Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f0d4200449476a0829e453fd7e4ed649, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Markku Kanerva apulaisineen kertoo harvinaisen avoimesti kuinka Suomi valmistautui illan jännitys­näytelmään – ”En tiedä, pitäisikö edes sanoa ääneen” – Uutisalue

Markku Kanerva apulaisineen kertoo harvinaisen avoimesti kuinka Suomi valmistautui illan jännitys­näytelmään – ”En tiedä, pitäisikö edes sanoa ääneen”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva apulaisineen paljastaa, mitä huolellinen valmistautuminen tarkoittaa.

Kun Huuhkajat lauantai-iltana astelee Ljubljanassa kentälle EM-karsinnassa Sloveniaa vastaan, on joukkueella ja valmennusryhmällä takanaan yli kuukauden mittainen valmistautuminen otteluun.

Siihen kuuluu lukuisia palavereita, tarkkailuraporttien laatimista, vastustajan analysointia, Huuhkajat-pelaajien esitysten tarkkailua, pelaajien palautteiden laatimista ja harjoitus- ja ottelusuunnitelmien muokkaamista.

Parhaimmillaan Huuhkajien päävalmentajan Markku Kanervan valmennusryhmä toimii kuin hyvin huollettu koneisto.

Kaikki valmistautuminen tähtää siihen, että joukkue pystyisi toteuttamaan optimaalisesti sille laadittua ottelusuunnitelmaa lauantaina, kun Suomen pitäisi saada pisteitä mukaan Ljubljanasta pitääkseen mahdollisuutensa EM-turnaukseen omissa käsissään.

Huuhkajien valmennusryhmän työ kohti Slovenia-ottelua alkoi käytännössä heti Tanska-ottelun jälkeen.

”Siinä pitää olla roolit selvillä.”

Henri Lehto on Huuhkajien tilasto- ja datavelho. Kuva: Rio Gandara / HS

25 päivää Slovenia-otteluun

Huuhkajien videoanalyytikolla Henri Lehdolla on iso rooli Huuhkajien otteluiden ja vastustajien analysoinnissa datan avulla. Tanska-ottelun jälkeen Lehto teki Huuhkajien otteluista Kazakstania ja Tanskaa vastaan tilastokoosteen ja data-analyysin. Yhdeksän päivää Tanska-ottelun jälkeen valmennusryhmä analysoi edellisen tapahtuman annin.

Vastustajien tarkkailu eli scouting on iso osa Lehdon ja apuvalmentaja Toni Korkeakunnaksen työtä Huuhkajien ottelutapahtumien välissä. Lehdon data-analyysi saattaa olla 50–100 sivuinen järkäle powerpoint-esityksenä. Analyysin apuna on kaksi eri tilastotyökalua, joista toinen kertoo joukkueiden liikkumat matkat eri nopeusalueilla.

– Viimeksi hoidimme tosi hyvin Slovenian keskitykset, Lehto kertoo puhelimessa samalla, kun hän katsoo tekemäänsä data-analyysiä.

Lehdon tilastojen mukaan Slovenia keskitti kesäkuun ottelussa Helsingissä 24 kertaa avoimessa pelissä, ja niistä keskityksistä vain neljä onnistui. Huuhkajat puolusti tiiviisti.

Lehdon mukaan Slovenia pyrkii tuottamaan ongelmia laitahyökkääjien liikkeillä keskustaan Suomen linjojen väliin.

– Se pitää huomioida, ketkä kontrolloivat taskuissa liikkuvia laitahyökkääjiä. Siinä pitää olla roolit selvillä, Lehto pohtii.

Analyysissään Lehto tutkii myös muut tulevan vastustajan ottelut ja tekee koosteen, jossa kuvataan, millainen joukkue on verrattuna muihin vastustajiin.

– Slovenialla on selkeä pelitapa. Pallonhallinta ei ole heille itseisarvo. He avaavat paljon suorilla pitkillä avauksilla, joilla haetaan kahta nopeata hyökkääjää. Tilanteenvaihdoissa he ovat tosi hyvä joukkue. Siellä on paljon uhkaa.

– Syvemmällä he hakevat paljon diagonaalisyöttöjä puolustuslinjan taakse, minne kärjet [Benjamin Sesko ja Andraz Sporar] liikkuvat.

Lehdon mukaan Suomen joukkue on hyvä maalinestojoukkue, mutta Slovenia on Suomen tavoin hyvä puolustamaan.

Vastustajan tarkkailuun kuuluu myös laadullinen analyysi. Lehto koostaa videokoosteen, johon hän tekee grafiikalla ikään kuin alleviivauksia, jotta pelaajat havaitsisivat mahdollisimman hyvin heille esitetyt asiat. Samaan pakettiin tehdään myös ottelusuunnitelma, jota on laatimassa apuvalmentaja Korkeakunnas.

– Siinä omassa matalassa puolustusblokissaan Slovenia puolustaa laadukkaasti. Se on hyvä kaksinkamppailujoukkue, ja kamppailupelaamisessa meidän pitää onnistua taas.

”Kaikki ovat sitoutuneet suunnitelmaan.”

Valmentaja Toni Korkeakunnas laatii ehdotuksia ottelusuunnitelmiin päävalmentajalle. Kuva: Rio Gandara / HS

12 päivää aikaa otteluun

Apuvalmentaja Korkeakunnaksen tehtäviin kuuluu vastustajan taktisen analyysin lisäksi ottelusuunnitelmien laatiminen. Korkeakunnas on tehnyt ehdotukset ottelusuunnitelmaan Kanervalle.

– Siinä on ehdotukset siitä, miten prässäämme korkeassa prässissä, keskitasolla ja matalassa blokissa. Lisäksi teen ehdotukset pelinavaamisesta, pelinrakentelusta ja hyökkäysten murtautumisvaiheesta, Korkeakunnas kertoo, kun otteluun on enää kaksitoista päivää aikaa.

Korkeakunnaksen mukaan Huuhkajien edellisen Slovenia-ottelun jälkeen puolustuspelaamisen tulee vähän muutoksia, viilauksia, kuten Korkeakunnas sanoo.

– Viimeksi oli ehkä yllätys, kuinka paljon Slovenia halusi palloa, ja me pystyimme vahingoittamaan heitä tilanteenvaihdoilla. Ajatus oli ehkä, että osat olisivat toisinpäin.

Kun Korkeakunnas on tehnyt taktisen analyysin, hän luovuttaa sen Lehdolle, joka laatii koostepaketin data-analyysistä ja taktisesta analyysistä. Lähes poikkeuksetta Korkeakunnaksen taktinen analyysi on yhdenmukainen Lehdon data-analyysin havaintojen kanssa.

– Käymme valmiista tuotteesta keskustelut koko valmennusryhmän kanssa. Joskus ne keskustelut ovat kiivaitakin. Kaksi viikkoa sitten käsittelimme Slovenia-paketin, eikä tällä kertaa ollut väittelyitä. Kaikki ovat sitoutuneet suunnitelmaan, Korkeakunnas sanoo.

– Tänään on vielä Teams-palaveri, jossa puhumme viimeisistä pelaajavalinnoista.

”Nyt täytyy laittaa vähän sekaisin se, että en paljasta mitään.”

Päävalmentaja Markku Kanerva on antanut paljon vastuuta valmennusryhmänsä jäsenille. Kuva: Rio Gandara / HS

11 päivää aikaa otteluun

Päävalmentaja Markku Kanerva istahtaa hivenen helpottuneen oloisena alas työhuoneessaan Palloliiton toimistolla. Hetkeä aiemmin hän on kertonut medialle pelaajavalinnoistaan Huuhkajien seuraaviin otteluihin Sloveniaa ja Kazakstania vastaan. Sellainen mediatilaisuus on yksi rutiineista, joka edeltää jokaista Huuhkajien ottelutapahtumaa.

Työhuonetta hallitsevat päävalmentajan työssä oleelliset työkalut: iso näyttö otteluiden ja videoiden katsomiseen ja valtava fläppitaulu. Sen äärellä hän on viime aikoina miettinyt taktiikoita Korkeakunnaksen kanssa.

– Tässä [taululla] on pyöritelty jos jonkinmoista. Nyt täytyy laittaa vähän sekaisin se, että en paljasta mitään. Ei siinä mitään, Kanerva sanoo vähän vitsaillen.

Edellisenä päivänä koko joukkueen taustaryhmä käsitteli vielä kerran tulevan maaottelutapahtuman ohjelmaa. Se oli ikään kuin viimeinen tarkistus siitä, miten kaikki toimii alkaen matkustamisesta ja varusteiden kuljetuksesta. Elokuussa Kanerva kävi joukkueenjohtaja Joonas Vilkin kanssa Ljubljanassa tarkistamassa hotellin ja harjoitusolosuhteet.

– Ensin teemme raakasuunnitelman, jota täsmennämme koko ajan. Nyt alamme lähestyä sitä hetkeä, että suunnitelma on se, millä menemme.

Kanervan mukaan hyvä suunnitelma helpottaa toteutusta, kun maajoukkueen tapahtuma alkaa.

– Tämän prosessin avulla tulee turvallinen tunne. Kun kokoonnumme, meillä on kaikki enemmän tai vähemmän selvää. Siinä kohtaa ei tarvitse arpoa.

Yksi tärkeä asia vie Kanervan mukaan todella paljon aikaa ennen maajoukkuetapahtumia. Valmennusryhmä antaa pelaajille henkilökohtaiset palautteet maajoukkuetapahtumissa. Kullakin valmentajalla on tietyn ajan osa pelaajista seurannassa, ja välillä pelaajia vaihdetaan valmentajalta toiselle.

Esimerkiksi Kazakstan- ja Tanska-otteluiden jälkeen toppari Robert Ivanovista oli yli 70 videoklippiä puolustustilanteista, ja niistä klipeistä valittiin osa näytettäväksi palautteessa. Palautetilanteissa valmentaja osallistaa pelaajaa pohtimaan, miltä hänen pelaamisensa näytti pelipaikan tavoitteiden valossa.

– Keskusteluissa on tärkeätä tutustua pelaajaan, saada avoin vuorovaikutussuhde ja oppia tuntemaan pelaaja myös ihmisenä, Kanerva kertoo.

– Elämässä jalkapallon ulkopuolella tulee ongelmia, ja pelaaja mahdollisesti voi kertoa niistä. Autamme ja tarjoamme tukea. Mutta sekin on tärkeätä, että annamme mahdollisuuden puhua asioista.

Kanerva kertoo nauttivansa palautetilanteista, ja hänen mukaansa myös apuvalmentajat pitävät niistä. Heidän työlleen tulee merkitystä, kun he pääsevät kehittämään pelaajia.

– Pelaajat arvostavat palautteita kovasti. Totta kai se vaatii meiltä aikaa, mutta se on kannattavaa.

Kanerva suorastaan innostuu, kun puhe kääntyy tulevaan vastustajaan. Hän sijoittelee nappuloita magneettitaululla ryhmitykseen ja näyttää, miten Slovenia hyökkää.

Kanerva siirtää kaksi slovenialaisia kuvaavaa nappulaa Suomen puolustuslinjan eteen ja sitten kaksi samanväristä nappulaa niiden taakse. Ajoittain Slovenia muodostaa neljästä pelaajasta eräänlaisen laatikon vastustajan puolustuksen eteen.

– Slovenian keskikenttäpelaajilla on älyä ja kykyä toimittaa pallo ahtaista väleistä linjojen väliin, puolustuksen ja keskikentän väliin.

– Pitää hyväksyä se, että ne voivat välillä helpostikin pelata palloa sinne. Mutta vastustajaa ei saa päästä kääntymään [pallon kanssa].

Kanerva sanoo miettineensä paljon, miten Slovenian päävalmentaja Matjaz Kek on mahdollisesti ohjeistanut pelaajiaan heidän liikkeissään.

– Luulen, että kyse on enemmän periaatteesta, ja hän sanoo, että aiheuttakaa ongelmia tuolle keskisektorille.

– Vaihtoehtona heille on tietenkin pelata laitaan silloin, kun vastustaja kaventaa ryhmitystä. Ja sitten tulee keskitys, ja silloin on äijiä menossa boksiin.

Kanerva katkaisee innostuneen selityksensä hörppäämällä teetä mukista.

– Jes.

Huuhkajat on Kanervan päävalmentajakaudella onnistunut etenkin siinä, miten joukkue on kyennyt eliminoimaan vastustajan vahvuuksia pelistä pois. Käynnissä olevissa karsinnoissa se on onnistunut Kanervan mukaan kohtuullisen hyvin.

– Tämäkin on jännä. En tiedä, pitäisikö tätä edes sanoa ääneen. Jos puolustat alhaalla, sanotaan, että ei voi noin alhaalla puolustaa. Näen sen jopa etuna mitä isompi tila on juosta vastaiskuun ja saada omia pelaajia mukaan. Se on jopa parempi. Eihän siinä tarvita kuin yksi syöttö, niin pallo on maalissa.

Kiinnostava pohdinta jää vähän kesken, kun Kanervan on aika rientää seuraavaan palaveriin puhumaan vastustajia tarkkailevien scouttien kanssa.

”Eivät ne ole mitään maata mullistavia ajatuksia.”

Valmentaja Mika Nurmela vastaa Huuhkajien pelaamisesta erikoistilanteissa, kuten vapaapotkuissa, kulmapotkuissa ja sivurajaheitoissa. Kuva: Rio Gandara / HS

3 päivää aikaa otteluun

Apuvalmentaja Mika Nurmelan vastuulla on vastustajien erikoistilanteiden analysointi ja suunnitelmat Suomen erikoistilanteisiin. Kun Slovenia-otteluun on neljä päivää aikaa, vaikuttaa Nurmela hyvin tyytyväiseltä siihen, miten maajoukkuetapahtuma Ljubljanassa on lähtenyt käyntiin. Pelaajat on saatu hyvissä ajoin paikalle ja olosuhteet ovat suotuisat.

– Kaiken olemme pystyneet tekemään, mitä olemme suunnitelleetkin, Nurmela sanoo.

Nurmelan mukaan Slovenia puolustaa erikoistilanteet todella hyvin, ja joukkueessa on paljon fyysisesti vahvoja kamppailijoita. Nurmelan mukaan Huuhkajat on varautunut hyvin Slovenian erikoistilanteisiin.

– Eivät ne ole mitään maata mullistavia ajatuksia tai mitään sellaista, mitä emme olisi ikinä ennen nähneet, hän sanoo.

Nurmelan mukaan Huuhkajien omissa erikoistilanteissa on parantamisen varaa. Kulmapotkuissa joukkue pystyy hänen mukaansa olemaan ehdottomasti parempi. Joissain peleissä Huuhkajat ei ole onnistunut pitämään palloa kovin hyvin rajaheittojensa jälkeen, mutta silläkin osa-alueelle on tullut parannusta syksyn aikana.

– Mielestäni yksi ongelma on, että meillä on liian vähän sellaisia pelaajia, jotka pystyvät antamaan hyviä erikoistilanteita. Meillä on siinä petrattavaa, ja siinä määrässä, kuinka monta sellaista pelaajaa meillä on, Nurmela sanoo.

Nurmela huomauttaa, että Huuhkajissa on aika vähän pelaajia, jotka antavat omissa seurajoukkueissaan erikoistilanteita. Kaan Kairisen Nurmela nostaa esiin erikoistilannespesialistina.

– Slovenia pelaa aika puhtaasti 4–4–2-ryhmityksellä. Luotamme siihen, että he pelaavat samalla tavalla. Ei ole ollut näkyvissä, että he pelaisivat toisin. Meidän pitää tehdä suunnitelmat sen perusteella, mitä näemme.

– Olemme onnistuneet viime vuosina valmistautumisissa, ja meille ei ole tullut sen osalta ohipelejä.

”Että tuntuuko minusta siltä, että nyt pärjäämme?”

Fyysinen valmentaja Joni Ruuskanen varmistaa ottelutapahtumissa, että joukkue on täydessä fyysisessä vireessä otteluissa. Kuva: Rio Gandara / HS

2 päivää otteluun

Kunkin ottelutapahtuman jälkeen Huuhkajien fyysinen valmentaja Joni Ruuskanen lähettää pelaajien seuroihin seurantadataa pelaajien harjoituksista ja otteluista. Vastavuoroisesti Ruuskanen saa seuroilta datan pelaajan seurapeleistä.

– Olemme saaneet hyvää palautetta seuroilta. He luottavat, että homma hoituu, Ruuskanen kertoo Huuhkajien hotellilla Ljubljanassa.

Hän rakentaa maajoukkueen tapahtumiin harjoitussuunnitelmaan ja tekee yhdessä kokin kanssa ruokasuunnitelman.

Joka aamu Ruuskaselta lähtee pelaajille kysely, jossa kysytään unen määrästä, tuntemuksesta jaloissa, harjoitteluvalmiudesta, mielialasta ja energiatasosta. Kyselyn vastausten perusteella Ruuskanen päättää muun valmennusryhmän kanssa, pitääkö harjoittelussa muuttaa jotain. Joskus joku pelaajaa saatetaan siirtää sivuun harjoituksista, jos hän ei ole palautunut.

Harjoituksissa Ruuskanen seuraa pelaajien kuormitusta. Hän katsoo pelaajien juoksemaa kokonaismatkaa, kovan intensiteetit juoksuja, nopeita pyrähdyksiä, kiihdytyksiä ja jarrutuksia.

– Voimme keskeyttää treenit, jos kuormitus on menossa liialliseksi.

Ruuskanen myöntää usein arvioivansa Huuhkajien mahdollisuuksia pärjätä ottelussa harjoitusten vireystilan perusteella.

– Että tuntuuko minusta siltä, että nyt pärjäämme? Näyttää siltä, että fyysisestä näkökulmasta pärjäämme lauantaina.

”Yes, about the preparation”

Henri Lehdon (kesk.) tilastoanalyyseihin muu valmennusryhmä voi tukeutua omissa työtehtävissään. Kuva: Rio Gandara / HS

1 päivä otteluun

Päivä ennen maaottelua protokollaan kuuluu, että vierasjoukkueella on kansainvälinen lehdistötilaisuus ottelustadionilla. Siellä ovat läsnä yleensä päävalmentaja Markku Kanerva, joukkueen mediapäällikkö Timo Walden ja joku pelaajista.

On jossain määrin huvittavaa, miten samalla tavalla jokainen Huuhkajien kansainvälinen lehdistötilaisuus alkaa.

– So Markku, about the preparation [valmistautuminen], Walden aloittaa ja siirtää puheenvuoron päävalmentajalle.

– About the preparation, yeah, good afternoon, Kanerva aloittaa ja kertaa lyhyesti, miten valmistautuminen on sujunut.

Se on vain hipaisuakin kevyempi kosketus siihen, mitä kaikkea valmistautumiseen on kuulunut. Mitään syvällistä lehdistötilaisuudessa ei kerrota. Se on vain osa ottelutapahtuman draamaa, tunnelman luomista ja tapahtuman markkinointia.

Kaikki valmistelutyö on tehty lukuun ottamatta viimeistelyharjoituksia ottelustadionilla. Lopulta puuttuu vain toteutus kentällä ottelupäivänä.

Slovenia–Suomi lauantaina kello 19.00 Suomen aikaa. YLE TV2 näyttää ottelun.

Source Link is.fi