Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6dca263a0c3f87c6eb469cbdf28f3ea7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Entinen seurakuntatalo muuttui pubiksi ilman lupaa – kaupunki vaatii selvitystä – Uutisalue

Entinen seurakuntatalo muuttui pubiksi ilman lupaa – kaupunki vaatii selvitystä

Kotkalaisella Räyhä-pubilla on anniskeluluvat, mutta ei lupaa kiinteistön muuttamiseen ravintolaksi. Kiinteistön omistajalla on kaksi viikkoa aikaa vastata selvitykseen.

Räyhä Pub ulkoa kuvattuna.

Räyhä-pubin avajaisia vietettiin huhtikuun alussa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Olli-Pekka Toivanen,

Mari Siltanen

Kotkan kaupunki on lähettänyt Länsi-Kotkassa Aittakorvessa sijaitsevan Räyhä-pubin kiinteistön omistajalle selvityspyynnön ravintolan toiminnasta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt pubille anniskeluluvan. Entiseen seurakuntataloon avatulla kiinteistöllä ei kuitenkaan ole lupaa muuttaa tilaa ravintolakäyttöön. Asiasta ovat uutisoineet Kymen Sanomat ja Helsingin Sanomat.

Avi myönsi anniskeluluvan, sillä luvan kannalta kaikki oli kunnossa. Muuhun kuin alkoholilakiin liittyviä asioita anniskeluviranomainen ei ylitarkastaja Samuel Haatajan mukaan käy läpi.

– Oletus on, että anniskeluluvan hallitsija noudattaa muuta lainsäädäntöä, Haataja sanoo.

Kaupunki odottaa vielä puuttuvia lisätietoja

Kiinteistön omistavalle Suomen Sähkömestarit oy:lle on lähetetty selvityspyyntö viime perjantaina, kertoo Kotkan kaupungin rakennusvalvonnan rakennustarkastaja Eero Mikkelä.

Omistajalla on kaksi viikkoa aikaa vastata selvityspyyntöön. Kaupunki voi Mikkelän mukaan tarvittaessa määrätä asian edistämiseksi ”riittävän” uhkasakon.

Rakennusvalvonta voi määrätä ravintolan suljettavaksi, jos toiminnalle ei ole tarvittavia lupia. Rakennusvalvonnalla ei kuitenkaan ole toimivaltaa sulkemisen toteuttamiseksi, vaan sen tekee Kotkan ympäristölautakunta.

Kaupunki on tähän mennessä pyytänyt kiinteistönomistajalta lisätietoja voidakseen käsitellä poikkeamispäätöksen alueen asemakaavasta, ja jotta kiinteistö saisi luvan käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Jälkimmäistä lupaa varten odotetaan vielä kiinteistön pääpiirustuksia, Mikkelä sanoo.

Yle ei saanut Suomen Sähkömestarit oy:lta maanantaina kommenttia aiheesta.

Räyhä Pub ulkoa kuvattuna.

Pubi sijaitsee Länsi-Kotkassa entisen seurakuntatalon tiloissa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

”Kaupungin vetkutteluja”

Räyhä-pubin viralliset avajaiset vietettiin lauantaina 6. huhtikuuta. Asiakkaita oli parisataa, kertoo pubin omistaja Marko Makkonen.

Hän ei ota kantaa ravintolan lupa-asioihin. Kiinteistön omistaja on Makkosen mukaan toimittanut tarvittavat tiedot kaupungille ja ravintolan omat luvat ovat kunnossa.

– En usko, että mikään instanssi tulee laittamaan ravintolan ovet säppiin. Nämähän ovat kaupungin vetkutteluja, luvat ovat olleet haussa jo puolisen vuotta.

Räyhän tarkoitus on Makkosen mukaan olla ruokaravintola, jossa esitetään lisäksi live-musiikkia. Kiinteistössä on tehty pintaremontti, jossa katto ja lattiat on uusittu.

Suunnitteilla on myös Airbnb-tyylisesti vuokrattavia huoneita vielä tämän vuoden puolella, kunhan remontti valmistuu majoitustilojen osalta.

Source Link yle.fi