Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_72d29ac1596f63f16087b38c411d6471, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Matti Heikkilä sai liki tuhannen euron sähkölaskun – hinta oli järkytys – Uutisalue

Matti Heikkilä sai liki tuhannen euron sähkölaskun – hinta oli järkytys

Sähkön kohonnut hinta on aiheuttanut murheita monelle kotitaloudelle ja etenkin sähköllä omakotitaloaan lämmittäville.

Näin myös mäntsäläläiselle Matti Heikkilälle, jonka joulukuun sähkölasku kohosi jo lähelle tuhatta euroa.

Energiayhtiö Lumon lähettämän sähkölaskun suuruus on 933 euroa. Tämän päälle tulee vielä sähkön siirtomaksu.

Heikkilällä on suurehko omakotitalo, jonka pinta-ala on 180 neliötä. Vielä viime vuonna sähkölasku pysyi Heikkilän mukaan siedettävänä.

– Laskut lähtivät nousemaan vuoden 2020 loppupuolelta lähtien. Työssäkäyvänä maksut ovat olleet pankin suoraveloituksessa eikä hintanousuun ole tullut kiinnitettyä tarpeeksi huomiota, Heikkilä sanoo.

Lue lisää: Sähkön hinta yhä varsin korkealla – kireillä pakkasilla voi tulla vielä uusia hintapiikkejä

– Tänä päivänä pitäisi olla kärppänä kilpailuttamassa sähkö- ja vakuutusyhtiöitä. Tämä joulukuun lasku sitten herätti, kun avasin sen ja katsoin kilowattihintaa, joka oli järkyttävä.

Heikkilän talo sijaitsee pientaloalueella Mäntsälässä.

Laskun mukaan kilowattitunnin hinta oli joulukuussa 25,48 senttiä.

– Lasku oli muutamaa kymppiä vaille tonni. Siirtolasku puuttuu vielä kokonaan, Heikkilä sanoo.

Hänellä on Lumon Energian Markkinahinta-sopimus. Siinä on sähkölle kuukausittain vaihtuva hinta, joka määräytyy sähköpörssistä ostetun sähkön Suomen hinta-alueen kuukausittaisen keskihinnan mukaan.

Heikkilä kertoo viime viikolla vaihtaneensa pörssisopimuksensa toisen sähköyhtiön määräaikaisen sopimukseen, jolla energia oli puolta halvempaa.

Matti Heikkilän talon sähkölasku lähentelee jo nelinumeroista summaa.

Lumo Energian mukaan Heikkilän kohonneeseen sähkölaskuun vaikuttaa suoraan pörssisähkön kallistunut hinta. Myös Lumo Energia tarjoaa halvempia määräaikaisia sopimuksia.

Lumo myy pohjoismaisen sähköpörssin kautta ostettua sähköenergiaa eikä sillä ole omaa sähköntuotantoa. Pörssisähkön hinta oli korkealla erityisesti joulukuun alkupuolella, mutta on laskenut tämän jälkeen hieman.

Lumo Energian puhelinpalvelu on ruuhkautumisen takia suljettu.

– Pahoittelemme tilannetta ja pyydämme kärsivällisyyttä ruuhkan purkamisen ajaksi, nauhoite toteaa.

Lumon toimitusjohtaja Otto Savastin mukaan puhelinpalvelun ruuhkautuminen johtuu useista syistä.

– Markkinatilanne on aiheuttanut sen, että jonot puhelinpalveluun ovat kasvaneet niin pitkiksi, että meillä ei ole ollut yksinkertaisesti enää kapasiteettia palvella, Savasti sanoo.

Tähän on vaikuttanut myös joulunajan lomakausi. Savastin mukaan sähköpostiviesteihinkin on nyt 4–5 päivän vastausviive.

– Tällä hetkellä on paljon sähkösopimuksen vaihtajia. Myös Lumon sisällä on haluttu vaihtaa paljon pörssisähköstä kiinteähintaiseen sopimukseen.

Savastin mukaan osa asiakkaista on ollut taas yksinkertaisesti huolestuneita sähkölaskunsa suuruudesta. Hänen mukaansa sopimuksensa voi vaihtaa myös netissä itsepalveluna.

Osa viime vuoden lopussa toimintansa lopettaneen Energia 247:n asiakkaista on siirtynyt sopimuksen mukaan Lumo Energialle. Energia 247:n toimintaperiaate oli samanlainen kuin Lumolla eli sähkö ostettiin tukkumarkkinoilta. Sähkön nopea hinnannousu aiheutti yhtiölle ongelmia.

– Heillä ei ollut enää toimintaedellytyksiä. Myös Energia 247:n asiakkailta on tullut jonkun verran kyselyitä, mikä ruuhkautti asiakaspalvelua jo ennen joulua.

Savastin mukaan kaikesta huolimatta myös pörssisähkö- ja tuntispot-sopimuksille on edelleen kysyntää.

– Esimerkiksi Ruotsissa, missä meillä on myös toimintaa, pörssisähkösopimuksia myydään tällä hetkellä enemmän kuin kiinteitä sopimuksia.

Kovat pakkaset tietävät isoa laskua sähköllä lämpiäviin talouksiin.

Suora sähkölämmitys on ollut Suomessa pientalojen suosittu lämmitysmuoto. Osassa sähkölämmitteisiä taloja on vesikierto, jolloin sähkö huolehtii vesivaraajan lämmittämisestä.

Mikäli sähkölämmitys on toteutettu vesikiertoisella lattialämmityksellä, lämmönlähteeksi voi periaatteessa vaihtaa minkä vaihtoehdon tahansa. Lähteeksi sopii esimerkiksi kaukolämpö, maalämpö, sähkö tai vaikka aurinkoenergia.

Heikkilän mukaan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen olisi kuitenkin liian suuri investointi.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä maalämmön kanssa olisi liian raju investointi. Se ei kannata.

Jos omakotitalossa on sähkölämmitys, kuluu Motivan laskelmien mukaan noin puolet energiasta lämmitykseen.

Kolmasosa energiasta menee veden lämmittämiseen ja loput erilaisiin sähkölaitteisiin, kuten lieteen ja sähkökiukaaseen. Suurissa ja vanhoissa taloissa tilojen lämmityksen osuus voi olla kuitenkin jopa 80 prosenttia.

Source Link is.fi