Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_48f6d6a0be24634df65dc4075bfef21f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kysyimme THL:n koronarokotteiden nelosannosten uudesta suosituksesta – omikronin varianteille räätälöityjä rokotteita mahdollisesti saatavilla jo syyskuussa – Uutisalue

Kysyimme THL:n koronarokotteiden nelosannosten uudesta suosituksesta – omikronin varianteille räätälöityjä rokotteita mahdollisesti saatavilla jo syyskuussa

THL on antanut uuden suosituksen neljänsien koronarokotusten laajentamiseen. Nyt annettu suositus poikkeaa aiemmasta ennakkosuosituksesta, joka annettiin pari viikkoa sitten.

THL suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään elokuun alussa. Aikaistamisen taustalla on ECDC:n ja EMA:n antama suositus, jonka mukaan maiden tulisi pikaisesti alkaa tarjota neljänsiä rokoteannoksia myös kaikille 60–79-vuotiaille sekä vakavan koronataudin riskiryhmille.

THL:n uuden suosituksen mukaan kunnat voivat tarjota neljäsiä rokoteannoksia portaittain seuraavassa järjestyksessä:

  • 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin
  • 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
  • 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Kysyimme THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekiltä suosituksen aikaistamisesta.

Miksi suositusta aikaistettiin juuri nyt?

Sen vuoksi, että BA.4- ja BA.5-varianttiaalto nostaa päätään nyt. Lisäksi meillä on ikäryhmiä sekä riskiryhmiä, joiden suoja vakavaa tautimuotoa vastaan on alentunut. Tällä suosituksella toivotaan saavan lisäsuojaa myöskin heille.

Mikä merkitys suosituksen portaistamisella on?

Tiedämme, että kaikista suurin riski vakavaan tautimuotoon on iäkkäillä ihmisillä ja niillä, joilla on lääketieteellisiä riskejä ja sitten vasta terveillä ihmisillä iän mukaisesti. Suositus pohjautuu siihen tietoon, mikä meillä on. Eli ketkä sairastuvat vakavammin ja keiden kuolemanriski on suurin.

Jos suosituksen portaistusta noudatetaan, meillä on mahdollisuus saada rokotteista paras mahdollinen terveyshyöty ja pystymme suojaamaan eniten. Ideana ei siis ole, että terveet 60-vuotiaat ryntäisivät heti hakemaan rokotteita, vaan tavoitteena on antaa ensin mahdollisuus 70–75-vuotiaille ja sitten riskiryhmille.

Ehtivätkö suosituksen mukaiset väestöryhmät saada vielä lisäsuojaa vakavaa tautimuotoa vastaan?

Nyt kun BA.4 ja BA.5 -variantit tartuttavat suomalaisia melko nopeasti, ja kun olemme vielä nousevalla käyrällä, niin aikaa on saada suojaa näille ryhmille. Tämä on siis se syy, miksi ei jääty enää odottamaan elokuun puoliväliä. Kunnat, joilla on resursseja, voivat alkaa rokottaa suosituksen mukaisesti näitä ryhmiä.

Suositus ei koske terveydenhuollon henkilöstöä, vaan heidän kohdallaan odotetaan vielä räätälöityjä omikronrokotteita, miksi?

Tällä hetkellä vakavan taudin suoja terveillä terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvä. Tiedämme, että nämä Wuhanin virusta vastaan kehitetyt rokotteet eivät kovin hyvin suojaa tartunnalta, lievältä infektiolta eivätkä tartuttamiselta, niin ei ole syytä lähteä rokottamaan tätä ryhmää sillä ajatuksella, että neljäs rokoteannos ehkäisisi tartuttamisia potilaisiin. Nämä rokotteet eivät siinä valitettavasti toimi kovin hyvin. Jos ja kun saamme omikron-varianttiin räätälöityjä rokotteita, tämä ryhmä tulee sen saamaan.

Milloin omikron-variantille räätälöityjä rokotteita odotetaan?

Euroopan lääkeviranomainen (EMA) on kertonut, että jo syyskuussa mahdollisesti ensimmäiset räätälöidyt rokotteet saisivat myyntiluvan, eli silloin firmat pystyisivät niitä jo meille jakelemaan. Ei siis puhuta kovin pitkästä ajasta, jos kaikki menee hyvin.

Lue myös:

Uuteen massarokotuskierrokseen valmistaudutaan jo Helsingissä – osa Suomen koronarokotteista vanhenemassa syyskuussa

Yli 60-vuotiaiden neljännet koronarokotukset voidaan aloittaa heti, jos rokottajia löytyy, sanoo THL:n Nohynek

Source Link yle.fi