Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ba4dd62d6ed52991b8103f62b7fcd59b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
New Yorkin metrotunneleissa piilee karmiva uhka – armeija kutsuttiin apuun – Uutisalue

New Yorkin metrotunneleissa piilee karmiva uhka – armeija kutsuttiin apuun

Newyorkilaisia pelottaa metroissa nyt yksi asia yli muiden.

New York, Yhdysvallat

Kuulopuheita kerrotaan nyt joka suunnasta. Joku tapasi jonkun, joka mursi jalkansa, joku oli asemalla, kun joku kuoli.

Newyorkilaisia pelottaa metroissa nyt yksi asia yli muiden: raiteille tuupatuksi tuleminen.

Paikalliset varoittavat vaarasta nopeasti, kun muuttaa suurkaupunkiin.

Vaikka ikäviä tilanteita kohtaa New Yorkin metrossa jatkuvasti, voi tavallisena arkipäivänä metrossa körötellessään kuvitella tuon tason dramatiikan olevan pelkkää urbaanilegendaa, House of Cardsista inspiroitunutta. Sarjan kuuluisassa ja yllättävässä kohtauksessa vallanjanoinen päähenkilö Frank tuuppaa rakastajansa kylmäverisesti metron alle.

Tuoreet uutiset muistuttavat kuitenkin huolen olevan aiheellista, fiktion ulkopuolellakin.

125th Streetin metroasemalla Itä-Harlemissa kuoli 25.3. mies, kun hänet tuupattiin raiteille. Kuva: Nelli Lapintie

Mies kuoli nelosjunan alle, kun hänet työnnettiin metroraiteille, uutisoi New York Times maanantaina.

24-vuotias, mielenterveysongelmista kerrotusti kärsivä mies työnsi vielä tunnistamattoman uhrin raiteille Itä-Harlemissa, ruuhkaisella metroasemalla. Teon kuvailleen tapahtuneen ”ilman provosointia”.

Isabel Garcia, 16, oli tuolloin matkalla kotiin. Matka venyi tapauksen vuoksi, ja hän pääsi kotiin vasta myöhään illalla.

Kaksi päivää myöhemmin hän suuntaa maan alle samaisella 125th Streetin asemalla ja kertoo, että ei tunne oloaan turvalliseksi joukkoliikenteessä lainkaan.

– Ympärillä on paljon ihmisiä, keitä en tunne, ja joskus vaarallisia tilanteita tulee eteen.

16-vuotiaan Isabel Garcian kotimatka venähti maanantaina pitkäksi, kun raiteille tuupattu mies kuoli samaisella asemalla, missä hän suuntaa metroon nyt. Kuva: Nelli Lapintie

Kun Garcia odottaa metroa, hän sanoo pysyttelevänsä turvallista etäisyyttä ohjeistavan keltaisen viivan ulkopuolella. Hän toivoisi, että metroraiteiden tuntumaan rakennettaisiin esteitä tuomaan turvaa.

Esimerkiksi Lontoossa raiteille pääsy ei ole joillain asemilla mahdollista ennen junan saapumista asemalle. New Yorkissa vain harvoilla asemilla on edes pieniä esteitä raiteiden ja laiturin välissä.

Metrorata sijaitsee New Yorkissa kohtalaisen pudotuksen päässä. Radan ohittaminen ahtaassa paikassa tuntuu vatsanpohjassa asti, sillä on selvää, että raiteilta takaisin kapuaminen ei noin vain onnistuisi.

Kieran mielestä metrossa matkustaminen on ”hermoja raastavaa”. Kuva: Nelli Lapintie

Kotiinsa Bronxiin Itä-Harlemista matkaava Kiera kuvailee metrossa matkustamista ”hermoja raastavaksi”.

– Kerran kun odotin metroa, joku tyyppi, joka oli sekaisin yritti hyökätä kimppuuni. Jos en olisi onnistunut siirtymään sivulle, hän olisi todennäköisesti lyönyt minua päähän.

Nykyään Kiera odottaa metroa aina selkä seinää vasten, niin että kukaan ei voi työntää häntä raiteille.

– On rauhoittavaa, että poliiseja on metroasemilla, mutta heidän pitäisi olla enemmän tuolla alhaalla asti (metrolaiturilla).

Myös kansalliskaarti partioi nyt metrotunneleissa. Kuva: Spencer Platt / AFP / Lehtikuva

Itä-Harlemin tapaus ei ole ensimmäinen raiteilla tapahtunut henki- tai väkivaltarikos. Aiemmin huolta on herättänyt myös esimerkiksi tapaus, jossa nainen menetti jalkansa sen jälkeen, kun hänet työnnettiin metrokiskoille ja juna iski häneen.

Pelko tuuppijoista ei ole toki matkustajien ainoa huoli.

Myös muut tapaukset, kuten Brooklynin A-junassa hiljattain tapahtunut ammuskelu ja metrokuskin aamuöinen raaka puukotus ovat herättäneet huolta.

Yli kolme miljoonaa ihmistä matkustaa New Yorkissa metrolla päivittäin, joten kasvanut pelko on kohdistanut paineita päättäjiin. Sen vuoksi kaupunki ryhtyi hiljattain raskaisiin toimenpiteisiin turvallisuuden parantamiseksi maan alla, ainakin näennäisesti.

Poliiseja brooklynilaisasemalla, jossa ammuttiin kymmentä ihmistä vuonna 2022 tapahtuneessa joukkoampumisessa. Kuva: Nelli Lapintie

Maaliskuun alussa kuvernööri Kathy Hochul ilmoitti, että hän aikoo lähettää 1 000 kansalliskaartin ja New Yorkin osavaltion poliisin jäsentä partioimaan New Yorkin metrojärjestelmään, jotta ihmiset tuntisivat olonsa turvallisemmaksi.

Päätös ei niinkään ole reaktio siihen, että rikollisuus olisi aidosti kasvanut metroissa, vaan enemmänkin vain pelko siitä on nousussa.

Itse asiassa rikokset metrossa vähenivät helmikuussa noin 15 prosenttia edeltävän vuoden helmikuuhun verrattuna, Reuters kertoo poliisitilastojen pohjalta. Kuvernööri Hochul kuitenkin sanoi medialle, että tilastot eivät riitä työmatkalaisten rauhoittelemiseen, ”varsinkaan kun on juuri kuullut, että jotakuta on puukotettu kurkkuun tai heitetty metron raiteille”.

– Sillä on psykologinen vaikutus, Hochul korosti.

Osana uusia turvatoimia metromatkustajien laukkuja tarkastetaan nyt aktiivisesti. Kuva: Lev Radin / Pacific Press via ZUMA / MVPhotos

Syitä pelon kasvuun lienee monia, mutta yhtenä käännekohtana voi epäilemättä pitää vuonna 2022 surmatun Michelle Gon kuolemaa. Metroa odottanut Go kuoli, kun koditon mies työnsi hänet takaapäin raiteille Times Squaren asemalla New Yorkin ydinkeskustassa.

Yhdeksi syyksi kasvaneelle väkivallan pelolle on esitetty myös sitä, että koronapandemian jälkeen moni kaupunkilainen on kokenut mielenterveysongelmien lisääntymisen näkyvän entistä enemmän julkisessa liikenteessä. Yhteyttä rikoksiin ei näy tilastoissa, mutta arvaamaton käytös lisää kanssamatkustajien levottomuutta.

Nyt kansalliskaartin jäseniä voi nähdä aktiivisesti pyörimässä metroasemilla, mutta kaikki eivät kuitenkaan koe sen lisänneen turvallisuudentunnetta. Päätös on herättänyt myös kiistelyä.

Osana turvatoimia poliisit ja kansalliskaartin jäsenet käyvät nyt myös aktiivisesti läpi matkustajien laukkuja.

125th Streetin asemalla oli henkirikoksen jälkeen läsnä tavallistakin enemmän virkavaltaa vielä päiviä myöhemmin. Kuva: Nelli Lapintie

Riders Alliancen, eli New Yorkin työmatkaliikkujien etujärjestön, mukaan kansalliskaartin läsnäololla on päinvastainen psykologinen vaikutus, mitä sillä tavoitellaan.

– Se todennäköisesti lisää rikollisuuden tunnetta niiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät kulje julkisilla liikennevälineillä, eikä se suojele miljoonia ihmisiä laitureilla ja junissa, tiedottaja Danny Pearlstein sanoi Reutersin mukaan.

Psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Jeffrey W. Swanson, joka tutkii väkivallan ja mielisairauksien välistä suhdetta, pohti New York Timesille, että se, mikä saattaa näyttää lisääntyneeltä turvallisuudelta, saattaa myös kärjistää matkustajien pelkoa siitä, että ”elämme väkivaltaisessa dystopiassa”.

Clark Streetin metroasemalla aidat varoittavat astumasta liian lähelle raiteita. Kuva: Nelli Lapintie

Asiantuntijan mielestä sotilaiden läsnäolo saattaa myös lietsoa väkivaltaa sen vähentämisen sijaan.

– Jos joku on psykoottisen kohtauksen keskellä, hän saattaa tuntea, että kaikki ovat hänen kimpussaan ja että häntä uhataan, Swanson sanoi lehdelle.

Jotkin asiantuntijat ovatkin huomauttaneet, että raha pitäisi suunnata mielenterveyspalveluihin, vaikka se ei matkustajille niin välittömänä turvallisuustoimenpiteenä näyttäytyisikään.

28-vuotias John kokee olonsa turvallisemmaksi nyt, kun metroissa on enemmän poliiseja. Kuva: Nelli Lapintie

Itä-Harlemissa metroa Bronxiin odottanut John, 28, sanoo kuitenkin alkaneensa tuntea olonsa turvallisemmaksi, nyt kun poliiseja ja viranomaisia näkyy enemmän metroissa.

Hän uskoo toimenpiteiden parantavan turvallisuutta tulevaisuudessa.

– He pitävät meidät turvassa ja auttavat meitä yhdessä tiiminä.

Source Link is.fi