Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1018933ed1bfbc39580ef87ee3848f96, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mediat: Venäjä ei pystynyt maksamaan velkaansa – maksukyvyttömyys voi tuoda vuosikymmenten takaisen kriisin venäläisten mieleen – Uutisalue

Mediat: Venäjä ei pystynyt maksamaan velkaansa – maksukyvyttömyys voi tuoda vuosikymmenten takaisen kriisin venäläisten mieleen

Mediatietojen mukaan Venäjä ei saanut maksettua 100 miljoonan dollarin korkoerää määräaikaan mennessä. Venäjän valtionlainojen eräpäivä oli sunnuntaina.

Suomen Pankki ei ole saanut asiasta virallista tietoa, mutta muun muassa uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän maksukyvyttömyys näytti ilmeiseltä maanantaina. Myös BBC uutisoi velan laiminlyönnistä.

Varsinaisesti kyse ei ole maksuhaluttomuudesta tai maksukyvyttömyydestä vaan kansainvälisten pakotteiden vuoksi Venäjä ei käytännössä pysty maksamaan velkaansa. BBC:n mukaan Venäjä on toimittanut rahat Euroclearille, jotta pankki voisi toimittaa ne edelleen velkojille. Rahat ovat kuitenkin jumissa pakotteiden vuoksi.

Venäjä on sanonut, että länsimaiden asettamat pakotteet estävät sitä hoitamasta lainan korkojen ja lyhennysten maksuja. Valtiovarainministeri Anton Siluanovin mukaan Venäjää yritetään ajaa ”keinotekoiseen maksukyvyttömyyteen”.

Vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksesta (BOFIT) arvioi, että suorat taloudelliset seuraukset maksukyvyttömyydestä Venäjälle ovat vähäiset, koska Venäjä on jo irroitettu kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta.

Simolan mukaan se voi kuitenkin vaikuttaa Venäjän mahdollisuuksiin saada rahoitusta tulevaisuudessa.

– Se voi vaikeuttaa lainan saantia ja nostaa sen hintaa merkittävästi joskus myöhemmässä vaiheessa, jos tavoitteena on palata rahoitusmarkkinoille.

Simola arvioi, että maksukyvyttömyydellä on suuri symbolinen merkitys Venäjälle, sillä Venäjä ei ole jättänyt velkojaan maksamatta vuoden 1998 jälkeen.

– Se on Venäjälle arvovaltatappio, koska he ovat olleet tarkkoja ulkomaisten velkojen maksussa. Toinen on se, että tavalliset venäläiset yhdistävät maksukyvyttömyyden vuoden 1998 kriisiin.

Venäjän valtionlainoja on sijoittajilla ympäri maailmaa. Suomalaisilla rahoituslaitoksilla ei ole merkittäviä saatavia Venäjältä.

Source Link yle.fi