Banner Before Header

Macronin lausunnot rokottamattomista nostattivat kohun Ranskassa – ”Presidentin ei pitäisi sanoa niin”

Ranskan kansalliskokous eli parlamentin alahuone on jälleen keskeyttänyt koronapassia koskevan lakimuutoksen käsittelyn. Reutersin mukaan keskeyttämistä vaativat opposition edustajat sen jälkeen, kun presidentti Emmanuel Macronin Le Parisien -lehdelle antamat lausunnot olivat tulleet julkisuuteen.

AFP kertoo Macronin lausuntojen herättäneen vihaa tämän vastustajissa sekä ajaneen parlamentin työn kaaokseen. Lakimuutoksen käsittely oli keskeytetty jo kertaalleen tiistain vastaisena yönä, mutta se oli päässyt jatkumaan myöhemmin päivällä osapuolten välisten keskustelujen jälkeen.

Le Parisienin tiistai-iltana julkaisema artikkeli kiristi kuitenkin tunnelmaa jälleen parlamentissa siinä määrin, että istunnossa puhetta johtanut parlamenttiedustaja Marc Le Fur sanoi, ettei ilmapiiri vastannut enää ”rauhallisen työympäristön olosuhteita”.

Koronapotilas sai joulukuun lopulla tehohoitoa Pariisin ulkopuolella sijaitsevassa sairaalassa. Ranskassa on rikottu moninkertaisesti aiemmat ennätykset päiväkohtaisten tartuntojen määrissä joulun jälkeen.

Lue lisää: Ranskassa harkitaan tiukempaa korona­passia – rokottamattomille ei enää pääsyä julkisiin tiloihin

Macron sanoi Le Parisienin haastattelussa aikovansa painostaa rokottamattomia ranskalaisia ”niin paljon kuin mahdollista”. Heitä on noin 67 miljoonan asukkaan Ranskassa edelleen noin viisi miljoonaa.

– Mitä rokottamattomiin tulee, haluan todella ärsyttää heitä. Ja me tulemme tekemään sitä loppuun asti. Tämä on strategia, Macron sanoi.

Närkästystä on herättänyt myös se, että Macron käytti kommentissaan Ranskassa vulgaarina slangisanana pidettyä verbiä emmerder, joka on johdettu paskaa tarkoittavasta sanasta merde. Sanalla voidaan ilmaista esimerkiksi ärsyttämistä, mutta kirjaimellisesti se tarkoittaa suomeksi käännettynä ”paskomista”.

Vastustajiensa mukaan Macron astui kommentillaan ”kielellisen rajan” yli. Macron myös täsmensi, että strategia tarkoittaa käytännössä sitä, että rokottamattomien pääsyä sosiaalisen elämän pariin rajoitetaan niin paljon kuin mahdollista.

En aio panna heitä vankilaan, enkä aio rokotuttaa heitä pakolla.

Parlamentin käsittelyssä olevan lakimuutoksen läpimeno merkitsi sitä, että rokottamattomilla ei olisi enää asiaa esimerkiksi ravintoloihin, elokuvateattereihin tai juniin pelkän negatiivisen koronatestituloksen nojalla. Lakimuutoksen olisi tarkoitus astua voimaan tammikuun puolivälissä.

– En aio panna heitä vankilaan, enkä aio rokotuttaa heitä pakolla. Joten meidän on kerrottava heille: Tammikuun 15. päivästä lähtien te ette enää pääse ravintolaan. Te ette enää pysty menemään kahville tai teatteriin. Ettekä enää pääse elokuviin, Macron sanoi haastattelussa.

Koronatilanne on heikentynyt Ranskassa nopeasti vuodenvaihteen tienoilla. Vielä joulukuun alussa maassa todettiin noin 50 000 uutta tartuntaa päivässä, mutta sittemmin maassa on rikottu kaikki aiemmat ennätykset moneen kertaan.

Tiistaina Ranskassa rekisteröitiin kaikkien aikojen suurin päiväkohtainen tartuntojen määrä, yli 270 000 uutta tartuntaa.

Koronapassia koskeva lakimuutos on herättänyt muutenkin raivokasta vastustusta rokotuksia vastustavissa sekä äärioikeiston ja -vasemmiston parissa.

– Presidentin ei pitäisi sanoa niin, kommentoi Macronin lausuntoja äärioikeistolaisen kansallinen liittouma -puolueen Marine Le Pen.

Äärioikeistolaisen kansallisen liittouman edustaja Marine Le Pen poseerasi kuvaajalle parlamentissa tiistaina. Koronapassia koskeva lakimuutos on herättänyt raivokasta vastustusta erityisesti äärioikeiston sekä äärivasemmiston keskuudessa.

Macronin päävastustajana edellisissä vaaleissa ollut Le Pen syytti presidenttiä siitä, että tämä haluaa tehdä osasta ranskalaisia ”toisen luokan kansalaisia”.

Keskustaoikeistolaisen tasavaltalaiset-puolueen edustaja Damien Abad sanoi Macronin ”arvottomien, vastuuttomien ja tahallisten” kommenttien osoittaneen ”lapsellista kyynisyyttä”. Puolueen puheenjohtaja Christian Jacob puolestaan sanoi, että parlamenttiryhmä kieltäytyisi tulemasta lakimuutosta, jonka tarkoitus on ”ärsyttää ranskalaisia”.

Ranskan politiikassa tunnelma on ollut viime aikoina muutenkin kuumeinen huhtikuussa koittavien presidentinvaalien vuoksi. Haastattelussa Macron kertoi haluavansa jatkokaudelle, mutta vahvistavansa ehdolle asettumisensa vasta sitten kuin on täysin varma asiasta.

Macron on edelleen ylivoimainen suosikki presidentinvaalien mielipidemittauksissa. Asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että hänen voittonsa on kaukana varmasta.

Tällä hetkellä Macronin vastustajista vahvimmilla on kyselyiden mukaan tasavaltalaisia edustava Valerie Pecresse.

Source Link is.fi