Banner Before Header

Olympiatuomio: Suomen hiihdon tulevaisuus huolettaa, mätä laji tulisi sulkea olympialaisista

Olympiatuomiossa perataan maanantain kuumimmat puheenaiheet.

Raadissa ovat tänään toimittaja Jaakko Tiira sekä Kiinassa olevat toimittajat Pekka Holopainen ja Marko Lempinen.

Jaakko Tiira

Tähti

Kaikkien aikojen naiskelkkailijoihin lukeutuva Kaillie Humphries tykitti uransa kolmanteen olympiakultaan ja nappasi mitalin neljänsissä peräkkäisissä olympialaisissa. Tällä kertaa lajina oli monobob, yhden hengen rattikelkka. 36-vuotiaan lajilegendan osallistuminen Pekingiin varmistui vasta joulukuussa, Humphriesin saatua Yhdysvaltain passin. Aiemmin Kanadaa edustanut kelkkailija riitautui kotimaansa liiton kanssa torsoksi jääneen häirintätapauksen myötä.

Puheenaihe

RanSkalainen jäätanssipari Gabriella Papadakis & Guillaume Cizeron kirkasti neljän vuoden takaisen hopean kullaksi Pekingin olympiajäällä. Kulta irtosi uusilla maailmanennätyspisteillä, 226,98. Ranskalaispari ylitti 200 pisteen rajan ensimmäisenä parina maailmassa vuonna 2017. Pekingissä nähtiin parin kahdestoista ME-parannus.

Moka

Neljien olympialaisten suomalainen mitaliputki katkesi lumilautailussa. Pekingistä käteen jäi ainoastaan Enni Rukajärven slopestylen finaalipaikka ja seitsemäs sija. Tammikuun X-gamesissa big airin kolmanneksi ja slopestylen viidenneksi laskenut Rene Rinnekangas karsiutui molemmista olympiafinaaleista. Ei hyvä.

Tyyli

Valtteri Bottaksen ”kadonneeksi veljeksi” tituleerattu yhdysvaltalainen curlingpelaaja Matt Hamilton on säväyttänyt tyylillään, pitkällä tukalla ja törkyisillä viiksillä. Persoonallisen olemuksen kruunaa Niken värikkäät sneakerit, joilla Hamilton operoi olympiajäillä.

Yllätys

High schoolin kouluprojekissa freestylehypyt löytänyt ja lajista innostunut Megan Nick, 25, pokkasi pronssia naisten hyppyfinaalissa. Mitali oli kova suoritus Nickin tämän kauden maailmancupin tuloskunto huomioiden. Neljän Pekingiä edeltäneen kisan tulokset laahasivat sijojen 15 ja 33 välillä.

Pekka Holopainen

Tähti

Suomen hiihtoliitto on huolissaan: tuleeko Stadionsprinttiin jo kesällä 2020 kiinnitetty Johannes Hösflot Kläbo sittenkään Helsinkiin hiihtämään? Vai haluaako hän lepäillä ennen Lahden maailmancupia? Kun takana ovat lauantaina kaikki kuusi olympiastarttia, huoli on aiheellinen.

Lue lisää: Supertähti Johannes Hösflot Kläbo teki rahakkaan sopimuksen suomalaisten kanssa – nyt Helsingissä pelätään norjalaisen tylyä oharia

Puheenaihe

Viime kisojen kaksinkertainen olympiavoittaja Simen Hegstad Krüger jäi oireettoman koronatartunnan kourissa Italiaan, kun muut Norjan hiihtäjät matkustivat kisoihin. Krüger tuli paikalle lauantaina ja on nyt levänneenä miehenä viidenkympin selvä suosikki.

Moka

Suomen hiihtäjät ovat menestyneet kisoissa jo nyt loistavasti, mutta tähtihiihtäjiin ei alhaalta päin kohdistu minkäänlaista nuorta painetta. Tilanne on pian silmillä, sillä Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen urat päättynevät keväällä 2023 ja Iivo Niskasen olympiakeväänä 2026.

Iivo Niskanen on Suomen ylivoimainen miestähti.

Tyyli

USA:n Erin Jacksonista tuli ensimmäinen tummaihoinen naisvoittaja olympiapikaluistelussa. Hän oli roller derby -rullaluistelulajin tähti ja kävi Suomessa opettamassa 2016. Pikaluistelupomo Janne Hännisen mukaan Jackson sanoi ”haluavansa kokeilla myös jäätä”. Ei se ihan kokeiluksi jäänyt.

Yllätys

Suomalainen yhdistetyn hiihto on ollut vuosikymmenen verran lähes yhtä kuin päävalmentaja Petter Kukkonen. Tiistaina päättyy yksi ajanjakso, kun Kukkosella, käytännössä Ilkka Herolan voimin, on viimeinen tilaisuus saavuttaa päävalmentajana merkittävää menestystä myös olympiatasolla.

Ilkka Herola (vasemmalla) on Petter Kukkosen mitalitoivo.

Marko Lempinen

Tähti

Kiina ei ole talviurheilun supermaa, mutta pärjää hyvin muutamissa lajeissa. Kiinan Xu Mengtao voitti freestyle-hiihdon hyppyjen olympiakultaa ja on nyt monien kiinalaisten tv-katsojien huulilla. Freestylen hypyt ovat niin hullu laji, että jokainen katsoja tajuaa, että vain ani harvat ovat siinä lajissa valmiita tähdiksi.

Puheenaihe

Kohu Venäjän vasta 15-vuotiaan taitoluistelijan Kamila Valijevan ympärillä ei laannu. Nyt Valijeva saakin vielä kilpailla Pekingissä, vaikka antoi aiemmin positiivisen dopingnäytteen. Isossa kuvassa kyse on paljon suuremmasta, taitoluistelun inhimillisesti tuhoamista teineistä. Laji on niin mätä, että se tulisi sulkea toviksi olympialaisista.

Lue lisää: Kommentti: Venäjän urheilukoneiston douppaaman Kamila Valijevan, 15, tapaus on vain jäävuoren huippu

Moka

Olympialaisten kelkkarata maksaa aina useita satojamiljoonia euroja, niin se maksoi nytkin. Monet kelkkailun lajimuodoista ovat paikkansa eittämättä ansainneet, mutta rattikelkkailun pitäminen olympiaohjelmassa on vitsi. Rattikelkkailu näyttää siltä, että siinä voisi itsekin pistää numerolapun rintaan jo lyhyen harjoittelun jälkeen.

Tyyli

Suomalainen mäkihyppy on jälleen lysähtänyt kummulle – tyylillä. Heikkotasoinen maajoukkue harjoitteli ennen kauden alkua pitkän pätkän Keski-Euroopassa, vaikka esimerkiksi Lahdessa olisi ollut tarjolla riittävät olosuhteet suomalaishyppääjille. Lahden mäkien ylläpitokustannukset ovat vuosittain lähes miljoona euroa, miten ihmeessä ne eivät kelvanneet?

Yllätys

Norjan Jarl Magnus Riiber pääsee sittenkin mukaan yhdistetyn suurmäen kilpailuun, kymmenen päivän koronaeristyksensä jälkeen. Kiina on sulkenut oireettomia urheilijoita karanteeneihin käsittämättömin perustein, eikä kukaan uskonut enää norjalaisen ihmepaluuseen. Yhdistetyn kisan uskottavuus koheni oitis.

Source Link is.fi