Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_82b17c7397af635b6f01768ccb7c4a0a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Matala-asteinen tulehdus voi ennakoida sydänkohtauksia, aivoverenkiertohäiriöitä ja kakkostyypin diabetesta – näin sitä on mahdollista hoitaa ja ehkäistä – Uutisalue

Matala-asteinen tulehdus voi ennakoida sydänkohtauksia, aivoverenkiertohäiriöitä ja kakkostyypin diabetesta – näin sitä on mahdollista hoitaa ja ehkäistä

Kehon matala-asteisen tulehduksen tiedetään olevan yhteydessä sekä lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen että sydän- ja verisuonitauteihin. Erityisesti diabetes on jo pitkään yhdistetty kyseiseen tulehdustilaan.

Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa elimistön tuottamia tulehduksen välittäjäaineita erittyy verenkiertoon.

Muun muassa valtimonkovettumataudin, keskivartalon rasvakudoksen ja hampaiden tukikudostulehduksen tiedetään jo vaikuttavan matala-asteisen tulehduksen riskiin. Myös iäkkyys, tupakointi, huono ruokavalio ja vähäinen liikunta voivat olla taustalla.

Suomalaistutkimusten pohjalta on nyt selvitetty syy-seuraussuhdetta perusteellisemmin: Helsingin yliopistossa väittelevä Karolina Tuomisto selvitti laajojen suomalaisten väestötutkimusten pohjalta, edeltääkö ja ennustaako matala-asteinen tulehdustila lihavuutta, tyypin 2 diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja.

Tuomisto hyödynsi tutkimuksessaan FINRISKI- ja DILGOM-väestötutkimuksia. osallistuneiden verestä mitattuja tulehdusmerkkiaineita elimistön matala-asteisen tulehdustilan kuvaamiseksi.

Tulehdusmerkkiaineet kohottavat tyypin 2 diabeteksen, sydänkohtauksen ja aivoverenkiertohäiriön riskiä

Tuomiston tutkimuksen perusteella tulehdusmerkkiaineet varoittavat tyypin 2 diabeteksen, sydänkohtauksen ja aivoverenkiertohäiriön riskeistä.

Lihavuuden osalta vastaus oli puolestaan melko yksiselitteinen.

– On todennäköisempää, että matala-asteinen tulehdus on lihavuuden seuraus kuin sen syy, Tuomisto toteaa.

On todennäköisempää, että matala-asteinen tulehdus on lihavuuden seuraus kuin sen syy.

Perinteisempien tulehdusmerkkiaineiden lisäksi Tuomiston väitöstutkimuksessa on tutkittu vähemmän tunnettujen tulehduksen välittäjäaineiden, eikosanoidien, pitoisuuksia veressä. Ne ovat välittäjäaineita, jotka vaikuttavat elimistössä usein tulehdusprosessin alkupuolella.

– Myös tiettyjen eikosanoidien lisääntyminen veressä näyttää edeltävän tyypin 2 diabeteksen diagnoosia tai ensimmäisten diabeteslääkkeiden ostoa FINRISKI 2002 -aineiston perusteella, Tuomisto toteaa.

Terveelliset elintavat ehkäisevät matala-asteisen tulehduksen aiheuttamia ongelmia

Sydän- ja verisuonitaudit sekä tyypin 2 diabetes uhkaavat ihmisten hyvinvointia ja kuormittavat terveydenhuoltoa maailmanlaajuisesti, joten siksi niiden ennaltaehkäisy on avainasemassa. Lihavuus on yksi merkittävä riskitekijä niiden taustalla, ja se ylläpitää matala-asteista tulehdustilaa.

Tuomiston väitöstutkimuksen valossa on tärkeää vaikuttaa ennen kaikkea riskitekijöihin, kun pyritään torjumaan tutkimusaineistossa ilmennyttä tautikolmikkoa: sydäninfarkteja, aivoverenkiertohäiriöitä ja kakkostyypin diabetesta.

Matala-asteisen tulehduksen varhainen havaitseminen, ehkäiseminen ja hoitaminen voisivat edesauttaa näiden yleisten kansantautien ehkäisyssä. Terveellisillä elintavoilla ja painonhallinnalla se on mahdollista.

– Kansanterveydellisesti ruokavaliosta, liikkumisesta ja suun terveydestä huolehtiminen ovat tärkeässä asemassa, ja terveydenhuollossa kannattaisi panostaa etenkin lihavuuden hoitoon ja tupakoinnin lopettamiseen matala-asteisen tulehduksen vähentämiseksi,Tuomisto pohtii.

Kansanterveydellisesti ruokavaliosta, liikkumisesta ja suun terveydestä huolehtiminen ovat tärkeässä asemassa.

Tuomiston mukaan korkeassa riskissä olevilla henkilöillä myös tulehduksen estolääkityksen vaikutusta pitäisi tutkia lisää. Estolääkitys saattaisi edistää tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä tehokkaasti ja turvallisesti.

Lue lisää: Pieni arkinen muutos pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä

Lue lisää: Yllättävän moni tyypin 2 diabetesta sairastava on saanut masennuslääkityksen ennen diabetesdiagnoosia

Lue lisää: Aivoinfarkti ei katso ikää – tieto sen yhdestä aiheuttajasta on tullut monelle yllätyksenä

Source Link is.fi