Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_251fdb190e753a0f4b58583a3d85ea64, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin asiantuntijat kommentoivat venäläisen sotilas­koneen läsnäoloa Suomen edustalla – Uutisalue

Näin asiantuntijat kommentoivat venäläisen sotilas­koneen läsnäoloa Suomen edustalla

Puolustusvoimat ei voi kommentoida operatiivisia havaintojaan tapauksesta julkisuuteen.

Helsingin edustalla maanantaina lentänyt venäläinen sotilaskone IL-20M on erittäin kehittynyt tiedustelukone, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1970.

Kone tunnetaan myös Naton koodinimellä Coot-A. Sen maksiminopeus on 685 kilometriä tunnissa. Sotilaskonetta hyödynnetään erityisesti meritiedustelussa.

Saksan ilmavoimat tiedotti tiistaina, että sen hävittäjät olivat hälytysvalmiudessa Itämerellä lentävän IL-20M:n vuoksi. Ranskan ilmavoimat ilmoitti ranskalaisten Mirage-hävittäjien saattaneen venäläisen sotilaskoneen lähelle Viron rajaa.

Venäläinen sotilaskone lensi kansainvälisessä ilmatilassa. Suomen puolustusvoimat ei voi kommentoida operatiivisia havaintojaan julkisuuteen, Pääesikunnasta kerrotaan.

Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kansanedustaja Pekka Toverin (kok) mukaan sotilaskoneen toiminta ei mediatietojen perusteella vaikuta poikkeukselliselta.

– Itämeren piirissä eri maat lentävät erilaisella kalustolla aktiivisesti.

Toverilla ei ole tarkempaa tietoa siitä, kuinka aktiivisesti venäläiset ovat viime aikoina toimineet Itämeren alueella omalla kalustollaan.

– Uskoisin, että se on jossain määrin vähentynyt johtuen siitä, että kalusto on Ukrainan sodassa kiinni.

Saksan ilmavoimien mukaan venäläiskone lensi ilman lentosuunnitelmaa. Toverin mukaan venäläisillä sotilaskoneilla on tapana kytkeä transponderi eli toisiotutkavastain pois päältä. Viestilaitteen avulla kone voidaan tunnistaa ja sen reittiä voidaan seurata.

– Näissä tilanteissa kannattaa turvallisuussyistä käydä katsomassa, mitä ne tekevät.

IL-20M tunnetaan myös Naton koodinimellä Coot-A. Kuva: Kirill Naumenko

Sotatieteiden tohtori, maanpuolustuskorkeakoulun dosentti ja kansanedustaja Jarno Limnéllin (kok) mukaan vastaavanlaiset tilanteet Itämerellä voivat herättää kysymysmerkkejä, vaikka tiedustelutoiminta ei olekaan poikkeuksellista.

– Itämeren alueella lentää venäläisiä sotilaslentokoneita ja ne voivat niin tehdä, kunhan pysyvät valtion ilmatilan ulkopuolella.

– Aina kun erikoislentokoneet tai -laivat liikkuvat valtion rajojen lähellä niin siinä saattaa olla eräänlaista voimannäyttöä taustalla. Näytetään, että tällaista kalustoa on ja näin lähellä lennetään.

Saksan ilmavoimien operaatio päättyi, kun näköyhteys venäläiskoneeseen oli saavutettu. Operaatio eteni rauhallisesti.

Source Link is.fi