Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c37a86b4368433b16e9135b03e479694, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lyömättömänä pidetty ME murskattiin – asiantuntija nostaa esille kaksi yllättävää asiaa – Uutisalue

Lyömättömänä pidetty ME murskattiin – asiantuntija nostaa esille kaksi yllättävää asiaa

Mykolas Alekna, 21, heitti kaikkien aikojen sarjan. Lauri Hollo uskoo hänen parantavan vielä tulostaan.

Toisen polven kiekkotähti Mykolas Alekna heitti sunnuntaina kaikkien aikojen sarjan, joka huipentui pitkäikäisimmän miesten maailmanennätyksen rikkomiseen.

Liettualainen Alekna, 21, paiskasi Oklahoman Ramonassa limppunsa jokaisella heitolla yli 70 metrin rajan. Historiallisen sarjan kruunasi viidennen heiton ME-tulos 74,35.

Itä-Saksan Jürgen Schult ehti pitää edellistä maailmanennätystä 74,08 hallussaan melkein 38 vuotta. Asiantuntija Lauri Hollo toteaa Aleknan ennätyksen tulleen hieman puskista.

– Schultin ME on ollut semmoinen, jota on pidetty täysin lyömättömänä. Nykyheittäjistä Daniel Ståhl ja Kristjan Ceh ovat noin 2,2 metrin päässä, mikä on aika paljon kiekonheitossa, Hollo viittaa kaksikon ennätykseen 71,86.

– Ihmiset puhuvat, että maailmanennätysten listaaminen pitäisi aloittaa alusta, että saataisiin pyyhittyä nämä vanhat d-ennätykset pois. Tämä [Schultin tulos] on ollut juuri sillä listalla. Nyt se tehtiin tällä tavalla, ja hyvä niin.

”Schultin ME on ollut semmoinen, jota on pidetty täysin lyömättömänä.”

Tausta

Mykolas Aleknan sarja

Mykolas Alekna heitti Oklahomassa kaikkien aikojen kiekkosarjan. Kuvassa Alekna juhlii Euroopan mestaruutta Münchenissä 2022. Kuva: Sven Hoppe / DPA

1. heitto: 72,21

2. heitto: 70,32

3. heitto: 72,89

4. heitto: 70,51

5. heitto: 74,35 (ME)

6. heitto: 70,50

Lähde: Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin X-tili.

Yhdysvalloissa opiskeleva Alekna heitti maailmanennätyksensä optimaalisissa oloissa avoimella kentällä lähes 30 asteen lämpötilassa ja kovassa vastatuulessa.

– Kiekonheitossa on iät ja ajat käyty heittelemässä jossain pellolla, Hollo muistuttaa.

Esimerkiksi Hedenin urheilukentällä Ruotsin Helsingborgissa voi heittää käytännössä aina optimaalisiin tuuliin eri puolille kenttää rakennettujen heittorinkien ansiosta.

– Tuollaisiin pelto-olosuhteisiin saadaan optimaalinen olosuhde aikaan. Isoilla stadioneilla ei käytännössä ikinä saada tuollaista tuulta, Hollo sanoo.

Tekopaikka ei kuitenkaan vähennä ennätyksen arvoa.

– Uskon, että kaikkina aikoina top viisi -listalla olevat ovat varmasti heittäneet samanlaisissa olosuhteissa uransa aikana.

”Kiekonheitossa on iät ja ajat käyty heittelemässä jossain pellolla.”

Aleknan maailmanennätysheitosta julkaistu video näyttää asiantuntijan silmiin mielenkiintoiselta.

– Vähän kuin pojat olisivat pellon reunassa heittelemässä. Ei siinä suurkilpailun tuntua ollut, Hollo sanoo.

– Videosta ei kauheasti muuta voi päätellä kuin sen, että kun lippumies nostaa lipun, niin hyvä, että lippu pysyi kädessä. Oli kyllä aika reteet vastatuulet.

Hollo uskoo, ettei Aleknan heitto olisi kantanut vastaaviin mittoihin tuulelta suojatulla jättistadionilla, jollaisilla arvokisat tavallisesti käydään.

– Se oli joka tapauksessa loistava heitto. Ei siitä pääse mihinkään.

”Kyllähän tuo loistava heitto joka tapauksessa on.”

Asiantuntija Lauri Hollo pitää Mykolas Aleknan tuoretta ME-suoritusta loistavana heittona, joka oli teknisesti huippuluokkaa. Kuva: Gustavo Alavedra

Hollo kaivaa sanoilleen tukea kiekonheiton kaikkien aikojen tilastosta.

Esimerkiksi Viron Gerd Kanter, kaikkien aikojen tilaston nelosmies, heitti ennätyksensä 73,38 juuri Helsingborgissa. Suomalaisista sukujuurista tunnettu ruotsalaistähti Daniel Ståhl on paiskannut uransa toistaiseksi pisimmän heiton 71,86 ”Bottnarydin pellolla”.

– Schultin heitto oli Neubrandenburgissa. Se taisi olla stadion, mutta se oli muutenkin niin erilaista aikaa, Hollo lisää DDR:n vuonna 1986 käyttämiin menetelmiin viitaten.

Aleknan suorituksen ainutlaatuisuutta korostaa hänen ikänsä. Liettualainen täyttää syyskuun lopussa 22 vuotta.

– Kiekonheitto on niitä lajeja, jotka eivät ole nuorten temmellyskenttää. Pikajuoksussa tai kestävyysjuoksussa saattaa tulla joku parikymppisenä maailman huipulle, mutta heittolajeissa on todella harvinaista, että noin nuorena on jo noin kova, Hollo sanoo.

”Kiekonheitto on niitä lajeja, jotka eivät ole nuorten temmellyskenttää.”

Mykolas Aleknan isä Virgilijus Alekna hallitsi kiekonheittoa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan. Kuva Barcelonan EM-kisoista 2010, joissa isä-Alekna sijoittui viidenneksi tuloksellaan 64,64. Kuva: Rainer Jensen / DPA

Aleknan isä, kiekonheittoa 2000-luvun alussa hallinnut Virgilijus Alekna, heitti uransa pisimmän kaaren 73,88 elokuussa 2000 ollessaan 28-vuotias.

Schult heitti maailmanennätyksensä 26-vuotiaana. Hän vei ME:n Neuvostoliiton Juri Dumtševilta, joka oli ennätyksen tehdessään muutamaa kuukautta vaille 25-vuotias.

Hollo uskoo Mykolas Aleknan kohentavan ennätystään tulevina vuosina. Hän ei muista ketään huipulle noussutta heittäjää, joka tekee uransa parhaan 21-vuotiaana.

– Jos hän käy samalla pellolla joka vuosi heittelemässä, niin pari metriä pitäisi uran aikana saada tuohon lisää, jos sattuu samanlainen olosuhde.

”Kyllä tuohon pari metriä pitäisi uran aikana lisää saada.”

Liettuan ME-heittäjä Mykolas Alekna (taustalla) on veistetty eri puusta kuin Ruotsin kiekkotähti Daniel Ståhl. Kuva Budapestin MM-kisoista elokuulta 2023. Kuva: Marcus Brandt / DPA

Kokonaan oma lukunsa ovat nuoremman Aleknan raamit. Hänen olemuksensa poikkeaa kaapinkokoisista kiekkojäteistä, minkä Hollokin on pannut merkille.

– Tämä kaverihan on kaikkiin muihin maailman huippuheittäjiin, sekä entisiin että nykyisiin, verrattuna ihan kukkakeppi, Hollo sanoo suoraan.

– Hän näyttää suurin piirtein enemmän hiihtäjältä kuin kiekonheittäjältä. On semmoinen fiilis, että fysiikassa on vielä voimatasoissa selkeästi tekemistä.

Asiantuntija ei löydä isä- ja poika-Aleknaa vertaillessaan juuri fyysisiä yhtäläisyyksiä.

– Isä oli todella paljon skrodempi kaveri. Ehkä geenit periytyvät vielä pojalle tulevien vuosien aikana, ja varteen saadaan lisää lihasta, Hollo sanoo.

”Hän näyttää suurin piirtein enemmän hiihtäjältä kuin kiekonheittäjältä.”

Mykolas Alekna vieraili kesällä 2023 ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän voitti Espoossa käytyjen alle 23-vuotiaiden EM-kisojen kiekonheiton tuloksella 68,34. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Nuorempi Alekna on puutteistaan huolimatta ollut jo vuosien ajan maailmanluokan kiekonheittäjä.

Hän saavutti kesällä 2022 kaksi arvokisamitalia heittämällä MM-hopeaa heinäkuussa ja EM-kultaa elokuussa. Kesällä 2023 Alekna kiskaisi MM-pronssia.

– ME-heitto lähtee niin järkyttävän terävästi ja helposti, että kyseessä on nopea ja räjähtävä kundi. Hän ei todellakaan runttaa voimalla, mutta on teknisesti aivan huippuluokkaa, Hollo kehuu.

– Ja totta kai on pakko ollakin, jos vedät 74,5 metriä. Eihän siinä ole paljon vaihtoehtoja.

Isä-Alekna saavutti urallaan muun muassa kaksi olympiavoittoa, kaksi MM-kultaa sekä yhden EM-kullan. Nyt poika on ME-mies ja isä kaikkien aikojen tilaston kolmonen.

”Hän ei todellakaan runttaa voimalla, mutta on teknisesti aivan huippuluokkaa.”

Tuore ME-mies Mykolas Alekna (oik.) saavutti viime kesän Budapestin MM-kisoissa pronssia tuloksella 68,85. Ruotsin Daniel Ståhl (kesk.) heitti maailmanmestariksi uudella kisaennätyksellä 71,46 ja Slovenian Kristjan Čeh kiskaisi hopeaa lukemalla 70,02. Kuva: Li Ming / Xinhua

Kiekonheitossa voidaan nähdä tulevina vuosina poskettoman kovia heittoja. Aleknan lisäksi kammoheittoihin pystyvät muun muassa Ståhl sekä slovenialainen Ceh.

Alkuvuodesta 1999 syntynyt Ceh on muutaman kuukauden yli 25-vuotiaana vain reilut kolme vuotta Aleknaa vanhempi.

– Hänkin on kiekkomieheksi nuori, mutta fysiikaltaan taas ihan eri kaliiperia, Hollo vertailee Cehiä ja Aleknaa.

– Mietin viime kesänä, että jos joku Schultin ME:n runttaa, niin se on Ceh. Ei näköjään ollut, mutta pidän häntä edelleen ihan yhtä potentiaalisena heittämään samanlaisia tuloksia.

Hollo ennakoi kiekonheiton olevan kesällä ja lähitulevaisuudessa yksi mielenkiintoisimpia ja kovimpia yleisurheilulajeja.

– Sen verran kovia jätkiä on nyt areenalla.

”Mietin viime kesänä, että jos joku tuon Schultin ME:n runttaa, niin se on kyllä Ceh.”

Kiekonheitto

Miesten maailmantilasto

Jürgen Schult piti kiekonheiton miesten maailmanennätystä hallussaan lähes 38 vuotta. Kuva kesäkuun 1986 lopulta. Kuva: Zentralbild / DPA

1) Mykolas Alekna Liettua 74,35 (14.4.2024)

2) Jürgen Schult Itä-Saksa 74,08 (6.6.1986)

3) Virgilijus Alekna Liettua 73,88 (3.8.2000)

4) Gerd Kanter Viro 73,38 (4.9.2006)

5) Juri Dumtšev Neuvostoliitto 71,86 (29.5.1983)

5) Daniel Ståhl Ruotsi 71,86 (29.6.2019)

5) Kristjan Čeh Slovenia 71,86 (16.6.2023)

8) Piotr Małachowski Puola 71,84 (8.6.2013)

9) Róbert Fazekas Unkari 71,70 (14.7.2002)

10) Lars Riedel Saksa 71,50 (3.5.1997)

Lähde: Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics.

Source Link is.fi