Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f03cde7862448341a908d265b8d392c4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Labradorinnoutajien ruoanhimo ja lihavuus johtuu luultavasti geeneistä – Uutisalue

Labradorinnoutajien ruoanhimo ja lihavuus johtuu luultavasti geeneistä

Noin 23 prosenttia labradorinnoutajista kantaa POMC-geenin varianttia. Tällä on vaikutuksia nälän ja kylläisyyden tunteisiin.

Ylipainoinen labradorinnoutaja.

Labradorinnoutajilla on usein muita koirarotuja enemmän ylipainoa. Kuva: AOP

Tutkijat ovat onnistuneet löytämään geneettisen variaation, joka voi selittää, miksi labradorinnoutajista tulee usein muita koirarotuja lihavampia.

Labradorinnoutajat ovat tunnetusti hyvin persoja ruoalle eivätkä ne meinaa millään tulla kylläiseksi.

Cambridgen yliopiston johtamassa tutkimuksessa oli mukana 310 lemmikkinä ja avustajakoirana olevaa labradorinnoutajaa. Koiria punnittiin ja niille tehtiin kehonmittauksia Body Condition Scoring (BCS) -menetelmällä. Tämän jälkeen tuloksia verrattiin geeninäytteisiin.

Tutkijat löysivät koirien ylipainosta ja ruokahalusta yhteyden erityisesti yhteen geeniin, joka tunnetaan nimellä proopiomelanokortiini (POMC). Sen tiedetään vaikuttavan siihen, miten aivot tunnistavat nälän ja kylläisyyden tunteita.

– Labradorinnoutajien omistajat sanovat usein koiriensa olevan pakkomielteisiä ruoan suhteen. Tämä sopii siihen, mitä tiedämme tästä geneettisestä muunnelmasta, sanoo tohtori Eleanor Raffan yliopiston tiedotteessa.

Tottelevaisuus voi johtua herkunhimosta

Arvioiden mukaan noin 23 prosenttia labradorinnoutajista kantaa POMC:n varianttia. Tutkimuksessa sitä kantaneet koirat olivat keskimäärin 1,9 kilogrammaa muita koiria painavampia.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että asia ei ole niin yksioikoinen, että labradorinnoutajien lihavuuden voisi panna täysin yksittäisen geenin piikkiin. POMC:n variantit ovat vielä yleisempiä esimerkiksi sileäkarvaisilla noutajilla, jotka eivät kuitenkaan ole yhtä usein ylipainoisia.

Labradorinnoutajat ovat helposti koulutettavuutensa takia suosittuja lemmikkejä, jotka tekevät myös avustavia työtehtäviä. Tähän kuvioon kuuluu usein herkut, joilla koiria palkitaan.

Geenivariantti saattaa toisaalta olla syynä myös sille, minkä takia rotu on valmis tekemään vielä vähän muita koiria enemmän herkkupalan saadakseen.

Katso Yle Areenasta koirien mieleen sukeltava tiedesarja Ymmärrä koiraasi:

Source Link yle.fi