Banner Before Header

Miehet pärjäävät naisia huonommin sydänkohtauksen jälkeen

Yli 70-vuotiaana sydänkohtaukseen sairastuvat miehet saavat uusia oireita selvästi naisia todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä monissa tutkimuksissa naisten kuolleisuus on havaittu suuremmaksi sydänkohtauksen jälkeen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 20 suomalaissairaalaan tuotuja yli 70-vuotiaita sydäninfarktipotilaita kymmenen vuoden ajalta. Potilaita oli 32 000 ja heistä puolet oli miehiä. Potilaita seurattiin kymmenen vuotta kotiuttamisen jälkeen.

Kun erot lääkityksissä, oireissa ja monissa muissa taustamuuttujissa huomioitiin, miesten riski sairastua vakavaan sydän- ja verisuonitautioireeseen oli noin viidenneksen suurempi kuin samanikäisten naisten. Tämä havaittiin 70–79-vuotiailla sekä yli 80-vuotiailla riippumatta heidän saamastaan hoidosta.

Aiemmissa tutkimuksissa sydäninfarktiin sairastuneiden naisten on havaittu saavan asianmukaista hoitoa miehiä harvemmin, minkä lisäksi nuoremmissa ikäluokissa naisten sydäninfarktit ovat useammin vakavia. Nyt julkaistut tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että kun nämä seikat huomioidaan, iäkkäiden miesten riskit ovat suurempia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Source Link is.fi