Banner Before Header

Mariupolin lähistöltä löytynyt jälleen mahdollinen joukkohauta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Kokosimme tähän juttuun eilisillan ja kuluneen yön keskeiset uutiset Ukrainan sotaan liittyen.

Zelenskyi: Moskova haluaa hyökätä myös muihin maihin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi perjantai-iltana videopuheessaan Venäjän armeijan johdon tuoreita määrittelemiä Venäjän tavoitteista Ukrainassa.

Kenraalimajuri Rustam Minnekaevin mukaan Venäjän asevoimien tavoitteena on valloittaa Itä-Ukrainan Donbasin alue sekä eteläinen Ukraina.

Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja tarkensi, että tarkoituksena on maakäytävän luominen Krimin niemimaalta sekä Itä-Ukrainaan että länteen Venäjän tukemalle Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Nämä puheet osoittavat Zelenskyin mukaan sen, että Moskova haluaa hyökätä myös muihin maihin. Hyökkäys Ukrainaan oli vasta alkua. Ja, kuka on seuraava?, hän kysyy.

Ukrainan rajanaapuri Moldova on pahastunut venäläiskenraalin lausunnosta. Moldovan ulkoministeriö kutsui Venäjän Moldovan-suurlähettilään puhutteluun.

Mariupolin kaupungin edustajat: Vynohradnen kylässä suuri joukkohauta

Mariupolin kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa Vynohradnen kylässä on paljastunut suuri joukkohauta, sanovat paikallishallinnon edustajat Ukrainan uutistoimiston Ukrinformin mukaan.

Telegramissa julkaistussa tiedotteessa kaupunginvaltuusto sanoo, että 20. huhtikuuta otetuissa satelliittikuvissa näkyy joukkohauta, joka on 45 metriä pitkä ja 25 metriä leveä.

Vain päivää aiemmin Maxar julkaisi satelliittikuvia Mariupolin läheltä Manhushin kylästä, joissa näkyi joukkohaudaksi oletettuja muodostelmia, joissa voi ukrainalaisarvioiden mukaan olla jopa 3 000-9 000 siviilin ruumiit.

Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko sanoo uskovansa, että vastaavia hautapaikkoja löydetään lisää ja niiden alue laajenee, koska kaupungissa tapettujen määrä on kymmeniä tuhansia, Ukrinform kirjoittaa.

Pormestarin mukaan ainakin 15 000 vanhempaa ihmistä ja kroonisesti sairasta saattaa kuolla Mariupolissa. Piiritetyssä kaupungissa on katastrofaalinen pula juomavedestä, ruuasta ja lääkkeistä.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk sanoi Telegramissa olevan mahdollista, että humanitaarisesta käytävästä Mariupolista saadaan sovittua ja siviilejä evakuoitua lauantaina.

Yhdysvallat kutsunut liittolaismaita koolle Ramsteiniin

Yhdysvallat on kutsunut noin 40 liittolaismaata keskustelemaan ensi viikolla Ukrainan turvallisuudesta.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan jo 20:n kutsutun maan puolustusministerit ja sotilasjohtoa on ilmoittanut osallistuvansa Saksassa järjestettävään kokoukseen.

Pentagonin edustajan John Kirbyn mukaan mukana on Naton jäseniä, mutta myös sotilasliittoon kuulumattomia maita.

Tapaamisessa keskustellaan muun muassa Kiovan pitkäntähtäimen puolustustarpeista. Kokous järjestetään Yhdysvaltain lentotukikohdassa Ramsteinissa tiistaina.

Source Link yle.fi