Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1d1777020e951ee0e5fabfc8245bb0a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Leipää ei kannata jättää kokonaan syömättä – 5 faktaa, jotka jokaisen tulisi tietää täysjyvävalmisteista – Uutisalue

Leipää ei kannata jättää kokonaan syömättä – 5 faktaa, jotka jokaisen tulisi tietää täysjyvävalmisteista

Moni näyttää viime vuosina vähentäneen viljatuotteiden käyttöä tai luopuneen esimerkiksi leivästä kokonaan. Täysjyvän syönnissä on kuitenkin monia terveyshyötyjä.

Riittävä täysjyvän saanti ruokavaliossa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee myös painonhallintaa, THL muistuttaa.

70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua vähemmän.

– Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, kertoo erikoistutkija Niina Kaartinen THL:n tiedotteessa.

Täysjyväviljassa kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallella.

Lue lisää: Oletko vähentänyt leivän syömistä? Älä tee yhtä virhettä: ”Aivan suoraan yhteydessä suolistosyöpiin”

Miehet saavat ruokavaliostaan keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä. Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 14 grammaa täysjyvää.

Täysjyvää syövät eniten vanhemmat ikäryhmät ja Pohjois-Savossa asuvat

THL on selvittänyt, että täysjyvää syödään eniten Pohjois-Savossa.

Vanhemmat ikäryhmät syövät nuorempia enemmän täysjyvää. Sen sijaan koulutusryhmien välillä ei havaittu eroa.

Ikäryhmien väliset erot viittaavat siihen, että eri sukupolvien käyttämät elintarvikkeet poikkeavat toisistaan.

Lue lisää: Oletko vähentänyt leivän syömistä? Professori vastaa viljakeskustelun 10 väitteeseen ja kertoo, mikä on yksi suurimmista väärinymmärryksistä

Tiesitkö täysjyvästä?

  1. Riittävä täysjyvän saanti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin.

  2. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee painonhallintaa.

  3. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan viljavalmisteita tulisi nauttia päivittäin 6–9 annosta, joista vähintään puolet tulisi olla täysjyvää.

  4. Yhdellä vilja-annoksella tarkoitetaan yhtä leipäviipaletta tai yhtä desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa, -riisiä tai muuta aterialisäkettä.

  5. Lautasellinen puuroa vastaa kahta vilja-annosta.

Täysjyvää eniten ruisleivistä ja puuroista

Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Muiden elintarvikkeiden – kuten pastan ja riisin – merkitys on vähäisempi.

Useimmilla aikuisilla on THL:n mukaan syytä lisätä täysjyväviljan kulutustaan. Tämä onnistuu vaihtamalla valkoisesta, puhdistetusta viljasta valmistetut tuotteet täysjyvää sisältäviin viljatuotteisiin.

Viljat ovat varsin kuiturikkaita. Esimerkiksi yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 2,5–4 grammaa kuitua.

Sen lisäksi, että ravintokuitujen runsas saanti pienentää useiden sairauksien riskiä, kuidut ovat myös hyvien suolistobakteerien herkkuruokaa – ne auttavat pitämään verensokeria tasaisempana.

Lisäksi kuidut edesauttavat suoliston toimintaa ja auttavat painonhallinnassa, sillä ne muun muassa lisäävät kylläisyyden tunnetta.

Lue lisää: 6 kovaa syytä syödä enemmän kuitua – näistä sitä saat

THL on julkaissut ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti edustavia tietoja aikuisten täysjyvän kokonaissaannista. Tiedot perustuvat FinRavinto 2017 -tutkimukseen, jossa selvitettiin Suomessa asuvien 18–74-vuotiaiden ruoankulutusta.

Source Link is.fi