Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4151eeb143be36af07e4d40e48170ae3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Onko kaura­maito riski hampaille? Hammas­lääkäri kertoo, mitä kahvi­maitoa hän itse käyttää – Uutisalue

Onko kaura­maito riski hampaille? Hammas­lääkäri kertoo, mitä kahvi­maitoa hän itse käyttää

Kauramaidon käyttöön on liitetty huoli hampaiden reikiintymisestä. Hammaslääkäri kertoo, kuinka aiheellinen se todellisuudessa on.

Kauramaitoa on arvosteltu hampaille epäterveelliseksi sen sisältämän sokerin takia.

Erikoishammaslääkäri Erika Laukkanen Oral Hammaslääkäreistä näkee, että huolta on hieman liioiteltu.

– Sanoisin, että monella ihmisellä on ruokavaliossaan hampaiden kannalta huonompia asioita kuin kauramaito, Laukkanen suhteuttaa.

On totta, että kauramaito sisältää luontaisesti sokeria, vaikkei sitä olisi kauramaidon valmistuksessa lisätty tuotteeseen.

Hammaslääkäri kertoo, että myös lehmänmaidossa on luontaisesti sokeria, laktoosia, mutta ero maitojen välillä on se, että laktoosi ei ole kariogeeninen eli reikiintymistä aiheuttava sokeri.

– Kauramaidon valmistuksen yhteydessä syntyvä sokeri maltoosi taas on hampaiden kannalta ajateltuna lähempänä ”sokeripalasokeria”, ja se aiheuttaa kariesta.

Laukkanen huomauttaa, että hampaiden kannalta mielenkiintoista on myös se, että sekä lehmän- että kauramaidossa on myös kalsiumia, joka suojaa hampaita reikiintymiseltä. Sama suojavaikutus on myös rasvalla, jota on kauramaidossa ja rasvaisissa lehmänmaidoissa.

– Mutta sitä on vaikea sanoa, mikä näiden käytännön merkitys reikiintymiseltä suojaamisessa on. Asiaa pitäisi tutkia, eikä tietääkseni tällaisia tutkimuksia ole tehty.

Ruokavalio on aina kokonaisuus

Laukkanen pitää ongelmallisena sitä, että ruokavaliosta otetaan tarkasteluun yksittäinen tuote.

– Korostan nimenomaan sitä, että ruokavalio on aina kokonaisuus myös hammasterveyden kannalta. Toki sillä on merkitystä, kuinka sokeripitoisia ruoat ovat – mutta kannattaa huomata, että esimerkiksi leipäkin on kariesta aiheuttava elintarvike. Siinä on tärkkelystä, joka hajoaa sokereiksi.

Hampaiden reikiintymisen kannalta oleellisinta on ruokailu- ja juomiskertojen määrä päivässä. Kuva: Colourbox

Laukkanen muistuttaa, että hampaiden reikiintymisen kannalta oleellisinta on ruokailu- ja juomiskertojen määrä päivässä.

– Jos kahvia juo vaikkapa kolme kertaa päivässä – aamiaisen, lounaan ja iltapäivän välipalan yhteydessä – sillä ei liene hampaiden reikiintymisen kannalta mitään väliä, lorauttaako kahvin sekaan kauramaitoa vai lehmänmaitoa.

Hammaslääkäri itse käyttää kasvimaitoa.

– Juon kahvia lähinnä aterioiden yhteydessä ja käytän kahvimaitona kauramaitoa.

Siinä tapauksessa kauramaito voi lisätä hampaiden reikiintymistä, jos tapoihin kuuluu olla kahvimuki kädessä aamusta iltaan – ja jos vielä suosii latteja tai muita erikoiskahveja, joissa maidon määrä on suuri.

– Käyttökerrat ratkaisevat, ja tällainen jatkuva käyttö on hampaille haitallista.

Mikäli on lattejen suurkuluttaja ja haluaa käyttää kasvimaitoja, kannattaa huomata, että niissä on isoja eroja: tavallisimpien vaihtoehtojen lisäksi soija-, manteli- ja nykyään myös kauramaitoa löytyy sokerittomina vaihtoehtoina.

Nämä juomat ovat huolestuttavia hampaiden kannalta

Juomat, joista Laukkasen mukaan pitäisi hampaiden kannalta olla huolissaan, ovat limsat, energiajuomat ja maustetut kivennäisvedet. Nämä juomat sisältävät usein sitruunahappoa.

– Esimerkiksi teinien energiajuomien käyttö on huolestuttavaa.

Hyvin happamat juomat voivat usein käytettyinä vaurioittaa hampaiden kiillettä. Kiille ei uusiudu, ja kun se kuluu pois, pehmeämpi hammasluu paljastuu ja hampaasta tulee alttiimpi kulumiselle ja reikiintymiselle.

Source Link is.fi