Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8b3d75c0694f77faf4c4e64751cf8707, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”On tapauksia, joissa viimeisiksi sanoiksi on jäänyt katumus ottamattomasta rokotteesta” – lääkäri Santeri Seppälällä jää koronavirusta vastaan taistellessa vapaat väliin – Uutisalue

”On tapauksia, joissa viimeisiksi sanoiksi on jäänyt katumus ottamattomasta rokotteesta” – lääkäri Santeri Seppälällä jää koronavirusta vastaan taistellessa vapaat väliin

Kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä on vetäytynyt uudeksi vuodeksi perheensä kanssa vastavalmistuneelle vapaa-ajan asunnolleen Puumalassa Hurissalossa.

Töitä hän ei pääse kuitenkaan pakoon sielläkään.

Heti aamulla Seppälä istuu etäpalaverissa: koronan tilannekatsaus ei näytä hyvältä. Kuten muuallakin maassa, tartuntalukemat ovat nousseet Etelä-Savossa ennätyslukemiin.

– Toivon mukaan kulminaatiopiste tartunnoissa tulisi pian.

Seppälä on tullut monille tutuksi median kautta. Hän kommentoi lähes päivittäin koronaepidemian kehittymistä alueella.

Potilaiden kohtalot jäävät mieleen

Työssään Seppälä kohtaa jatkuvasti rankkoja ja koskettavia elämäntarinoita. Ne jättävät jälkensä myös häneen.

– On tapauksia, joissa viimeisiksi sanoiksi on jäänyt katumus ottamattomasta rokotteesta.

Seppälän mukaan monen rokottamattoman mieli on muuttunut viimeistään sairastumisen jälkeen.

– Ei mieleen tule yhtään tapausta, jossa oltaisiin sairastumisen jälkeen oltu sitä mieltä, että ”hyvin menee, kun en ottanut rokotetta ja sain taudin”.

Tehohoidossa olevien ja koronavirukseen menehtyneiden tilastot eivät kerro hänestä myöskään koko totuutta epidemian aiheuttamasta kuormituksesta.

– Meillä on paljon traagisia sairastumisia, jotka johtavat esimerkiksi pitkäaikaiseen työkyvyn menetykseen.

Kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä mökillään Puumalassa.
Santeri Seppälää on houkuteltu nykyistä isompiin ympyröihin töihin jo ennen koronaepidemiaa. Maakuntaan juurtuneen Seppälän mukaan vaaditaan melko paljon, jotta hän lähtisi Etelä-Savosta. Petri Vironen / Yle

”Tulevaisuuden ennustaminen kannattaa jättää tässä kohtaa”

Epidemian venyminen ja siihen liittyvät käänteet ovat yllättäneet Seppälän.

– Joka kerta olen ollut väärässä oletettuani, että tilanne on ehkä nyt pois. Sitten on tullut uusi variantti.

Kuntayhtymässä suunniteltiin esimerkiksi vielä hetki sitten, että tammikuussa henkilöstöä saataisiin siirrettyä koronavirustyöstä muihin tehtäviin. Nyt epidemia pahenee taas.

– Olen sanonut, että tulevaisuuden ennustaminen kannattaa jättää tässä kohtaa ja pyrkiä reagoimaan nykyiseen tilanteeseen.

”Ilman rokotuksia terveydenhuolto olisi kaatunut”

Maali on liikkunut Seppälän mukaan epidemian aikana. Toisaalta kamppailun aikana tietoa ja kokemusta on kertynyt.

– Kenttäpelaajat vahvistuvat ja tietävät missä mennään. Olemme oppineet pelin säännöt ja pystymme suojelemaan väestöä monilla keinoilla.

Seppälä pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa väestöä suojataan vuosittain rokotuksilla influenssan tapaan.

Ilman rokotuksia olisimme Seppälän mukaan aivan toisenlaisessa tilanteessa.

– Terveydenhuoltojärjestelmämme olisi kaatunut totaalisesti. Voi olla, että myös koko yhteiskuntajärjestelmä olisi ollut hyvin suuressa liemessä. Kuolleiden ja sairaalahoidossa olevien määrä olisi monikymmenkertainen. Kaikki olisi mennyt seis, Seppälä pohtii.

Epidemia on joka tapauksessa kurittanut Suomea ja sairaanhoitoalan henkilökuntaa ennennäkemättömällä tavalla.

Koronavirukseen liittyvä hoitotyö poikkeaa Seppälästä täysin muiden sairauksien hoidosta: hoitojaksot voivat olla erittäin pitkiä ja yhden potilaan sijaan hoidettavana saattaa olla koko lähipiiri.

Rokote jokaisen henkilökohtainen valinta

Rokotevastaisuuteen tai rokotteisiin varovaisesti suhtautuviin Seppälällä on selkeä kanta. Hän vastustaa aiheeseen liittyvää syyllistämistä ja polarisointia.

Seppälä kannustaa kaikkia ottamaan koronarokotteen. Hänestä silti on jokaisen oma valinta ottaako rokotteen vai ei.

– Jokaisen on tärkeää ymmärtää, että riski rokottamattomana vaikealle ja pitkäaikaiselle taudille on aivan erilainen kuin rokotetuilla. Riskin hahmottaminen ja ymmärtäminen yksilötasolla on siksi äärimmäisen tärkeää.

Kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä mökillään Puumalassa.
Vuodenvaihdetta Santeri Seppälä viettää perheensä kanssa vapaa-ajan asunnollaan Puumalassa.Petri Vironen / Yle

Viikonloppuina ei ehditä vapaille

Koronaviruksen vuoksi viimeiset kaksi vuotta terveydenhuoltoalalla ovat olleet yhtä vuoristorataa. Esimerkiksi vapaat ja lomat ovat epidemian aikana muuttuneet äkkiä työpäiviksi.

– Tiimit seuraavat tilannetta seitsemän päivää viikossa. Ei viikonloppulepoja ole ollut itsellänikään kohta puoleentoista vuoteen. Homma jatkuu viikonloppuina usein kuten arkisinkin.

Seppälä korostaa, ettei taistelu koronaa vastaan ole ”yhden miehen show”. Asian eteen tekee jatkuvasti töitä huomattava määrä.

Kuluneesta vuodesta hän nostaa erityisesti sen, kuinka kuntayhtymä Essoten henkilökunta on venynyt ”uskomattomilla tavoilla”.

– Vaikka ihmiset ovat olleet äärimmäisen kovilla, niin yllätyn kuinka paljon kaikki ovat pystyneet antamaan, Seppälä kiittelee.

Santeri Seppälä (s. 1987)

  • Syntynyt Tampereella
  • Erikoislääkäri, eMBA
  • Työskennellyt Essoten terveyspalvelujen johtajana vuodesta 2019
  • Palkittiin vuonna 2020 Pro Mikkeli -mitalilla
  • Asuu perheensä kanssa Mikkelissä

Source Link yle.fi