Banner Before Header

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä kehottaa rokottamattomia välttämään joukkoliikennettä ja ravintoloita, vaatii hoitohenkilökunnalle rokotepakkoa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä vaatii lisää toimia hallitukselta. Ryhmä tekee aloitteen hallitukselle koronapassia koskevan lainsäädännön valmistelemiseksi ja katsoo, että koronapassin käytön on jatkuttava myös vuodenvaihteen jälkeen.

– Myös sen käyttöä tulisi voida laajentaa eli katsoa koko lakia uudelta kannalta, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Ryhmä ehdottaa koronapassin laajentamista tilanteisiin, joissa hallintopäätöksin asetettuja rajoituksia ei ole voimassa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmällä oli seurantakokous tiistaina aamupäivällä. Koronatartuntojen määrät pääkaupunkiseudulla ovat ryhmän mukaan liian korkealla, mutta tilanne on toistaiseksi stabiili. Uusia rajoituksia ei tänään annettu.

Tilannetta ja erityisesti sairaalakapasiteetin riittävyyttä kuitenkin seurataan. Mikäli tilanne heikkenee ja huononee voimakkaasti, rajoituksia aiotaan pyytää hallitukselta uudestaan elinkeinonharjoittajille, muun muassa ravintoloille. Lisäksi tehdään tarvittavia paikallisia rajoituksia.

Hallitukselta pyydetään lakia hoitohenkilöstön rokotusvelvollisuudesta

Koronakoordinaatioryhmä esittää edelleen hallitukselle, että sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön tulee olla rokotettuja esimerkiksi ympärivuorokautisen hoidon hoivakodeissa.

Viljasen mukaan esimerkiksi hoivakodeissa hyvin hauraiden henkilöiden ja muiden sosiaali- ja terveystoimen riskiryhmien kanssa työskenteleviltä on voitava vaatia, että he ovat ottaneet rokotteen.

– Tällä hetkellä on tiedossa tilanteita, joissa rokottamaton työntekijä on ollut alkuperäisenä tartunnanlähteenä javalitettavasti sairaus on levinnyt osastolle. Esimerkiksi tehostetun hoivan asiakas, joka ei pysty vaikuttamaan, kenen kanssa on, tai suojautumaan, on saanut tartunnan.

Viljasen mukaan kaupunkien työnantajina täytyisi saada tietää, onko henkilökunta rokotettu.

– Meidän täytyy voida edellyttää, että vain rokotetut työskentelevät tietyissä sosiaali- ja terveystoimen tehtävissä ja tämä vaatii lainsäädäntömuutoksia, Viljanen painottaa.

Rokottamattomien tulisi noudatta erityistä varovaisuutta

Koordinaatioryhmä antaa myös suositukset rokottamattomille henkilöille terveysturvallisesta käyttäytymisestä ja osallistumisesta.

Ryhmä suosittelee, että rokottamattomat 12 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat noudattavat toiminnassaan erityistä varovaisuutta.

Rokottamattomille suositellaan sellaisten sisätilojen välttämistä, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia ovat erityisesti anniskeluravintolat, joukkueurheilu ja kontaktilajit, hengelliset kokoontumiset sekä kuorolaulutoiminta tai yhteislaulutilaisuudet.

Lisäksi suositellaan välttämään yöpymistä edellyttäviä kursseja, joukkoliikennettä sekä isoja yleisötilaisuuksia, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty.

Mikäli rokottamaton henkilö kuitenkin osallistuu tällaiseen toimintaan, on suositeltavaa välttää lähikontakteja ja käyttää maskia. Kaikkiin tilaisuuksiin tulee osallistua vain terveenä, ryhmä painottaa.

Jokaista kannustetaan yhä hakeutumaan koronarokotukseen.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 26.10. kello 15.23 koronakoordinaatioryhmän tiedotteen pohjalta.

Voit keskustella aiheesta tiistaina 26.10.2021 kello 23 saakka.

Lue myös:

Uusimmat tiedot Uudenmaan koronatilanteesta

Virolaiset kuvailevat koronatilannettaan lähes katastrofiksi, mutta suomalaiset suuntaavat silti syyslomillaan Tallinnaan: ”Ei pelota lähteä”

Maskipakko poistuu VR:n junissa ja HSL:n lähiliikenteessä, mutta käyttöä suositellaan silti – ”Tartunnan riski arvioitu joukkoliikenteessä matalaksi”

Source Link yle.fi