Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a6e3e58d68e2984f107bf582a4f2d856, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näihin sanoihin päättyi Matti Röngän uutisankkurin ura – Uutisalue

Näihin sanoihin päättyi Matti Röngän uutisankkurin ura

Matti Rönkä juonsi viimeisen uutislähetyksensä Yle TV1:llä 28. helmikuuta.

Ylen pitkäaikainen uutisankkuri Matti Rönkä, 64, päätti uransa 28. helmikuuta ja juonsi viimeisen uutislähetyksensä puoli yhdeksältä alkaen keskiviikkoiltana.

Rönkä takelteli lähetyksessä hieman sanoissaan, mutta veti lähetyksen lopulta perinteisen laadukkaaseen tyyliinsä.

– Hyvät ihmiset, tämä on viimeinen uutislähetykseni. Nöyrä kiitos, että olen saanut tätä työtä tehdä. Ja vapaasti, mikään sortovalta ei sitä vahdi tai estä, se ei ole ollenkaan itsestäänselvää. Ja Kalevalan päivänä, puhumme omalla kielellä. Tätä pitää vaalia, näkemiin, Rönkä sanoi samalla, kun taustalla pyöri videopätkiä hänen urastaan.

Taustalla soi Frank Sinatran My Way -kappale.

Matti Rönkä viimeisenä päivänään Ylen uutisankkurina. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Rönkä kertoi aiemmin IS:lle, että eläkepäätös syntyi viime vuoden lopulla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Rönkä kävi lähetyksen maskissa viimeisen kerran 28. helmikuuta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Yle uutisoi Röngän eläkkeestä helmikuun 26. päivä.

– On ollut etuoikeus saada tehdä työtä, jossa ei ole tarvinnut myydä mitään tarpeetonta tai valmistaa jotain pilputinta. Jään kaipaamaan työkavereita ja fiksua työyhteisöä, hän kertoi aiemmin Ylelle.

Matti Rönkä aloitti uransa Ylellä uutispäällikkönä vuonna 1990. Hän siirtyi uutisankkurin hommiin kymmenen vuotta myöhemmin. Viidellä vuosikymmenellä uutisten parissa työskennellyt Rönkä on kokenut urallaan niin Estonian uppoamisen kuin Thaimaan tsunaminkin.

– Estonia oli ensimmäinen suuronnettomuus, josta huomasi, kuinka se läpäisee uutishaarniskan ja suojapuvun, joka meillä kaikilla on. Suurin osa asioita on sellaisia, että ne kilpistyvät siihen suojamuuriin. Sitten hoksaa myöhemmin ajatella, että jaahas, vaikuttaako tämä minun elämääni.

Rönkä kertoi Ylelle aiemmin, että on ollut etuoikeus toimia uutisankkurina ja journalistina Suomessa. Kuva: Yle

Matti Rönkä vuonna 1987. Kuva: Erkki Raskinen

– Alkaen vaikka Neuvostoliiton romahtamisesta tai DDR:n muurin murtumisesta ja niistä seuranneista tapahtumaketjuista. Myöhemmin dokumentteja katsoessani olen ajatellut, että oho, minähän olen ollut mukana tässä lähihistoriassa.

Matti Rönkä aloitti Ylen uutispäällikkönä vuonna 1990. Kuva: PENTTI NISSINEN

Rönkä ei ymmärrä ajattelutapaa, jonka mukaan pahoista tai ikävistä asioista ei saisi kertoa. Vaikka koronapandemia maskeineen tuntui ahdistavalta henkilökohtaisestikin, siitä oli silti tarpeen kertoa.

– Kyllä se ihmisten oman elämänhallinnan kannalta on vaan tarpeellista. Tarpeellisuuden kautta perustelen sitä.

Röngän mieleen ei ole piirtynyt varsinaisia uran kohokohtia, vaan onnistumiset ovat pienempiä, arkisessa toimitustyössä tapahtuneita asioita, kuten hyvin hoksattu kysymys studiohaastattelussa tai viime hetkellä lähetykseen ehtinyt kuva. Toimittajan huippuhetket eivät välttämättä ole tv-katsojille se isoin uutinen ja mielenkiinnon kohde.

Matti Rönkä ja Piia Pasanen ovat olleet jo vuosia Ylen suosittuja uutiskasvoja. Kuva: Jyrki Valkama/YLE

Matti Rönkä on myös palkittu kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Rönkä on julkaissut 12 kirjaa, joita on myyty yhteensä 300  000 kappaletta. Käännösoikeudet on myyty 20 maahan. Uusi, tekeillä oleva kirja Onnen kaukoranta on viimeistelyvaiheessa.

Rönkä kertoi aiemmin IS:lle eläkesuunnitelmistaan ja ajatuksistaan pitkään uraansa liittyen.

Uutisia Rönkä kertoi aikovansa seurata eläkkeelläkin, mutta ei aivan niin velvollisuudentuntoisesti.

– Joka päivä olen katsonut puoli yhdeksän uutiset vaikka sitten Yle Areenasta ja lukenut päivän lehden tarkistuksena, niin ehkä se vähän heikkenee, mutta ilman muuta tulen asioita seuraamaan.

Rönkä kertoi, että aikoo eläkkeellä jatkaa uutisvirran seuraamista, mutta ei niin velvollisuudentuntoisesti. Kuva: Seppo Kärki / IS

Helsingissä vanhassa puutalossa asuva Rönkä nikkaroi ja puuhastelee, ja suunnitteli Ylen aiemmassa haastattelussa tonttuoven rakentamista ensimmäiselle lapsenlapselleen. Röngästä tuli ukki tammikuussa, kun tytär sai pojan.

– Lapsenlapsi on hieno asia. Täytyy tässä ruveta veistelemään ihan konkreettisesti varmaan tarpeellisia asioita, hän kertoo.

Hän paljasti joitakin päiviä sitten, että viimeisessä lähetyksessä nähdään jonkinlaiset jäähyväiset.

Rönkä ennusti, että tilanne saattaisi herkistää kokeneen ankkurin.

– Varmaan herkistyy, ja kyllähän tässä pitkin matkaa tulee sellaisia asioita, että käynpä puvustossa viimeisen kerran, käynpä tuolla ja siellä viimeisen kerran.

Viimeisen uutislähetyksen lopuksi vielä paperit nippuun… Kuva: Tiina Jutila / Yle

…ja askelet kohti eläkepäiviä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Juttua korjattu 28.2.2024 klo 20:59: Juttuun korjattu Frank Sinatran kappaleen nimi.

Source Link is.fi