Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d9fa576af450379bdf5682961fd520ef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pelastuslaitokset eivät läheskään aina ilmoita poliisille tahallisista paloista, vaikka laki sitä vaatii – Uutisalue

Pelastuslaitokset eivät läheskään aina ilmoita poliisille tahallisista paloista, vaikka laki sitä vaatii

Viime vuonna heikoin tilanne oli Kainuussa ja Kymenlaaksossa, joissa ilmoitusprosentti poliisille oli ainoastaan 23. Paras tilanne oli Itä-Uusimaalla, jossa lähes kaikista tapauksista ilmoitettiin.

En brandman jobbar med en släckningsslang vid en brandbil. Bilen står parkerad på en skogsväg.

Parhaiten ilmoitusvelvollisuutensa hoiti Itä-Uusimaa, joka ilmoitti 98 prosenttia tapauksista poliisille. Arkistokuva, joka ei liity tapaukseen. Kuva: Leo Gammals / Yle

Jopa yli puolet tahallisista tulipaloista jää ilmoittamatta poliisille. Aluehallinto virasto moittii pelastuslaitoksia, sillä ilmoitusten tekemisessä oli selkeitä puutteita vuonna 2022.

Etenkin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella tilanne oli huono. Valvonnan perusteella viime vuonna alueen pelastuslaitokset ilmoittivat ainoastaan 30–48 prosenttia kaikista tapauksista poliisille. Heikoin tilanne oli Keski-Pohjanmaalla, jossa ilmoitusprosentti oli 30.

Pelastuslaki velvoittaa pelastusviranomaisia ilmoittamaan poliisille kaikki ne onnettomuudet, joita voidaan epäillä tahallisiksi tai tuottamuksellisiksi.

Koko maassa viime vuonna heikoin tilanne oli Kainuussa ja Kymenlaaksossa, joissa ainoastaan 23 prosenttia kaikista tapauksista päätyi poliisin tietoon. Lapin, Keski-Uusimaan, Pohjois-Savon tai Päijät-Hämeen pelastuslaitokset eivät yltäneet 30 ilmoitusprosenttiin.

Parhaiten ilmoitusvelvollisuutensa hoiti Itä-Uusimaa, jonka pelastuslaitoksen ilmoitusprosentti oli 98.

Avin tekemät selvitykset eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia keskenään, sillä pelastuslaitosten ilmoitusmenettelyitä ja -käytäntöjä koskevat toimintaohjeet ja -tavat vaihtelivat alueittain.

Source Link yle.fi