Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_97e9c93f826257534a88d687dce18f55, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin halvalla kaupataan nyt sähkösopimuksia – ole vertailussa tarkkana – Uutisalue

Näin halvalla kaupataan nyt sähkösopimuksia – ole vertailussa tarkkana

Sähkösopimusten vertailu yleensä kannattaa, mutta siinäkin on omat piilevät vaaransa.

Sähkömarkkinoilla alkutalven hintapiikit näyttävät tällä erää jääneen taakse.

Helmikuun keskihinta pörssisähkölle on tähän mennessä ollut 7,38 senttiä, kun mukaan lasketaan arvonlisävero.

Halvimmat määräaikaiset sopimukset maksavat puolestaan tällä hetkellä lähes 10 senttiä kilowattitunnilta. Vuoden alkuun verrattuna määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nousseet hieman.

Energiaviraston ylläpitämän Sahkonhinta.fi-sivuston mukaan edullisin määräaikainen sopimus oli tiistaina Keravan Energialla. 2 000 kilowattituntia vuodessa kerrostalossa kuluttavalle kuuden kuukauden määräaikaisen sopimuksen arvioitu keskihinta oli tiistaina 9,69 senttiä kilowattitunnilta.

Sopimuksessa on kuitenkin mukana hintajoustoelementti, joten kuluttajan lopullinen hinta saattaa olla suurempi tai pienempi. Lopullinen hinta muodostuu kiinteästä sähkön hinnasta ja kulutuksen mukaan vaihtuvasta hinnasta. Siihen vaikuttaa taas se, mikä on kulutuksen ajankohdan pörssihinta.

Samanlaiseen asuntoon halvin täysin kiinteähintainen määräaikainen sopimus on Porvoon Energialla. Kahden vuoden sopimuksen sähkön arvioitu keskihinta on 10,40 senttiä kilowattitunnilta.

Hybridisopimusten määrä on lisääntynyt viime aikoina selvästi. Keravan Energian lisäksi niitä tarjoavat esimerkiksi Fortum, Oomi, Lumme Energia ja Imatran Seudun Sähkö. Sopimusten nimet vaihtelevat, mutta periaate on sama.

Mutta kuinka hyvän kuvan vertailut antavat määräaikaisten sopimusten hintaeroista, jos niissä on kulutusjoustoelementti?

Tällaisissa sopimuksissa sähkön hinta voi olla muutaman sentin kiinteää hintaa halvempi tai kalliimpi riippuen sähkön käytön ajankohdasta. Jos hinta nousee, ei joustosopimus enää ole välttämättä tiukassa vertailussa halvin vaihtoehto.

Joustosopimuksen idea on se, että kuluttaja pystyy itse ajoittamaan kulutustaan niille tunneille, jolloin sähkön pörssihinta on edullisempaa. Ja tätä on vaikea ennustaa etukäteen.

Aina kulutuksen säätäminen ei ole mahdollista, jos kyseessä onkin omakotitalo, jossa on esimerkiksi sähköllä pyörivä ilmalämpöpumppu. Pakkasella taloa on pakko lämmittää, vaikka pörssisähkö olisikin kallista.

Energiavirastossa vertailuongelma on tiedossa, ja siihen yritetään nyt etsiä ratkaisua. Tällä hetkellä joustosopimusten vertailussa otetaan pääosin huomioon vain kiinteähintainen elementti.

Eri sähköyhtiöillä on erilaisia malleja, joiden mukaan sopimusten kulutusvaikutus otetaan sähkölaskussa huomioon, mikä vaikeuttaa Energiaviraston mukaan vertailun tekemistä.

Periaatteessa sama ongelma on myös pörssisähkösopimuksia vertailtaessa, mutta niiden vertailussa ilmoitetaan suoraan, että sähkön keskihinta perustuu pörssisähkön kuluneen kuukauden spot-keskihintaan.

Joustosopimuksissa vertailu on likipitäen mahdotonta

Keravan Energia ilmoittaa joustosähkösopimuksensa kulutusvaikutuksensa olevan normaalisti viisi senttiä kilowattitunnilta suuntaan taikka toiseen.

– Yhtenä kuukautena se voi olla -4 snt/kWh, jos olet käyttänyt sähköä edullisina tunteina ja seuraavana, jos olet käyttänyt sähköä eri lailla verrattuna edelliseen kuukauteen, se voi olla + 3 snt/kWh.

Edullisimpaan hintaan pääseminen vaatii siis tarkkaa kulutuksen seuraamista.

Kuluttajaliiton pääsihteerin Juha Beurling-Pomoellin mukaan kuluttajan on syytä perehtyä joustosopimusten ehtoihin huolellisesti.

– Keskeinen ohje kuluttajille on: tutustu sopimusehtoihin erittäin tarkasti ja jos et ymmärrä, miten sopimus toimii, älä ota sitä. Muuten voi tulla ikäviä yllätyksiä.

Asia on tuotu esille myös Kuluttajaliiton järjestämissä avoimissa koulutustilaisuuksissa.

Beurling-Pomoellin mukaan Kuluttajaliitto on ajanut joustosopimusten siirtämistä omaan lokeroonsa Energiaviraston vertailussa.

– Moni kuluttaja saattaa luulla, että kyse on kiinteähintaisista sopimuksista. Se, mitä vertailu nyt tarjoaa halvimpina sopimuksina eivät itse asiassa välttämättä ole sellaisia.

Beurling-Pomoell korostaa, että myös joustosopimusten keskinäinen vertailu on vaikeaa, koska joustavan osan hintamekanismi ei välttämättä ole täsmälleen samanlainen.

– Joustosopimuksissa vertailu on likipitäen mahdotonta.

Energiaviraston mukaan erityyppisten sopimusten erottamista on suunniteltu ja se toteutuu mahdollisesti jo kuluvan vuoden aikana.

Source Link is.fi