Käypä hoito -suosituksen mukaan verenpaineen tulisi kotimittauksessa olla 135/85 tai alle sen.

Kohonnut verenpaine on suurin riskitekijä, johon voi itse vaikuttaa.

Aivoliiton Sanna Reuna kehottaa myös nuoria ihmisiä huolehtimaan siitä, että verenpaineet ovat normaalilla tasolla. Kyseessä ei ole vain vanhojen ihmisten sairaus. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

– Kotimittausten tekeminen kannattaa aloittaa jo kolmekymppisenä, Reuna sanoo.

Hänen mukaansa etenkin miehillä verenpaine voi alkaa nousta kolmekymppisenä. Korkea verenpaine on siitä petollinen vaiva, ettei se tunnu voinnissa välttämättä mitenkään, ja ensimmäinen oire voi Reunan mukaan olla se, että ihminen saa viisikymppisenä aivoinfarktin.

Soita hätänumeroon 112 näistä oireista

  • Puheen tuottaminen ei ole normaalia tai puheen ymmärtämisessä on ongelmia.

  • Raajoissa ilmenee toispuoleisia halvausoireita, jompikumpi suupieli roikkuu.

  • Näkökenttä on normaalia kapeampi tai asiat näkyvät kahtena.

  • Tasapainon kanssa ilmenee äkillinen uusi häiriö.

  • Vaikka oireet menisivät ohi, tulee silti soittaa hätänumeroon. Kyseessä voi olla ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA, joka voi enteillä vakavaa aivotapahtumaa lähipäivinä tai -viikkoina.

Lähde: Aivoliiton asiantuntija Sanna Reuna

Ylipaino on yksi suurimmista tekijöistä, joka aiheuttaa korkeaa verenpainetta.

Sen lisäksi moni asia arjessamme voi nostaa verenpainetta epäedullisiin lukemiin.

– Stressi, runsas suolan käyttö ja vähiin jäänyt liikunta nostavat myös verenpainetta, Reuna sanoo.

Korkeaa verenpainetta pyritään laskemaan aina ensin elintapamuutoksilla. Näitä ovat muun muassa suolan vähentäminen, liikunnan lisääminen, kasvisten lisääminen ruokavalioon, laihduttaminen jos on ylipainoa sekä tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen.

Moni suomalainen saa ruoasta edelleen liikaa suolaa, vaikka sen tiedetään nostavan verenpainetta. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Jos verenpaine ei laske suositeltuihin lukemiin elintavoilla, mietitään seuraavaksi verenpainelääkitystä. Vaikka lääkitys on monesti Reunan mukaan elinikäinen, ovat verenpainelääkkeet onneksi melko edullisia.

– Lääke on parempi kuin se, että saisi aivoinfarktin tai aivoverenvuodon. Itse ainakin puntaroisin, että lääkitys on paljon pienempi paha, Reuna pohtii.

Lääke on parempi kuin se, että saisi aivoinfarktin tai aivoverenvuodon.

Asiantuntija haluaa kuitenkin vielä korostaa sitä, ettei verenpainelääkitystä tule lopettaa omin päin, kun verenpaineet normalisoituvat lääkityksellä.

– Lääkitys nimenomaan pitää verenpaineen alhaalla pakotetusti, Reuna muistuttaa.

Source Link is.fi