Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1b9c476cf8cd35fbc2b4b36feab8174a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nyt on harvinainen tilanne: Suomen tuuli­voimalat ovat vain kuluttaneet sähköä tiistaina – Uutisalue

Nyt on harvinainen tilanne: Suomen tuuli­voimalat ovat vain kuluttaneet sähköä tiistaina

Tarvittavaa sähköä on jouduttu tiistaiaamuna tuottamaan muun muassa ydin- ja vesivoimalla sekä tuomaan Ruotsista.

Suomen tuulivoimalat ovat tiistaiaamusta lähtien ainoastaan kuluttaneet sähköä eivätkä tuottaneet sitä, selviää Fingridin sähköjärjestelmän tila -verkkosivulta.

Esimerkiksi aamupäivällä kello 11.13 tuulivoiman tuotanto oli jopa 25 megawattia miinuksella, eikä ollut kiivennyt plussan puolelle iltapäivään mennessä.

Kyseessä ei ole täysin ainutlaatuinen ilmiö, sanoo Fingridin asiantuntija Aino Summanen.

– On tällaista ennenkin sattunut, mutta tilanne on kuitenkin hyvin harvinainen. Vastaavaa sattuu yksittäisiä kertoja vuodessa, Summanen sanoo.

Hänen mukaansa tuotannon putoaminen pakkasen puolelle johtuu tuulen vähäisyydestä. Kun tuuli ei riitä tuulipuistojen käyttöön, joutuvat ne ottamaan sähköä verkosta, Summanen selventää.

Voimalat kuluttavat sähköä esimerkiksi niiden valaistuksen ja lämmityksen vuoksi, kuten muutkin voimalaitokset.

Kuluttajien elämässä tuulivoiman heikko tuotanto näkyy pörssisähkön hinnan nousuna. Jo maanantaina määritelty tiistain pörssisähkön hinta kipusi aamulla ylimmillään yli 17 senttiin kilowattitunnilta.

– Kun tuulivoimaa ei ole, sähkö täytyy tuottaa joillakin muilla tuotantomuodoilla. Yleensä tuulivoima on muodoista edullisin, joten silloin kun ei tuule, on sähkö kalliimpaa, Summanen sanoo.

Tiistaina tuulivoimaa on paikattu ydinvoimalla, vesivoimalla, kaukolämmön ja teollisuuden yhteistuotannolla sekä tuomalla sähköä Ruotsista.

Tilanteen odotetaan normalisoituvan tiistai-iltana. Summasen mukaan tuulivoiman tuotanto lähtee kasvuun iltaseitsemän ja -kahdeksan välillä. Pörssisähkön hinta putoaa alkuillan lähes 17 sentistä päälle 7 senttiin kilowattitunnilta illan aikana.

Tuulivoiman tuotannon painumisesta miinuksen puolelle uutisoi ensin Yle.

Alla olevassa automaattisesti päivittyvässä grafiikassa näkyy pörssisähkön hinta nyt ja tulevien tuntien aikana. Hinnoissa on mukana arvonlisävero, mutta ei sähköyhtiön marginaalia. Seuraavan päivän hinnat päivittyvät iltapäivisin noin kello 14.

Source Link is.fi