Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_584d46816db5d369f844d81915ca5202, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Moni haluaa nyt sormeensa ihmisen luoman timantin – Inka Berg: ”Tämä tuntui moneltakin kantilta eettisemmältä ratkaisulta” – Uutisalue

Moni haluaa nyt sormeensa ihmisen luoman timantin – Inka Berg: ”Tämä tuntui moneltakin kantilta eettisemmältä ratkaisulta”

Laboratoriotimanttien suosio on kasvussa. Monelle kuluttajalle kyseessä on arvovalinta, joka perustuu eettisyyteen. Toiset haluavat näyttävän kokoisen kiven, mutta halvemmalla hinnalla.

Inka Berg istuu kotisohvalla. Vasen käsi siirtää pitkiä hiuksia. Vihkisormus näkyy sormessa.

Kun sormusta katselee joka päivä, on Inka Bergin mielestä tärkeää, että se kuvastaa omia arvoja. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Kun Inka Bergin kumppani oli reilu vuosi sitten sormusostoksilla, tiesi hän mitä etsiä.

– Olin nimenomaan sanonut miehelle, että jos joskus mennään naimisiin, niin haluan ehdottomasti laboratoriotimantin, Berg muistelee.

Yritysten ympäristöjohtamista ja -tieteitä opiskellut Berg halusi näin välttää kaivostoiminnan vaikutukset etenkin ympäristöön, mutta myös kaivoksilla työskenteleviin ihmisiin.

Hän kertoo pyrkivänsä tekemään vastuullisempia valintoja aina, kun pystyy.

– Tämä tuntui moneltakin kantilta eettisemmältä ratkaisulta.

Inka Berg valitsi laboratoriotimantin monista eri syistä:

Berg ei ole ainut, joka päätyy valitsemaan koruunsa perinteisen luonnontimantin sijaan laboratoriossa valmistetun timantin. Koruyrittäjien mukaan laboratoriotimanttien suosio on kasvussa ja kuluttajien vaakakupissa painavat usein juuri eettiset syyt.

Tärkeimmät erot luonnontimanttien ja laboratoriotimanttien välillä:

Konfliktit.

Luonnontimanttien joukossa on niin sanottuja veritimantteja, eli kiviä, joiden tuotannolla on rahoitettu sisällissotia tai muita aseellisia konflikteja muun muassa Afrikassa. Venäjältä tulevat timantit sanktioitiin EU:ssa vasta vuodenvaihteessa.

– Venäjän timanttien boikotointi kesti mielestäni ihmeen kauan. Venäjä rahoittaa Ukrainan sotaa timanttikaupalla vielä rajummassa mittakaavassa, kertoo Korkeila Helsingin yrittäjä ja kultaseppämestari Jukka Korkeila.

Ekologisuus.

Malmin korupajan yrittäjä Pasi Suninmäen mukaan laboratoriotimanttien ekologisuudesta vielä kiistellään. Aivan pieni hiilijalanjälki ihmisen luomalla timantillakaan ei kuitenkaan ole, sillä prosessi vaatii paljon energiaa.

– Uskoisin, että tulevaisuudessa valmistusprosessissa aletaan suosia uusiutuvaa energiaa, koska kuluttajat tulevat vaatimaan sitä.

Inka Bergin vihkisormus vihreällä sametilla. Iso pyöreä synteettinen timantti hopeasormuksessa.

Inka Berg ei edes tiedä, mitä hänen sormuksessaan olevaa laboratoriovalmisteista timanttia vastaava luonnonkivi maksaisi. Vaikka laboratoriotimantti olisi ollut kalliimpi, hän olisi toivonut sitä eettisistä syistä. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Hinta.

Toinen laboratoriotimanttien suosiota selittävä tekijä on koruyrittäjien mukaan raha. Siinä, missä laboratoriotimantit olivat vielä toistakymmentä vuotta sitten luonnontimantteja kalliimpia, asetelma on nyt kääntynyt päälaelleen, Korkeila kertoo.

– Huippulaatuinen karaatin luonnontimantti maksaa 15 000 – 16 000 euroa. Vastaavan laboratoriotimantin saa alle 3 000 euroon, hän selittää.

Mitä isompi kivi, sitä suurempi hintaero, vahvistaa Suninmäki. Pienissä timanteissa hintaero ei ole merkittävä, sillä timantin hiominen maksaa.

– Pienen labratimantin arvosta iso osa voi olla hiomatyötä, hän kertoo.

Luonnontimantti ja laboratoriotimantti näyttävät aivan samalta:

Ominaisuudet.

Koruyrittäjät muistuttavat, että edullisesta hinnasta huolimatta laboratoriossa tehty timantti on hiiltä, aivan kuten maasta kaivetutkin timantit. Kemiallisen puolen lisäksi myös kiven optiset ja fyysiset ominaisuudet kuten kovuus ovat luonnontimantin kanssa samanlaiset.

Koska kalliimman luonnontimantin ja edullisemman laboratoriotimantin ulkonäkö tai ominaisuudet eivät poikkea toisistaan, voidaan ihmisen luomia timantteja yrittää toisinaan myös myydä luonnontimantteina.

– Se on monelle vieläkin yllätys, että ihminen pystyy tekemään timantin, joka on kemiallisesti, fyysisesti ja optisesti ihan samanlainen kuin luonnontimantti, Suninmäki kertoo.

Verta, hikeä ja luksusta -sarjan jakso näyttää, millaista työ on timanttikaivoksella Ghanassa.

Source Link yle.fi