Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aa93ef1baa80e915d935d3b7cd682748, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Onko kehonhallintasi kunnossa? Tee helppo testi, joka voi auttaa myös alaselkäkipuihin – Uutisalue

Onko kehonhallintasi kunnossa? Tee helppo testi, joka voi auttaa myös alaselkäkipuihin

Hyvä kehonhallinta tekee liikkumisesta turvallista ja suojaa loukkaantumisilta. Mitä enemmän ikää, sitä tärkeämpää ominaisuudesta on pitää huolta.

Kehonhallinta edellyttää lihasten ja aistien sulavaa yhteistyötä. Se vaatii voimaa myös lantion, pakaran, reisien, vatsan ja selän lihaksilta.

Lantion ja alaselän alueen lihakset ovat yleisiä heikkoja lenkkejä. Ja päinvastoin: niiden vahvistaminen parantaa kehonhallintaa. Samalla ehkäiset myös alaselän kipuja, usein jopa venyttelyä tehokkaammin.

Onko kehonhallintasi ja alaselän lihasten hallintasi riittävä? Testaa alaselän vakautusta.

Alaselän vakautus

Asetu konttausasentoon, kädet suorina hartioiden alla. Käännä ”häntää” koipien väliin ja pidä keskivartalo tuettuna. Alaselässä saa olla pieni, luonnollinen notko.

Aseta keppi tai muu vastaava poikittain alaselälle, suunnilleen ristiluun kohdalle. Nosta hallitusti oikea jalka ja vasen käsi vartalon jatkeeksi. Palaa alkuun ja tee toinen puoli.

Tavoite on, että keppi pysyy koko liikkeen ajan paikoillaan alaselällä putoamatta.

Liike kertoo alaselän lihasten liikehallinnasta ja keskivartalon voimasta. Se toimii myös treeniliikkeenä, joka vahvistaa ja opettaa löytämään oikeat lihakset.

Asiantuntijana fysioterapeutti Leena Vierikko.

Artikkeli on ilmestynyt alun perin Hyvä Terveys -lehdessä.

Source Link is.fi