Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_67a09b7a9110e7515df8bcd215c34ad2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maapallon lämpötilat nousevat lähes varmasti lähivuosina ennätyslukemiin, arvioi Maailman ilmatieteen järjestö – Uutisalue

Maapallon lämpötilat nousevat lähes varmasti lähivuosina ennätyslukemiin, arvioi Maailman ilmatieteen järjestö

Globaalien lämpötilojen odotetaan käyvän ensimmäistä kertaa 1,5 astetta korkeammalla kuin esiteollisella ajalla. Vuoden 2016 lämpötilaennätys rikkoutuu lähes varmasti.

Kuivuneen järven pohjalla on hylättynä veneitä.

Ranskassa sijaitsevan Serre-Ponçon-järven vedenpinta on laskenut huomattavasti kuivuuden seurauksena. Kuva otettu 30.3.2023. Kuva: Sebastian Nogier / EPA

Maapallon lämpötilojen ennustetaan nousevan ennätyslukemiin seuraavien viiden vuoden aikana, Maailman ilmatieteen järjestö WMO arvioi (siirryt toiseen palveluun).

Ilmastonmuutoksen lisäksi lämpötilaa kasvattaa piakkoin alkava El Niño -ilmiö. Viime vuosina lämpötilojen nousua on rajoittanut vastakkainen, juuri päättynyt La Niña -ilmiö.

WMO arvioi, että 66 prosentin todennäköisyydellä globaalit lämpötilat nousevat lähivuosina ainakin kerran 1,5 astetta korkeammaksi kuin esiteollisella ajalla. Pariisin sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) tavoitteena on nousun rajoittaminen 2,0 asteeseen, mutta kunnianhimoisena tavoitteena on estää sen nousu yli 1,5 asteen.

– Raportti ei tarkoita sitä, että nousemme pysyvästi 1,5 asteen yläpuolelle. WMO on kuitenkin huolissaan siitä, että rikomme rajan väliaikaisesti yhä useammin, järjestön suomalainen pääsihteeri Petteri Taalas sanoo järjestön tiedotteessa.

Lämpötilojen nousu vaarantaa entisestään kuumilla alueilla asuvien ihmisten terveyttä, ruokaturvaa ja veden saantia.

1,5 asteen rajan rikkomisen todennäköisyys on kasvanut viime vuosina. Vielä vuonna 2015 sen todennäköisyys oli nolla, mutta jo vuosina 2017–2021 se oli 10 prosenttia.

Viime vuonna maapallon lämpötilat olivat keskimäärin 1,15 astetta korkeammat kuin 1800-luvun jälkipuoliskolla. Teollisen ajan lämpimin vuosi oli 2016. Tulevalla viisivuotisjaksolla tämä ennätys tulee WMO:n arvioi mukaan rikkoutumaan lähes varmasti eli 98 prosentin todennäköisyydellä.

– Globaalien lämpötilojen ennustetaan jatkavan nousuaan ja se vie meitä yhä kauemmaksi siitä ilmastosta, jossa olemme saaneet elää, WMO:n raportin kirjoittamista johtanut Leon Hermanson sanoo tiedotteessa.

Lämpötilat nousevat erityisesti arktisilla alueilla.

Myös sateisuudessa erot tulevat olemaan merkittäviä. Vuosina 2023–27 kesäkuukausina sateet lisääntyvät Pohjois-Euroopassa, Sahelin alueella, Alaskassa ja Pohjois-Siperiassa. Entistä vähemmän sateita on luvassa Amazonin alueella ja joissakin osissa Australiaa.

Source Link yle.fi