Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_df2906df5d2357421ce81546b8b0ecca, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Myanmarin sotilasjohto myöntää tappavan iskun – uhrien joukossa ilmeisesti koululaisten tanssiryhmä – Uutisalue

Myanmarin sotilasjohto myöntää tappavan iskun – uhrien joukossa ilmeisesti koululaisten tanssiryhmä

Ainakin 50 ihmisen kerrotaan kuolleen tiistain iskussa maan keskiosassa Sagaingin osavaltiossa. Sotilasjunttaa vastustavat siviilit ovat jatkuvasti väkivaltaisten iskujen kohteena.

Joukko ihmisiä kävelee hiekkaisella tiellä kantaen säkkejä pään päällä ja käsissään.

Myanmarin armeijaa vastaan soditaan useilla etnisten vähemmistöjen alueilla. Tuhansia ihmisiä pakenee jatkuvasti raja-alueilta Thaimaahan. Kuvassa joukko ihmisiä palaa koteihinsa Mae Sotin rajakaupungissa. Kuva: EPA-EFE

Tiistaisen hyökkäyksen kohteena oli aseellisen People’s Defence Force (PDF) -ryhmän toimisto, jossa oli varhain tiistaina avajaiset.

– PDF:n toimiston avajaiset olivat kahdeksalta aamulla Pazi Gyin kylässä. Hyökkäsimme sinne, sanoi armeijan tiedottaja Zaw Min Tun.

Silminnäkijät kertovat uutistoimisto AP:lle, että hävittäjä pudotti pommit suoraan ihmisjoukkoon, jotka kokoontuivat PDF:n toimistolle. Hieman myöhemmin myös helikopterin kerrotaan tulittaneen aluetta.

Paikka sijaitsee noin 100 kilometriä Mandalaysta pohjoiseen.

Iskun uhrien määrästä ei ole varmuutta, mutta muun muassa paikallinen media ja BBC Burma ovat kertoneet ainakin 50 ihmisen kuolleen ja kymmenien haavoittuneen. Lukua ei ole voitu vahvistaa.

Uhrien joukossa on tiettävästi lasten tanssiryhmä, jonka oli määrä esiintyä avajaisissa.

Muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk tuomitsee hyökkäyksen kovin sanoin ja sanoo, että siihen syyllistyneet pitäisi saada oikeuden eteen. Myös Saksa ja Yhdysvallat tuomitsevat iskun jyrkästi.

Sotilashallinnon vastustus jatkuu kiivaana

Reilu kaksi vuotta sitten täydellisesti vallankahvaan palanneen armeijan vastustus on voimakasta eri puolilla Myanmaria. Kiivaita taisteluja on käyty muun muassa Sagaingin alueella, jossa armeijan ilmaisku tehtiin.

Iskun kohteena ollut PDF on äskettäin lakkautetun NLD -puolueen aseellinen siipi, jonka toimintaan osallistuu muun muassa opiskelijoita suurista kaupungeista.

Sotilasjuntta pitää PDF:n riveihin liittyneitä ihmisiä ”terroristeina”, ja väittää ryhmän myös pakottaneen siviilejä riveihinsä.

Aung San Suu Kyin puolue hajotettiin kokonaan maaliskuussa

Armeijaa syytetään jatkuvista iskuista siviilejä vastaan. Esimerkiksi viime kuussa pohjoisessa Shan-osavaltiossa kuoli 30 buddhalaiseen luostariin hakeutunutta ihmistä. Muun muassa YK ja useat kansalaisjärjestöt ovat keränneet todistusaineistoa armeijan suorittamista ihmisoikeusrikoksista.

Yli 3000 siviilin arvioidaan kuolleen helmikuun 2021 jälkeen.

Joukko ihmisiä kohottaa lippuja ja kantaa Aung San Suu Kyin kuvaa.

Bangkokissa osoitettiin mieltä Myanmarin sotilasvallankaappauksen toisena vuosipäivänä 1. helmikuuta 2023. Kuva: EPA-EFE

Helmikuussa 2021 vallasta syrjäytetty Aung San Suu Kyin johtama NLD-puolue hajotettiin maaliskuun lopussa (siirryt toiseen palveluun). Puolue kieltäytyi rekisteröitymästä sotilashallinnon ehdoin tulevia vaaleja varten. Kymmeniä muitakin puolueita hajotettiin. Vaalien ajankohdasta ei ole tietoa.

Lähteet: AP, AFP

Source Link yle.fi