Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1a2e5ea3237a395f75c95c038c78cbcf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maria Sid heitettiin suorilta syvään päähän kriisien ravistelemassa teatterissa Tukholmassa – näin siinä kävi – Uutisalue

Maria Sid heitettiin suorilta syvään päähän kriisien ravistelemassa teatterissa Tukholmassa – näin siinä kävi

Näyttelijä ja ohjaaja Maria Sid oli kovan paikan edessä, kun hänet valittiin Tukholman kaupunginteatterin johtajaksi. Ruotsalaisdokumentissa pureudutaan hänen työhönsä.

– Puhun värikkäästi, koska olen Suomesta! Maria Sid huikkaa ja nauraa makeasti päälle.

Tuoreessa ruotsalaisdokumentissa Maria Sid, Tukholman uusi teatterinjohtaja pureudutaan näyttelijänä ja ohjaajana tunnetun Sidin persoonaan ja työhön.

Sid nimitettiin vuonna 2019 pohjoismaiden suurimman teatteritalon, Tukholman kaupunginteatterin, johtajaksi. Tuolloin teatteri oli läpikäynyt suuren johtajuuskriisin ja ison remontin.

– Minuun kohdistuu hyvin erilaisia katseita. Osa ajattelee, että mistä hän oikein ilmestyi. Kuka hän on? Mitä hän aikoo? Osa taas tuntee minut näyttelijänä ja pitää minua lämpimänä ihmisenä. Olen kaikille eräänlainen villi kortti, Sid kuvailee.

Välillä dokumentissa kurkistetaan teatteriesitysten harjoituksiin. Kuva: Vindefilm AB / Yle

Intiimissä henkilökuvassa kamerat seuraavat Sidin pitkäksi venyviä työpäiviä. Yhtäkkiä iskevä koronakriisi sulkee teatterin ovet, mutta hän ei lannistu. Yhdessä tästäkin selvitään, Sid tsemppaa.

Noin tunnin kestävässä ohjelmassa äänessä eivät ole työtoverit, vaan Sid itse, joka pohtii johtajuuden haasteita. Hän pitää johtajuutta eräänlaisena ihmiskokeena, jossa nähdään, miten valta vaikuttaa häneen.

Ohjelmassa kuullaan myös, miten Sid päätyi teatterialalle. Pitkän uran Ruotsissa ja Suomessa tehnyt Sid tunnetaan lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista, kuten Karjalan kunnailla ja Kaikki synnit.

Teatteriperheessä kasvaneen Sidin isä ei halunnut tyttärestään näyttelijää, sillä hän yritti varjella tätä ammatin raadollisuudelta. Kun Sid pääsi Teatterikorkeakouluun, isä oli tyttären tietämättä tarjonnut opiskelupaikan kunniaksi kavereilleen samppanjaa.

– Se tuli minulle yllätyksenä. En tiennyt, että hän oli mielissään. Luulin, että hän oli pettynyt. Oli pettymys tajuta, ettei hän ollutkaan niin pettynyt, Sid nauraa dokumentissa.

Maria Sid näyttelee rikostutkijaa Kaikki synnit -sarjassa. Rinnalla Johannes Holopainen (vas.) ja Matti Ristinen. Kuva: Maiju Pohjanheimo / MRP

Hän on kertonut haastatteluissa, ettei virkaan astuessaan täysin ymmärtänyt, miten ison laivan kapteeniksi hän oli ryhtynyt.

Dokumentissa nähdäänkin, että Sid pohtii hänelle tarjottua jatkopestiä tarkoin. Hän puntaroi, haluaako jatkaa virassa.

– Koko ajan tekee mieli luovuttaa. Se on huvittavaa. Kerran pähkäilin jotain ongelmaa, ja kaverini tokaisi, että mikset vain luovuta. Leikittelen sillä ajatuksella, mutten ikinä tee sitä.

Sid miettii joskus luovuttamista, mutta tulee aina toisiin ajatuksiin. Kuva: Vindefilm AB / Yle

Lopulta Sid toteaa, että hänellä on vielä annettavaa. Sopimusta jatkettiin vuoteen 2027 asti.

Millainen johtaja Sid sitten on? Dokumentissa tästä kuullaan vain hänen oma arvionsa.

– Aina ei tietenkään ole ollut helppoa. Valta tuntuu välillä painavalta ja raskaalta. En ole mikään äkseeraaja. Suomessa johtotehtävissä olevan naisen pitää olla hiljainen ja… Ainakin aiemmin piti olla hillitty ja korrekti, hän pohtii.

– Minä olen testannut, voinko olla oma itseni ja saada silti aikaan asioita. Edetä ja pystyä vaikuttamaan.

Maria Sid, Tukholman uusi teatterinjohtaja, ti 6.2. Teema & Fem klo 18.30

Source Link is.fi