Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7cb969ef8ebd66ac94fd249c9d21a7f6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mika Aaltola kertoo epä­tavallisesta lapsuudestaan: ”Raotin salaa ovea…” – Uutisalue

Mika Aaltola kertoo epä­tavallisesta lapsuudestaan: ”Raotin salaa ovea…”

Teema & Femin Efter Nio -ohjelmassa vierailevat sisarukset Mika ja Elisa Aaltola. He eroavat poliittisilta näkemyksiltään toisistaan.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja hänen filosofi- ja eläinaktivistisisarensa Elisa Aaltola puhuvat sisarussuhteestaan Efter Nion Eva Kelalle ja Janne Grönroosille.

Elisa Aaltola tunnustaa olleensa välillä huolissaan presidentiksi pyrkineestä veljestään.

– Olin todella ylpeä rohkeudesta lähteä presidenttikisaan. Vaatiihan se nyt aikamoista pokkaa lähteä ilman puoluekoneistoa. Samalla olin huolissani, koska tuli negatiivista palautetta ja pohdin, miten Mika kestää, koska tunnen hänet siskona enkä poliitikkona.

– Toisaalta oli hiukan ristiriitaa, kun meillä on erilaisia poliittisia näkemyksiä. Minä olen kirkosta eronnut, hän korosti uskoaan. Hän on enemmän keskellä tai oikealla, minä olen selvästi vasemmalla ja hyvin liberaali. Tässä oli enemmän sellaista jännittyneisyyttä. Välillä mietin, mitähän sieltä vielä tulee, sisko jatkaa.

Lue lisää: Mika Aaltola presidentin­vaaleista: ”En toivu siitä koskaan”

Välillä mietin, mitähän sieltä vielä tulee.

Elisa Aaltola sanoo sitten päättäneensä, että ovat arvot mitä tahansa, Mika on hänen veljensä ja täytyy tulla toimeen. Sitä heidän perheessään on aina korostettu.

Filosofi ja eläinaktivisti Elisa Aaltola sanoo, että Mika Aaltola on aina ollut heidän perheessään rauhoitteleva tukija. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

– Pitää tulla toimeen. Se on asia, mitä isä aina korosti. Suhteessa ympäristöön ja suhteessa toisiin, Aaltola jatkaa.

Sisaruksilla on läheiset välit. Kun Elisa sairastui vakavasti ja luuli kuolevansa, hän sai rauhoittelevia sanoja veljeltään. Mika taas kertoo saavansa siskoltaan neuvoja, joita kuuntelee tarkasti.

Sisarukset varttuivat Keski-Suomessa Petäjävedellä Kintauden kylässä. Perheen äiti oli peruskoulun opettaja ja isä kasvatustieteen professori Jyväskylän yliopistossa.

Lue lisää: Mika Aaltola avoimena isänsä muisti­sairaudesta: ”Käänteen­tekevä hetki”

– Äiti oli ja on erittäin konservatiivinen ja vahvasti uskossa. Isä taas liberaali ja vapaa-ajattelija. Heidän ajattelutavoissaan oli suuria eroja, mutta he tulivat toimeen.

Aaltolat kertovat, kuinka heidän kotonaan kannustettiin keskustelemaan ja väittelemään eri aiheista. Isä seurasi erotuomarina väittelyitä ja tarkkaili, osaako kukin perusteella tarpeeksi hyvin väittämänsä. Kodin keskusteleva ja pohdiskeleva ilmapiiri kannusti heitä itsenäiseen ajatteluun. Perheessä luettiin paljon.

Mika Aaltola muistelee, kuinka äidillä oli tapana lukea ääneen kirjoja heille. Hän nostaa esiin, kuinka äiti luki pienelle Elisalle Dostojevskia.

– Muistan, kun se ei enää teininä ollut kauhean coolia kuunnella äidin lukemista, joten raotin salaa ovea sunnuntaiaamuisin kuullakseni sitä, ja isä kuorsasi siinä vieressä tyytyväisenä, hän kertoo hymyillen.

Aaltola hämmästytti taannoin koululaiset Nelosen Luokan edessä -ohjelmassa puhuessaan luku-urakasta, johon ryhtyi 12-vuotiaana. Hän oli lukenut Suuren maailmanhistoria-sarjan kirjoja parissa viikossa.

Lue lisää: Koululaiset ällistyivät Mika Aaltolan tunnustuksesta

– En lukenut jokaista sanaa, mutta kahlasin kyllä kirjat läpi. En pystynyt lopettamaan ja meinasin lukea yötä päivää. Äiti sanoi, että mene Mika nukkumaan, mutta luin vielä yölläkin salaa taskulampun valossa. Oli niin kiinnostavia tarinoita, ja kun kun tykästyy jostain, on vaikea mennä nukkumaan, hän kertoi ohjelmassa.

Efter Nio maanantaisin Teema & Fem klo 21.00 sekä Yle Areena.

Source Link is.fi