Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d9fa576af450379bdf5682961fd520ef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kaaos Musti Groupin ympärillä paisuu yhä: nyt myös kissanomistajat kertovat jopa lopetetuista lemmikeistä – Uutisalue

Kaaos Musti Groupin ympärillä paisuu yhä: nyt myös kissanomistajat kertovat jopa lopetetuista lemmikeistä

Smaak-kissanruokaa syöneitä kissoja on jouduttu jopa lopettamaan. Kaksi kissanomistajaa kertoo Ylelle samanlaisista oireista, joita koirilla on tavattu.

Pahvinen kissa Mustin ja mirrin myymälässä.

Koirien lisäksi myös kissat vaikuttavat saaneen oireita Mustin ja Mirrin kuivaruuasta. Kuva Mustin ja Mirrin Kampin myymälästä vuodelta 2022. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Nuutti Ruokangas,

Helmi Nykänen

Myös kissat vaikuttavat saaneen oireita Mustin ja Mirrin Smaak-kuivaruuista.

Viikon aikana on ollut useaan otteeseen esillä koirien Mustin ja Mirrin Smaak-kuivaruuista peräisin olevat oireet. Smaak herkkä kala viljaton -ruokaa syöneet koirat ovat muun muassa saaneet halvauksenomaisia oireita. Koiria on jouduttu myös lopettamaan.

Keskiviikkona Musti Group kertoi epäilevänsä oireiden syyksi ulkomaista perunahiutaletta. Samassa yhteydessä yhtiö tiedotti vetävänsä varotoimena koiranruoan lisäksi myös erän Smaak viljaton kana kissanruoka -tuotetta markkinoilta. Torstaina Musti Group kertoi lopettavansa molempien tuotteiden myynnin.

Nyt myös kyseistä Smaak-kuivamuonaa syövien kissojen omistajat kertovat Ylelle heidän lemmikkiensä saaneen oireita.

Jyväskyläläinen Virpi Rajala kertoo joutuneensa lopettamaan viikon välein kaksi aiemmin tervettä kissaansa niiden saatua muun muassa halvauksenomaisia oireita. Rajala käytti kissojaan useammilla eläinlääkäreillä, mutta eläinlääkärit eivät löytäneet syitä kissojen oireille.

Ensimmäisen kissan oireet alkoivat viikko sitten maanantaina. Epäily Smaakista nousi esille vasta tämän viikon tiistaina, kun eläinlääkäri oli toista kissaa hoitaessaan kysynyt Rajalalta syövätkö hänen kissansa Smaak-kuivaruokaa.

– Seuraavana aamuna tuli tieto, että takaisinveto koskee myös kissanruokaa, Rajala sanoo.

Epäilyksistä huolimatta Rajala ei kuitenkaan saanut eläinlääkäreiltä varmaa tietoa siitä, että kissojen oireet olisivat johtuneet kuivaruoasta.

Toipuminen alkoi tuotemerkin vaihdoksen jälkeen

Nokialaisella Eija Hindbergillä on Rajalan kanssa hyvin samanlaiset kokemukset. Hänen 17-vuotias Kiira-kissansa söi samaista kuivaruokaa ja sai muun muassa Rajalan kissojen tavoin halvauksenomaisia oireita.

Eläinlääkäri ei löytänyt oireille syytä, mutta kissa alkoi toipua, kun Hindberg vaihtoi sen ruoan toiseen tuotemerkkiin.

Hindbergin kissalleen antama ruoka oli hänen mukaansa aiempaa erää kuin Musti Groupin alun perin markkinoilta vetämä kissanruoka. Rajala ei ole varma, mitä erää hänen antamansa ruoka on, mutta kertoo ostaneensa pakkauksen syyskuussa. Myöskään Mustin ja Mirrin asiakaspalvelusta ei osattu kertoa, mihin erään ostettu säkki kuului.

Rajala ja Hindberg kertovat molemmat tehneensä tuotteista reklamaation Mustille ja Mirrille. Yle ei ole pystynyt varmistamaan kissanomistajien kertomuksia muista lähteistä.

Ylen toimittaja Antti Kurra tiivistää, millaisia oireita lemmikit ovat saaneet.

Näin Musti Group kommentoi

Musti Groupin talousjohtaja Toni Rannikon mukaan yhtiö on saanut muutamia palautteita kissojen saamista oireista. Palautteen tarkkaa lukumäärää hän ei osaa sanoa.

– Ilmeisesti kissojen oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin koirilla on ollut eli sopivat tähän epäilyyn.

Rannikon arvion mukaan takaisin vedettäviä Smaak herkkä kala viljaton koiranruoka- ja Smaak viljaton kissanruoka kana -tuotteita on ollut liikkeissä myynnissä noin 3 000 kappaletta.

– Suurimman osan niistä olemme saaneet pysäytettyä myymälöihin ja varastoihin, Rannikko kertoo.

Rannikon mukaan muissa kuin alun perin poisvedetyissä erissä ei pitäisi olla raaka-ainetta, jonka epäillään aiheuttaneen eläimille oireita.

– Meidän käsityksemme mukaan sen ei pitäisi olla mahdollista. Siksi kuitenkin selkeyden vuoksi teimme tänään ilmoituksen, että poistamme kaikki myynnissä olevat kyseiset tuotteet.

Source Link yle.fi