Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a65f76aad71538839e02ada9dd2a26ec, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pate Mustajärvi kertoo rajusta riidasta keväällä – Popedan lopettamista seuraa jättiyllätys – Uutisalue

Pate Mustajärvi kertoo rajusta riidasta keväällä – Popedan lopettamista seuraa jättiyllätys

Pate Mustajärvi lopetti Popedan solistina, mutta bändin ura jatkuu ilman häntä. Pate itse julkaisee uuden soolobiisin jo ensi perjantaina. Sitä ennen hämmennys lauantain jäähyväiskonsertista asettunee aloilleen.

Viikonloppuna päättyi eräs aikakausi suomalaisessa rockissa, kun Pate Mustajärvi, 67, lauloi viimeisen keikkansa Popeda-yhtyeen solistina. Tampereen Ratinan-stadion oli lauantaina loppuunmyyty. 30 000 ihmistä saapui kuulemaan Popedan klassikot kuten Kuuma kesä, Matkalla Alabamaan ja Kersantti Karoliina vielä kerran.

Mitä mietti Mustajärvi nostaessaan jalkansa monitorin päälle viimeisiä kertoja umpituttuja lauluja laulaessaan?

– Muutama biisi oli semmoinen, että meinasi alkaa jopa poruuttamaan. Esimerkiksi oli semmoinen. Otti välillä koville. Meni varmaan keikan jälkeen aamuneljään ennen kuin sai nukuttua, hän kommentoi IS:lle sunnuntaiaamuna konsertin jälkeen.

– Edelleen on vähän hämmentynyt olo. Vaikka keikka oli elämästä sellainen kolme tuntia, tuntuu, että se oli 3000 vuotta.

Lue lisää: Näihin sanoihin päättyi Popedan tarina – Pate Mustajärvi herkistyi lavalla

Keikan aikana Pate kertoo keksineensä lennosta huudattaa yleisöllä kiitokset ”kaikille duunareille, jotka ovat rakentaneet konserttipaikan”.

– Heidän työmääräänsä ajatellessa meikäläisestä katoaa kyllä kaikki rokkitähteys ja nöyryydellä ajattelee sitä, minkä vaivan he ovat nähneet, että meikäläinen saa kekkuloida kolme tuntia.

Popeda voi jatkaa myös ilman Patea, toteaa Mustajärvi. Hän ja Costello Hautamäki ovatkin tehneet sopimuksen yhtyeen tulevaisuudesta. Kuva: Pasi Kostiainen

Ja jos joku on epäillyt, että minun ja Costellon väleissä on jotain pielessä, niin eilen kaikki näkivät, että nou hätä.

Konsertin jälkeen oli järjestetty kohtaaminen Popedan eri kokoonpanoissa soittaneiden kesken.

– Siellä oli ”No hard feelings”-tunnelma, kaikki olivat vilpittömästi onnellisia. Ehkä Ilari (Ainiala) ja Arwo (Mikkonen) katsoivat jostain sitä tunnelmaa, Pate kuvailee muistaen Popedan edesmenneitä jäseniä.

– Ja jos joku on epäillyt, että minun ja Costellon väleissä on jotain pielessä, niin eilen kaikki näkivät, että nou hätä. Sen voi katsoa vaikka sitten konserttitallenteelta.

Seuraavaksi Pate Mustajärvi matkustaa ansaitulle lomamatkalle.

Popeda on toiminut 46 vuotta. Pate Mustajärvi on ollut mukana bändissä alusta lähtien, hän oli myös viimeinen alkuperäisjäsen – lähimmäs työvuosissa pääsee 1982 mukaan tullut kitaristi Costello Hautamäki.

Mitä Pate ajattelee nyt Popeda-taipaleestaan, viimeisen kesän keikoista ja siitä, että Costello Hautamäellä on suunnitelmia jatkaa bändin biisien esittämistä?

Entä mitä suunnitelmia hänellä on oman uransa varalle?

Koko kesän mediahiljaisuutta pitänyt Pauli Antero Mustajärvi antoi IS:lle avomielisen haastattelun.

Pate Mustajärvi esiintymässä Popedan keikalla vuonna 1998. Kuva: Reijo Hietanen

Pate Mustajärvi ja Costello Hautamäki vuonna 1991. Kuva: Markku Bärman

Muutama päivä ennen Ratinan konserttia Pate istui tamperelaisen hotellin suljetussa baarissa, joi kahvia ja vähätteli keikkajännitystä. Olihan takana noin 4000 esiintymistä Popedan keulilla ja miljoonia miestä syöneitä kilometrejä.

Ulkona satoi rankasti, ja Pate kertoi tuoreen keikkamuiston kuluneen kesän esiintymisestä Kuopiossa. Popeda nousi lavalle Michael Monroen jälkeen.

– Vettä tuli taivaan täydeltä, lämpötila oli +12…. Siellä kun huuti menemään, mietti, että minkä bändin keikka pitäis olla, että tuolla viittis seisoa itte. Ei jumalauta tullut mieleen yhtään nimeä!

Se oli yksi tapahtuma festivaalikeikkoja ja valikoituja loppuunmyytyjä erikoiskeikkoja sisältäneestä keikkakesästä. Näitä erikoiskeikkoja oli muun muassa 50. esiintyminen Helsingin Tavastialla ja ”vielä yksi perinteinen tanssilavakeikka” Tuuloksen Kapakanmäellä viikkoa ennen Ratinan loppunäytöstä.

Hyvin meni, siis muodollisesti, ja Paten mukaan muutenkin. Kunhan Popeda ensin saatiin kunnolla käyntiin.

– Keväällä oli vähän aikaa paskat fiilikset, hän tunnustaa.

Ja sitten mulla meinasi lähteä mopo keulimaan.

Oli kokous, kuten bändillä ja keikkamyyjällä aina keväisin. Siellä jopa ”korotettiin ääntä”, mikä on harvinaista näissä kokouksissa Paten mukaan. (Erimielisyyden syyhyn palataan myöhemmin.) Kiistan aihe saatiin sovittua, mutta Mustajärven mukaan riitaisan kokouksen tunnelma heijastui vielä alkukesän keikoille.

– Mietin, että voi ei, tällaistako tämä tulee olemaan, Pate muistelee.

– Ja sitten mulla meinasi lähteä mopo keulimaan.

Popeda on esiintynyt ympäri Suomea vuosikymmenien ajan. Bändi on ollut tuttu näky myös kesän suurimmilla festareilla. Kuva vuoden 2008 Provinssirockista. Kuva: Juha Harju

Tämä tarkoittaa sitä, että Pate ilmestyi lavalle päissään. Siis siinä kunnossa kuin hän ja muut Suomirockin esittäjät lähes poikkeuksetta 1980-luvulla keikkailivat, mutta ajat ovat muuttuneet.

– Keikkamyyjä totesi, että peruu kaikki kesän keikat, jos en muuta kurssiani. Aika tylyä. Mutta hyvä, että se tapahtui siinä heti kesän aluksi. Sen jälkeen tehtiin pelkästään aivan saatanan hyviä vetoja, Pate toteaa – ja mainitsee myöhemmin ohimennen, ettei käyttänyt alkukesän vahingon jälkeen keikoilla alkoholia lainkaan.

– Päätin, etten viitsi ryssiä koko kesää. Ja se vaikuttaa kaikkiin. Muuhun bändiin, tekniikkaan ja muihin. Meillä oli hyvä fiilis.

Kaduttaako Popedan jättäminen? Voisi kuvitella, että koko aikuiselämä samoissa kutsumustöissä muodostaa sellaisen siteen sekä bändiin, biiseihin että yleisöön, että jossain hetkessä kesän kuluessa on tullut mieleen: miksi haluankaan luopua tästä kaikesta?

– Ei kaduta, Pate vastaa.

– Vaikea jossitella, mutta ilman pandemiaa tämä olisi tapahtunut jo aikaisemmin.

Laulaminen kuitenkin jatkuu. Pate Mustajärvi on allekirjoittanut levytyssopimuksen Universal Musicin kanssa. Sen ensimmäisenä julkaisuna kuullaan kappale Hei äijä, joka ilmestyy suoratoistopalveluihin ensi perjantaina 8. syyskuuta.

Biisin ovat kirjoittaneet Happoradion Aki Tykki ja Janne Rintala, hänet tunnetaan muun muassa Erika Vikmanin ja Arttu Wiskarin hittien kynäilijänä. Tekijät soolo-Paten uuden tulemisen takana ovat muutenkin 2020-luvulla ansioituneita, albumin tuottaa Vuoden tuottaja-Emmalla helmikuussa palkittu Jonas Olsson.

Paten ura on ollut pitkä ja jos hänestä on kiinni, se myös jatkuu pitkään. Kuvassa nuori Mustajärvi vuonna 1979. Kuva: Harri Ahola

Neljä vuotta sitten Pate ei olisi uskonut, että tekee enää soololevyä isolle levy-yhtiölle. Silloin hän julkaisi omaan elämäänsä perustuvia, itse kirjoitettuja laulelmia sisältäneen Teillä oli nimet, ja kerran te kuljitte täällä -albumin oman levy-yhtiönsä kautta.

IS:n haastattelussa Pate tuskaili silloin kokemuksiaan väkinäisistä hittiyrityksistä.

– Biisejä tehtiin tai tilattiin joku 60 kappaletta. Sitten oli raati, joka päätti, mitkä levytetään: ”Tää sois varmaan radiossa”, Pate muisteli.

Lue lisää: Pate Mustajärvi tuo julki itsestään puolen, jota ei ole ennen nähty – Popeda-tähti on muuttunut mies: ”Minun ei tarvitse enää todistella mitään”

Ja niin Pate päätti, ettei levytä enää lauluja, joiden pyrkimys on ennen kaikkea nousta hitiksi – ja sellaisiahan isojen levy-yhtiöiden levytykset usein ovat.

Talvella 2018 Pate Mustajärvi palkittiin Erikois-Emmalla pitkästä urastaan. Kuva: Tuomas Selänne

Kuluneen kesän aikana Pate yllätti kuitenkin itsensä pohtimasta tulevaisuuttaan yhä uudelleen. Kerran ”mopoillessa, siinähän on aikaa ajatella”, hän kysyi itseltään:

– Mitä jos olen koko talven tekemättä mitään? Minähän olen addiktoituva ihminen!

Ja sitten kerran hän sanoi aamiaisella manageripuolisolleen Tiina Mustajärvelle, että entä jos tekisikin kuten Tom Jones? Walesin Tiikeri loi aikanaan nahkansa, kun oli kyllästynyt laulamaan Delilahia ja julkaisi räväkän version Princen Kiss-kappaleesta.

– Tiina sanoi, että kysytään, onko levy-yhtiöissä kiinnostusta, Pate kertoo.

– Tähän minä vastasin, että niin niin, mutta minähän olen sanonut että en enää… Ja Tiina tähän: ”Mitä sitten? Ei sitä ole kiveen kirjoitettu!”

Ero aikaisempaan on siinä, että nyt Pate osallistuu biisien valitsemiseen itse. Hän sanoo, ettei levytä mitään, mitä ei tunne omaksi.

Hei äijä edustaakin viime vuosina jo Popedassa tutuksi tullutta Mustajärven mieskuvaa: ukkometsokin saa herkistellä, usein juuri se vasta miehekästä onkin.

Ja nyt on talveksi tekemistä.

– Tykkään olla studiossa. Menen sinne aina, kun on joku sellainen biisi, joka kannattaa levyttää.

Entä muut tulevaisuuden suunnitelmat? Kesällä 2024 Pate aikoo nauttia siitä, ettei keikoille tarvitse lähteä, ja viettää entistä enemmän aikaa myös Mustajärven kotitilalla.

– Ensi kesänä viljellään porkkanaa ja perunaa. Jo tänä syksynä nautitaan siitä, että on mahdollisuus matkustaa lauantaina Helsinkiin, käydä Kansallisteatterissa ja jäädä hotelliin yöksi, vaikka ei ole keikkareissulla, hän maistelee.

Syksyllä 2024 lienee sitten soolokiertueen vuoro. Jo aiemmin 12 soololevyä julkaissut Mustajärvi ei ole missään vaiheessa ilmoittanut lopettaneensa esiintymisiä kokonaan, vain Popeda on hänen osaltaan loppuun ajettu.

Pate Mustajärvi aikoo jatkaa keikkailua Popedan jälkeenkin, mutta ensi kesänä hän nauttii siitä, ettei tarvitse kiertää koko ajan Suomea. Kuva: Eino Ansio / Aamulehti

Palataan lopuksi viime kevääseen, kiivaita tunnelmia sisältäneeseen bändikokoukseen.

– Kai sen nyt voi jo sanoa, että kiista koski oikeuksia bändin nimeen.

Siis siihen, voiko Popeda jatkaa ilman Pate Mustajärveä, uuden laulusolistin kanssa. Costello Hautamäki ilmoitti IS:n haastattelussa viime viikolla, että hän ”aikoo esittää Popedan laulujen esittämistä niin kauan kuin elää”.

Suoraan kysymykseen siitä, voiko Popeda jatkaa ilman Patea, toisen solistin kanssa, hän vastasi:

– Eihän siltä kysymykseltä voi välttyä, mutta en ole tehnyt asian eteen mitään.

Lue lisää: Yksi asia jäi vaivaamaan Costello Hautamäkeä Popedan lopettamisessa – kommentoi mystisesti tulevaisuutta

Pate Mustajärvi paljastaa nyt, että hän myöntyi antamaan luvan Costellolle keikkailla Popeda-nimen alla.

– Johan siellä on muutenkin toinen sukupolvi asialla, hän viittaa yhtyeessä pari vuotta soittaneeseen basistiin, Alex Hautamäkeen, Costellon poikaan.

Mustajärvi antoi Costello Hautamäelle luvan keikkailla Popeda-nimen alla. Hän omistaa tuotemerkin yhdessä Costellon ja Jyrki Melartin kanssa. Kuva: Pasi Kostiainen

Patea tuntuu kiehtovan ajatus Popedasta, joka kiertää ja kiertää, kenties ikuisesti. Siis kuin liki sata vuotta sitten perustettu suomalainen tanssiorkesteri Dallapé, jonka soittajina ja solisteina on vaikuttanut kymmeniä ihmisiä Olavi Virrasta Maria Ylipäähän.

– Popeda-tuotemerkin omistamme sitten minä, Costello ja (yhtyeen entinen basisti) Jyrki Melartin. Meillä on sanamme sanottavana, jos Popedasta joskus tehdään elokuvaa tai musikaalia.

Epäilemättä tehdään.

Yksi aikakausi Popedasta on päättynyt, ollaan uuden kynnyksellä – ja Pate Mustajärvi laulaa jatkossakin soolobiiseissään äijille ja äijistä.

Source Link is.fi