Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e7af6e4fa71e2899131176ec02dab796, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kuuluisan hevimuusikon intohimo jalostui kirjaksi – Insomniumin basisti Niilo Sevänen vie lukijan tuhannen vuoden taakse – Uutisalue

Kuuluisan hevimuusikon intohimo jalostui kirjaksi – Insomniumin basisti Niilo Sevänen vie lukijan tuhannen vuoden taakse

Millainen oli maailma varhaisella keskiajalla vuonna 1007 Konstantinopolissa? Vastauksia tähän voi saada Niilo Seväsen esikoiskirjasta Ikitalven polku.

Insomnium-yhtyeen basisti ja lauluntekijä Niilo Sevänen kertoo suhteestaan kirjoittamiseen.

Melodista death metal -musiikkia soittavan Insomnium-yhtyeen basistina ja lauluntekijänä paremminkin tunnettu kotkalainen Niilo Sevänen on ollut kiinnostunut historiasta koko ikänsä.

J.R.R. Tolkienin tuotanto tuli tutuksi jo alakouluikäisenä, ja siitä lähti innostus myös omaan kirjoittamiseen.

– Tallella on vieläkin silloin lyijykynällä kirjoittamiani romaaninalkuja, naurahtaa Niilo Sevänen

Kannustusta kirjoittamiselleen Sevänen on saanut kotoa, joka oli aina täynnä kirjoja. Hyllystä löytyivät muun muassa Otavan suuri maailmanhistoria ja hienosti kuvitettu Kalevala.

– Isä oli yliopiston kirjallisuuden professori ja äiti yliopiston kirjastonhoitaja. Tämän esikoiskirjani olenkin omistanut heille, sanoo Niilo Sevänen

Kirjailija Niilo Sevänen.

Kirja on Seväsen mukaan tarkoitettu aikuiselle lukijalle, jota kiinnostaa historia ja fantasia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Seväsen tarinoissa yhdistyvät oikea historia ja fantasiaelementit. Hän on tehnyt paljon taustatyötä ja selvittänyt paikkoja, tapoja, vaatteita, ruokia ja juomia bysantin ajalta vuosina 867–1056.

Myös kulttuurihistorian opinnot olivat luonnollinen jatkumo historiaharrastukseen.

– Voisi leikkisästi sanoa, että olen koko ikäni valmistautunut tämän teoksen kirjoittamiseen, sanoo Sevänen

Käänteinen nykyaika

Niilo Seväsen tarinassa ilmasto kylmenee selittämättömästi. Päähenkilöt yrittävät kukin omaan kulttuuritaustaansa tukeutuen pohtia, mistä on kysymys.

Kirjassa ilmastonmuutos on käänteinen verrattuna nykyiseen käsitykseen ilmastonmuutoksen etenemisestä.

Pohjola on ikijäässä. Nykyisen Suomen ja Ruotsin alueelta ja ihmiset ovat joutuneet vaeltamaan Välimeren yli etelään kohti Arfikkaa.

– Ei tämä ole mikään kannanotto, mutta toki tämän voi nähdä kommentoivan ilmastonmuutosta ja pakolaiskriisejä, toteaa Niilo Sevänen.

Niilo Seväsen Ikitalven polku kirjasta löytyvä Euroopan kartta.

Kirjassa todellinen historia ja myytit yhdistyvät. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Toinen yhtymäkohta nykyaikaan on kirjassa esiintyvä Kiovan ruhtinas Vladimir Pyhä, joka vuonna 988 kääntyi ortodoksiuskoon ja jonka ansiosta ortodoksiuskonnosta tuli vallitseva uskonto Itä-Euroopassa ja osittain myös Suomessa.

– Kaksi vuotta sitten sain huomata, että Venäjän propagandassa Vladimir Pyhä -hahmo on voimissaan ja hänen kauttaan yritetään antaa oikeutus sille, että Venäjä hallitsisi Ukrainaa, sanoo Sevänen

Kirjasta on tulossa myös jatko-osa

Niilo Seväsen kirja Ikitalven polku alkoi syntyä, kun vuonna 2020 Insomnium-yhtyeen keikat ja kiertueet peruuntuivat koronapandemian takia. Suunnitteilla oli yksi kirja, mutta kun tekstiä alkoi olla noin 800 sivua, ehdotti kustannustoimittaja sen jakamista kahdeksi kirjaksi.

Jatko-osa ilmestyy vuoden kuluttua, ja kolmas kirjakin on jo suunnitteilla.

– Pidän todella paljon kirjoittamisesta ja suorastaan rakastan sitä, kun saan upota sinne maailmaan ja miettiä hahmoja ja tapahtumia, kertoo Sevänen.

Insomnium bändi.

Insomnium on perustettu Joensuussa vuonna 1997. Niilo Sevänen tuoreessa kuvassa keskellä. Kuva: Terhi Ylimäinen

Kaikki lähti kuitenkin Talvenportti-novellista vuonna 2007, kun Sevänen oli vielä opiskelija. Se sijoittui novellikilpailussa jaetulle ensimmäiselle sijalle.

– Insomnium teki Winter´s Gate -albumin tästä novellista vuonna 2016. Albumi ponnahti samantien Suomen albumilistan ykköseksi, eli kaikki alkoi tästä Talvenportti-novellista. Ikitalven polku -romaani on sitten kasvanut siitä ideasta, kertaa Niilo Sevänen.

Source Link yle.fi