Banner Before Header

Helsingin asuntola­murhaajalle elinkautinen – suivaantui vanhoista kaunoista ja tarttui lopulta haarukkaan

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 39-vuotiaan Kauko Kalevi Konttisen murhasta elinkautiseen vankeuteen. Hän surmasi etäisesti tuntemansa viisikymppisen miehen raa’alla tavalla Helsingin Kalliossa Diakonissalaitoksen asumisyksikössä. Rikos tapahtui maaliskuun alussa.

Uhri oli kuollut yli sataan pisto- ja viiltohaavaan. Tekovälineinä surmaaja käytti veistä, saksia ja haarukkaa.

Surmayönä tekijä, uhri ja heidän seurassaan ollut kolmekymppinen nainen olivat menneet kolmisin naisen asunnolle. Tuomiolauselmasta ilmenee, että asunnolla miehille oli tullut riitaa menneistä tapahtumista.

Surmaaja ei sanojensa mukaan ollut vielä asunnolle mennessään tunnistanut seurueeseen lyöttäytynyttä miestä. Myöhemmin hän ymmärsi tavanneensa viisikymppisen miehen kerran aiemminkin Riihimäellä kaverinsa asunnossa.

Samalla kerralla häneltä oli viety rahaa.

Lue myös: Syyttäjä vaatii 39-vuotiaalle miehelle elin­kautista Helsingissä asumis­yksikössä tehdystä murhasta – uhrissa 106 vammaa

Surmaajan mukaan hänen tarkoituksenaan oli antaa uhrille opetus, ettei toiselta saa varastaa. Veitseen oli tekijän mukaan tarttunut ensin uhri. Tekijä oli yrittänyt ottaa veistä pois ja saanut käteensä viiltohaavan.

Surmaaja kuvaili, että hänen päässään oli sen jälkeen ”pimennyt” ja hän oli vain ”lyönyt ja lyönyt”.

Asunnossa ollut nainen kertoi olleensa nukkumassa ja havahtuneensa miesten tappeluun. Uhri oli hänen mukaansa anellut lopettamaan, mutta surmaaja oli kävellyt ympyrää eteisen ja keittiön välissä hokien “kohta se tapahtuu”. Sen jälkeen hän oli lyönyt uhria haarukalla.

Verityön jälkeen surmaaja oli laittanut tekovälineet roskapussiin ja poistunut asunnolta naisen kanssa. Uhri oli jäänyt makaamaan lattialle.

Kaksikko lähti käymään läheisessä marketissa, jolloin heidän liikkeensä tallentuivat valvontakameroihin. Kaupassa käynnin jälkeen tekijä oli ottanut junan lentoasemalle, koska kuvitteli, että hänelle olisi lento varattuna.

Näin ei kuitenkaan ollut. Mies palasi Helsinkiin ja meni korvaushoitoklinikalle.

Poliisi pääsi pian epäiltyjen jäljille.

Mies passitettiin keväällä mielentilatutkimukseen, jonka mukaan hän oli tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seuraukset. Hänen todettiin olevan myös monipäihderiippuvainen.

Uhrilla oli alaikäisiä lapsia. Elinkautisen lisäksi murhatuomittu mies velvoitetaan korvaamaan uhrin läheisille noin 45 000 euroa oikeudenkäyntikuluja ja kärsimyskorvauksia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Veritekoa todistanut nainen tuomittiin pelastustoimen laiminlyönnistä, koska hän ei hälyttänyt asunnolle apua. Hän kiisti rikoksen ja perusteli toimintaansa sillä, ettei ollut uskaltanut soittaa hätäkeskukseen surmaajan väkivaltaisen käytöksen vuoksi.

Nainen sai rangaistukseksi 30 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekivät 270 euroa.

Lue myös: Mies vangittiin epäiltynä Helsingin Kallion murhasta

Source Link is.fi