Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_10806842bcc9677d2cb1ef84ce621ac3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maailman arvostetuimmat matematiikkapalkinnot jaettiin Helsingissä – Uutisalue

Maailman arvostetuimmat matematiikkapalkinnot jaettiin Helsingissä

Faasimuunnosten tilastomatemaattinen teoria, Hodgen teorian yhdistäminen kombinatoriikkaan, analyyttinen lukuteorian ja Fourier-analyysin ääriarvo- ja interpolointiongelmat ovat useimmille meistä tyystin vieraita.

Tänään työ näiden aiheiden parissa toi neljälle huippumatemaatikolle alan arvostetuimman palkinnon, kun myös ”matematiikan Nobel-palkinnoksi” kutsutut Fieldsin mitalit jaettiin juhlavassa seremoniassa Helsingissä.

Fieldsin mitaleja myönnetään neljän vuoden välein alle 40-vuotiaille matemaatikoille, joiden tähän astinen työ on ollut merkittävää ja antaa viitteitä tulevista saavutuksista.

Suomeen mitali on tullut kerran: vuonna 1936, kun merkittävän kansainvälisen uran tehnyt Lars Ahlfors palkittiin laatuaan ensimmäisessä mitaliseremoniassa.

Sittemmin Fieldsin mitaleja ei ole jaettu suomalaisille matemaatikoille, mutta Helsingistä tulee nyt maailman ”Fields-pääkaupunki”, siis ainoa, joka on isännöinyt mitaliseremonioita useammin kuin kerran.

Kongressi oli alunperin tarkoitus järjestää Pietarissa, josta se siirtyi Ukrainan sodan vuoksi Helsinkiin.

Neljä palkittua matematiikan eri aloilta

Tänä vuonna Fieldsin mitalilla palkittiin Hugo Duminil-Copin,June Huh,James Maynard ja Maryna Viazovska.

Todennäköisyysteoriaan erikoistuneen ranskalaisen Duminil-Copinin palkitsemista Kansainvälinen matemaattinen unioni (IMU) perustelee sillä, että hän on ratkaissut faasimuutosten tilastomatemaattiseen teoriaan liittyviä ongelmia tilastollisen fysiikan alalla, etenkin kolmessa ja neljässä ulottuvuudessa.

Duminil-Copin työskentelee Geneven yliopistossa Sveitsissä sekä Institut des Hautes Études Scientifiquesessa Ranskassa. Hän on yhteistyökumppaneidensa kanssa työstänyt ongelmia, joihin on etsitty ratkaisua aina 1980-luvulta lähtien.

June HuhPrincetonin yliopistosta Yhdysvalloista sai vuoden 2022 Fieldsin mitalin Hodgen teorian yhdistämisestä kombinatoriikkaan, geometristen hilojen Dowling-Wilsonin konjektuurin sekä Heron-Rota-Welshin konjektuurin todistuksista, Lorentzin polynomien teorian kehittämisestä ja vahvan Masonin konjektuurin todistuksesta.

Matemaattisen unionin mukaan Huh yhteistyökumppaneineen on mullistanut geometrisen kombinatoriikan alan.

Oxfordin yliopistossa työskentelevä britti James Maynard on puolestaan työskennellyt lukuteorian saralla ja edistänyt merkittävästi alkulukujen rakenteeseen ja diofantiiniseen approksimaatioon liittyvää tietämystä.

Matemaattisen unionin mukaan Maynardin nerokas työ on johtanut useisiin yllättäviin läpimurtoihin tärkeissä ongelmissa, joita ei uskottu voitavan ratkaista nykytekniikan turvin.

Ukrainalaisesta Maryna Viazovskasta tuli nyt toinen Fieldsin mitalilla palkittu naismatemaatikko. Hänet palkitaan Fourier-analyysin ääriarvo- ja interpolointiongelmiin liittyvistä saavutuksista. Viazovska työskentelee École Polytechnique Fédérale de Lausannessa Sveitsissä.

Viazovskan työstämä kysymys identtisten pallojen pakkauksesta mahdollisimman tiheästi tietyssä ulottuvuudessa oli yksi pitkään ratkaisemattomana säilyneistä matemaattisista ongelmista.

Tänä vuonna jaettiin myös laatuaan ensimmäinen IMU Abacus -mitali tunnustuksena erinomaisista ansioista matemaattisen informaatiotieteen alalta. Palkinnon sai Mark Braverman Princetonin yliopistosta Yhdysvalloista.

Lue myös:

Kansainvälinen matemaatikoiden kongressi siirretään Venäjältä Suomeen – ”Matematiikan Nobelit” jaetaan kesällä Helsingissä

Source Link yle.fi