Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_72b48a0eb87f3dcd060ddfd9dd2c8712, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaismies ylitti itä­rajan palatessaan kotiin – syyte valtion­raja­rikoksesta – Uutisalue

Suomalaismies ylitti itä­rajan palatessaan kotiin – syyte valtion­raja­rikoksesta

Venäjälle matkustanutta 78-vuotiasta joensuulaismiestä kehotettiin palaamaan Suomeen Baltian kautta.

Joensuulaismiehen kotiinpaluu Niiralan raja-aseman kautta tuotti hänelle syytteen valtionrajarikoksesta.

78-vuotiaan miehen matka Venäjälle oli alkanut vain päivää ennen itärajan rajanylityspaikkojen sulkeutumista. Mies kertoi oikeudessa, että hän matkusti Venäjälle tapaamaan ystäviään 14. joulukuuta. Miehen mukaan Niiralan rajanylityspaikalla oli paljon porukkaa, mutta kukaan ei kertonut hänelle, milloin hänen pitäisi palata Venäjältä.

Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran, Niiralan, Vartiuksen, Kuusamon, Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat suljettiin valtioneuvoston päätöksellä illalla 15. joulukuuta.

Mies muisteli saaneensa tiedon itärajan sulkeutumisesta vasta 19. joulukuuta. Hän ryhtyi selvittämään paluumahdollisuuksiaan puhelimitse Venäjältä.

Miehen mukaan rajaviranomaiset ohjeistivat häntä saapumaan Suomeen Liettuan tai Latvian kautta ja edelleen Virosta lautalla.

Pitkää kiertomatkaa kavahtanut Ikämies vastasi, että ajaminen Baltian kautta ei ollut mahdollista hänen terveydentilansa vuoksi ja mies pelkäsi myös autorikkoa kovissa pakkasissa.

Joensuulainen kertoi rajaviranomaisten sanoneen, että suomalainen pääsee aina takaisin Suomeen, mutta että seurauksena voi olla syyte rikoksesta, jonka maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

Oikeudessa todistajana kuultu Niiralan vuoroesimieskin muisti puhuneensa joensuulaismiehen kanssa puhelimessa.

Vuoroesimies oli neuvonut miestä käyttämään avoinna olevia rajanylityspaikkoja, mutta joensuulainen ei ollut tähän halukas. Koska kysymys oli Suomen kansalaisesta, vuoroesimies lupasi miehelle, että ylitys Niiralassa tehdään mahdolliseksi.

Vuoroesimies kertoi selostaneensa miehelle, että tämä voidaan kuitenkin siinä tapauksessa tuomita mahdollisesta valtionrajarikoksesta. Vuoroesimies jäi käsitykseen, että joensuulainen ymmärsi asian.

Ikämies oli tulossa Niiralaan 1–2 päivää puhelun jälkeen. Vuoroesimies ilmoitti tulosta myös venäläisille rajaviranomaisille, jotka päästivät miehen tulemaan läpi 14. tammikuuta.

Mies sai ajaa kotimaahansa Niiralan kautta, mutta seurauksena oli syyte, josta oli ollut puhetta.

Aluesyyttäjä vaati joensuulaiselle Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa rangaistusta valtionrajarikoksesta. Syyttäjä ilmoitti miehen saapuneen Venäjältä Suomeen Niiralan rajanylityspaikan kautta, vaikka raja-asema on ollut suljettuna valtioneuvoston päätöksellä, eikä miehellä ollut rajavartiolaitoksen myöntämää rajanylityslupaakaan.

Käräjäoikeuden mielestä mies on sinänsä menetellyt lainvastaisesti ylittämällä rajan muualta kuin luvallisesta maahantulopaikasta. Niiralan raja-asema ei ollut valtioneuvoston sulkupäätöksen vuoksi luvallinen maahantulopaikka 14. tammikuuta.

Oikeus muistuttaa kuitenkin Suomen kansalaisille turvatusta perusoikeudesta palata kotimaahansa.

”Ennakkoratkaisusta todetuin perustein ja johtopäätöksin käräjäoikeus katsoo, ettei se, että (mies) on matkustanut Venäjältä Suomeen ole Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan rangaistavaa”, oikeus perustelee.

Syytteen hylänneen käräjäoikeuden mielestä rangaistavuuden kannalta ei ole merkitystä silläkään, että 78-vuotias mies on menettelyllään rikkonut Schengenin rajasäännöstöä.

Aluesyyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon, joten jutun käsittely saattaa vielä jatkua Itä-Suomen hovioikeudessa.

Source Link is.fi