Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_00fa0d4940b4b575dc6a37ae531345b2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mystinen NHL-tähti voi hämätä ulkonäöllään – ”Pastan” toinen puoli on herkullinen – Uutisalue

Mystinen NHL-tähti voi hämätä ulkonäöllään – ”Pastan” toinen puoli on herkullinen

David Pastrnak on NHL:n mystisin ja rosoisin maalitykki, joka uskaltaa erottua massasta myös kaukalon ulkopuolella. Hän rikkoi aiemmin tällä viikolla toista kertaa urallaan sadan tehopisteen rajan runkosarjassa.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta harvoille ja valituille NHL:n supertähdille riittää yksi iskevä lempinimi.

Boston Bruinsin tähtihyökkääjä David Pastrnak – tuttavallisemmin ”Pasta” – on ollut vuosikaudet NHL:n valovoimaisimpia pelaajia. Silti hän jää mediahuomiossa kerta toisensa jälkeen muiden supertähtien varjoon.

Siihen nähden, että Pastrnak oli viime kaudella yksi Hart Trophyn finalisteista ja valittiin ykköstähdistökentällisen, tästä miehestä puhutaan edelleen ihmeen vähän.

Yksi syy lienee kansallisuus. Tshekin itäosasta, läheltä Puolan rajaa sijaitsevasta Havirovista kotoisin oleva 27-vuotias laitahyökkääjä ei ole sulavasti jargonia englanniksi suoltava kansikuvapoika.

Pastrnak puhuu englantia vahvalla slaavimurteella ja näyttää ulkoiselta habitukseltaan enemmän post-grungea soittavan bändin solistilta kuin NHL:n eturivin tähdeltä.

Jollekin toiselle ammattilaissarjalle yhtä rosoinen supertähti olisi kuin lottovoitto ja iso myyntivaltti, mutta konservatiivinen NHL suosii markkinoinnissaan mieluummin Connor McDavidin ja Nathan MacKinnonin kaltaisia superatleetteja, jotka ovat paitsi maailman parhaita pelaajia sopivat myös imagoltaan täydellisesti NHL:n pirtaan.

Näytöt kuitenkin puhuvat puolestaan. Pastrnak kuuluu eittämättä NHL:n kirkkaimpiin tähtiin, jotka saavat kansan lehtereille.

David Pastarnak on Boston Bruinsin rokkitähti, joka loistaa vuodesta toiseen. Kuva: Derek Cain / AFP

Pastrnak puhuu englantia vahvalla slaavimurteella ja näyttää ulkoiselta habitukseltaan enemmän post-grungea soittavan bändin solistilta kuin NHL:n eturivin tähdeltä.

”Pastan” kaikessa tekemisessä paistaa veijarimaisuus. Kuva: Gregory Shamus / Getty

Pastrnakin nousu NHL:n huipulle on samalla opetus isoista uhrauksista ja tinkimättömästä työstä. Hän muutti jo 16-vuotiaana kotimaastaan Ruotsiin pelaamaan Södertäljen organisaatioon.

Pastrnak keräsi kahden kauden aikana (2012–14) Södertäljessä paljon huomiota NHL:n pelaajatarkkailijoilta, mutta nuorukaiseen kohdistui myös pieniä epäilyksiä.

Riittääkö luonne? Riittääkö luistelu? Entä fyysisyys? Onko hän sittenkin liian yksipuolinen pelaaja?

Harva tiesi, että samaan aikaan Pastrnakin perhettä kohtasi suuri suru, kun Pastrnakin isä Milan menehtyi pitkällisen taistelun jälkeen syöpään.

Pastrnak on myöhemmin kertonut, että isän kuolema oli suurin syy, miksi hän alkoi noina vuosina harjoitella kovaa ja ammattimaisesti. Pastrnak halusi kunnioittaa isänsä muistoa ja menestyä jääkiekkoilijana.

Kesän 2014 NHL:n varaustilaisuudessa Pastrnak valui vuoro vuorolta alaspäin. Ykköskierroksella ehdittiin varata 24 pelaajaa ennen kuin Boston astui lavalle ja huusi Pastrnakin nimen. Kun Pastrnak kuuli nimensä lehtereillä, hän pussasi käsiään ja nosti ne kohti taivasta isänsä muistolle.

Varauksen jälkeen selvää oli, että nuorukainen suuntaisi Ruotsista Pohjois-Amerikkaan seuraavaksi kaudeksi, mutta takeita NHL-paikasta ei ollut.

Vaikka Pastrnak murtautui heti avauskaudella Bostonin hyökkäykseen, hän ei noussut rakettimaisesti tähtikategoriaan. Kahden ensimmäisen kauden aikana hän kävi pelaamassa myös AHL:ssä.

Todellinen läpimurto tapahtui kaudella 2016–17, kun hän oli Bostonin toiseksi tehokkain pelaaja iskemällä 34 maalia ja 70 pistettä. Pastrnak sijoittui maalipörssissä 11. sijalle. Sama kausi muistetaan supertulokkaiden Auston Matthewsin ja Patrik Laineen maalikarkeloista.

Tuosta kaudesta lähtien Pastrnak on loistanut yhtenä NHL:n parhaista laitahyökkääjistä yhdessä sarjan parhaista ketjuista. Bostonin ”Perfection Line” – Brad MarchandPatrice Bergeron-Pastrnak – kantoi vuosikaudet joukkuetta.

Ketjun rokkitähti on loistanut vuodesta toiseen. Kuluneen kahdeksan kauden aikana Pastrnak on tehnyt kaikista pelaajista kolmanneksi eniten maaleja (306) ja kuudenneksi eniten pisteitä (631).

Pastrnak voitti uransa ensimmäisen NHL:n parhaalle maalintekijälle jaettavan Rocket Richard -palkinnon kaudella 2019–20. Viime kaudella tärähti kunnolla, kun Pastrnak mätti 61 maalia ja 113 pistettä, ja hän oli ehdolla NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

David Pastarnak pelasi Södertäljessä ennen kuin lähti NHL:n valloitukseen. Kuva: City-Press / Getty

Tshekki on pelätty maalintekijä, joka ei aikaile ratkaisuissaan. Kuva: Maddie Meyer / Getty

Tykkikautta edelsi erikoinen saaga, kun Bostonista kantautui villejä huhuja, että Pastrnak saattaisi vaihtaa maisemaa.

Taustalla kuohui jo entuudestaan, sillä Boston oli erottanut kesällä 2022 pidetyn päävalmentajan Bruce Cassidyn. Samalla kapteeni Bergeron empi uransa jatkoa.

Bostonin sielupelaaja Bergeron solmi lopulta seuraystävällisen, vuoden mittaisen alennussopimuksen. Bändi pysyi kasassa.

Pastrnakin uuden jatkosopimuksen julkistus kuitenkin venyi. Maaliskuussa 2023 jysähti. Boston kiinnitti tshekkitimanttinsa kahdeksan vuoden ja 90 miljoonan dollarin sopimuksella.

– Tämä on luonnollisesti todella jännittävä päivä minulle ja perheelleni. Haluan kiittää perhettäni, äitiäni ja veljeäni kaikesta saamastani tuesta. Kihlattuni Rebecca, hän on ollut uskomaton, Pastrnak kiitteli sopimuksen julkistuksen yhteydessä.

Kiitokset menivät oikeaan osoitteeseen, sillä siviilielämän puolella Pastrnakin perheellä ei ole ollut helppoa. Kesäkuussa 2021 Pastrnakin kihlattu synnytti perheen esikoisen, joka menehtyi traagisesti kuusi päivää myöhemmin. Perheonni täyttyi kolme kuukautta jättisopimuksen julkistuksen jälkeen, kun Rebecca synnytti terveen tyttären.

Pastrnak ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan mammuttisopimuksensa ensimmäisellä kaudella. Hän keikkuu tällä hetkellä NHL:n pistepörssissä kolmantena MacKinnonin ja Nikita Kutsherovin jälkeen. Maalipörssissä tshekkitähti on neljäs. Nykyinen pistetahti enteilee 52 maalin ja 117 pisteen kautta.

Vaikka Bergeronin lopetettua uransa Marchand peri kapteenin natsat, tätä nykyä Boston on Pastrnakin joukkue. Räväkästä pelityylistään tunnettu tshekkihyökkääjä johtaa Bostonin hyökkäystä illasta toiseen röyhkeän tähtipelaajan karismalla.

Pastrnak varattiin aikoinaan NHL:ään enemmän pelintekijänä, mutta hänestä profiloitui nopeasti yksi sarjan pelätyimmistä maalipyssyistä. Hänellä ei ole Auston Matthewsin kaltaista monipuolista superlaukausta, mutta Pastrnak on omaa luokkaansa volyymilaukojana ja ajoitusten hallitsijana.

Pastrnak laukoo paljon. Hänen laukauksensa eivät pauku solkenaan päätyplankkeihin. Bravuurina ovat suoraan syötöstä lähtevät tuliset ja tarkat laukaukset. Pastrnak kylvää tuhoa etenkin ylivoimalla takakolmion vasemmalta puolelta, jota voi pitää hänen toimistonaan.

Pastrnak varattiin aikoinaan NHL:ään enemmän pelintekijänä, mutta hänestä profiloitui nopeasti yksi sarjan pelätyimmistä maalipyssyistä.

Tasakentällisin pelattaessa Pastrnakilla on kyky ”kadottaa” itsensä vartijoistaan ja hakeutua tyhjään tilaan. Tyypillistä on myös, että Pastrnakin tekemissä maaleissa kiekko on hänen lavassaan vain noin 1,8 sekuntia ennen maalia eli hän ei pahemmin haudo kiekkoa ennen ratkaisujaan.

Pastrnak ei ole pelkästään yksipuolinen maalinsylkijä. Tällä kaudella hän on ottanut isompaa roolia myös pelintekijänä, joka pystyy tarvittaessa jakelemaan vapauttavia syöttöjä ja luomaan syöttöuhkaa.

Tämä ei ole sattumaa. Viime kauden jälkeen Bostonin päävalmentaja Jim Montgomery kävi Pastrnakin kanssa keskustelun, jossa hän heitti haasteen pelaajalleen.

– Luulin, että hänen olisi vaikeampaa tehdä tulosta ilman Bergeronia. Sanoin hänelle, että sinulla on enemmän kannettavaa seuraavalla kaudella. Hän katsoi minua ja sanoi “joo, odotan sitä, älä huoli.” Nyt minun ei tarvitse enää huolehtia siitä, Montgomery sanoi tämän kauden alussa.

Kuva: Winslow Townson / USA Today Sports / Reuters

Tshekkitähti uskaltaa erottua massasta myös kaukalon ulkopuolella pukeutumalla värikkäisiin kuteisiin ja antamalla lennokkaita haastatteluja. Pastan kaikesta tekemisestä paistaa veijarimaisuus.

Heinäkuussa 2020 juuri ennen Edmontonissa järjestettäviä kuplapudotuspelejä Pastrnak räjäytti kiekko-Twitterin lähettämällä yllättävän twiitin.

Pastrnak kirjoitti ytimekkäästi, että hänen mielestään Tom Wilson on NHL:n paras maalintekijä. Puolijyrkkä kommentti keräsi yli 5 000 uudelleentwiittausta ja paljon hämmennystä.

NHL:ää tarkasti seuraavat tietävät, että Washington Capitalsia edustava Wilson ei ole tunnettu maalinsylkijä. Raamikas Wilson tunnetaan enemmänkin romuluisesta pelityylistä.

Myöhemmin Pastrnak selitti kohutwiitin taustoja Spittin’ Chiclets -podcastissa. Heitto ei ollut tehty kännissä ja läpällä. Kyse oli kaksikon välisestä vedosta, jonka Pastrnak uskoi voittavansa. Jos Pastrnak olisi voittanut vedon, hän olisi pudottanut hanskat pahamaineisen Wilsonin kanssa ja iskenyt kanadalaishyökkääjän ”paskaksi”.

Toisin kävi. Wilson voitti vedon ja loppu on historiaa. Pastrnakin somekanavat täyttyvät edelleen palautevyörystä joka kerta, kun Wilson tekee maalin.

Tässä vain yksi esimerkki Pastrnakin vekkulista luonteesta.

Pasternak ja hänen kihlattu Rebecca Rohlssonin elämässä on ollut myös vaikeita hetkiä, kun parin esikoinen menehtyi vain muutaman päivän ikäisenä. Kuva: Slavomir Kubes / CTK / MVPhotos

Lennokkaasti pukeutuva Pasternak erottuu perinteisistä NHL-tähdistä. Kuva: USA TODAY / Sipa / MVPhotos

Toissa kevään MM-kisoissa Pastrnak antoi toisen esimerkin huolettomasta mentaliteetistaan. Ilopillerimäisesti haastattelualueella esiintynyt tähti ilmoitti rennosti aikovansa tutustua MM-turnauksen aikana suomalaiseen oluttarjontaan.

– Rakastan olutta. Soitan Tuukka Raskille ja kysyn, mikä on paras suomalainen olut. Haluan kokeilla suomalaisia oluita, Pastrnak ilmoitti leveän hymyn takaa.

Kisat eivät menneet pelkästään bissetellessä. Pastrnak mätti seitsemässä ottelussa tehot 7+3 ja oli mukana johdattamassa Kari Jalosen valmentaman Tshekin MM-pronssille. Mitali oli Tshekille ensimmäinen sitten kevään 2012.

MM-kisoissa säkenöinti nosti vielä ripauksen lisää Pastrnakin statusta Tshekin jääkiekkoilun tämän hetken ylivertaisena kuninkaallisena.

Kaikkien aikojen eurooppalaispelaaja Jaromir Jagr – joka yhä pelaa yli 50-vuotiaana Tshekin pääsarjassa – on Tshekissä omassa kastissaan kiinnostavuudessaan ja kaikessa legendaarisuudessaan, mutta Pastrnak on tällä hetkellä Tshekki-kiekon suuri yksinäinen. Hän on NHL:n ainoa tshekkiläinen supertähti. Pastan jälkeen taso putoaa rajusti.

Tshekin pelaajatuotanto on ollut alamaissa viimeiset 20 vuotta, mutta Pastrnakin valovoimaisuus ja dominointi peittää edes hieman valuvikoja.

Uutta nousua kansainväliselle huipulle hakeva Tshekki ei voisi toivoa parempaa esikuvaa ja kiekkolähettilästä maailman parhaassa sarjassa. Jossain ylhäällä Milan-isä on varmasti ylpeä pojastaan.

Lähteet: The Athletic, NHL.com, Spittin’ Chiclets, Boston Herald.

Source Link is.fi