Banner Before Header

Pettikö hallitus lupauksensa? Urheiluväen mitta täyttyi – Paavo Arhinmäki jyrähti lasten kohtelusta: ”Väärä toimenpide”

Hallituksen tuoreen suosituksen mukaan sisäliikuntatilojen sulku pitäisi laajentaa koskemaan myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa, kun tähän saakka liikuntatilojen ovet ovat pysyneet auki vuoden 2003 jälkeen syntyneille.

Mahdollisen päätöksen lasten sisäharrastustoiminnan keskeyttämisestä tekevät aluehallintovirastot.

Liikunta- ja urheiluväelle hallituksen tuorein suositus oli järkytys.

– Tunnelmat ovat järkyttyneet ja epäuskoiset. Miten on ylipäätään mahdollista, että tuollaisia suosituksia annetaan? kysyy Salibandyliiton puheenjohtaja Risto Kauppinen.

– Jo aiemmin on tunnustettu seuraukset lasten ja nuorten harrastustoiminnan keskeyttämisestä. Nyt harrastetaan merkillistä politiikkaa ja laitetaan vastuu aveille. Toivottavasti siellä on malttia ja järkeä.

Kuvituskuva.

Jääkiekkoliiton juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaa on samoilla linjoilla.

– Pettymys. Olemme pettyneitä lasten puolesta, Tervomaa kuvailee.

– Ymmärrän, että päättäjillä on vaikea tilanne. Mutta kyllä lapsia ja nuoria lyödään nyt aika kovaa.

Tästä talvesta saattaa tulla jo kolmas rikkonainen kausi esimerkiksi salibandyn ja jääkiekon harrastajille.

Urheilukentän suurin huoli on, että lapsia ja nuoria tippuu jälleen pois harrastustoiminnasta.

– Pelipasseilla liikkuvien urheilijoiden määrä putosi meillä 20 prosentilla kahden vuoden takaiseen verrattuna, Salibandyliiton Kauppinen kertoo koronasulkujen tähänastisista seurauksista.

– Lähinnä junioreita, jotka eivät pelaa kilpamielessä. Sekä aikuisia, jotka pelaavat alemmissa divisioonissa, hän tarkentaa.

Salibandyliiton puheenjohtaja Risto Kauppinen hämmästelee hallituksen tuoreinta suositusta.

Jääkiekkoliiton Tervomaa ennakoi, että sulun toteutuessa osa lapsista ja nuorista kadottaa taas kipinänsä harrastamiseen.

– Se on ihan taivahan fakta, että lapsia on jo jäänyt pois. Ja paljon.

– Lapsille voi sanoa, että menkää ulkojäille tai hiihtämään, mutta joukkueharrastuksen idea on juuri se, että saa harrastaa kavereiden kanssa.

Hallitus on aiemmin linjannut, että lapsiin ja nuoriin kohdistetaan rajoituksia viimesijaisena toimenpiteenä. Siksi Salibandyliiton Kauppinen yllättyi perjantain ulostulosta.

– Tämän piti olla viimeinen keino. Jos tämä johtaa liikkumattomuuteen jo nuorena tai vanhempanakin, niin yhteiskunnallisia kustannuksia syntyy pitkässä juoksussa enemmän kuin mitä hyötyjä näillä rajoituksilla saavutetaan, hän sanoo.

Lue lisää: Kommentti: Tässä on Suomen lasten ja nuorten uusi kansantauti – aikuisten täytyy herätä, tai jälki on karmeaa

Lue lisää: Kuva: Tämä alkeellinen asento tuottaa ongelmia liian monelle Suomen koululaiselle – testaa kotona, onko liikkuvuutesi huolestuttavalla tasolla

Myös valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas) otti asiaan kantaa Twitterissä.

– Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana ja Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarina pidän hallituksen suosittelemaa lasten harrastussulkua vääränä toimenpiteenä. Asiantuntijat eivät ole kannattaneet etäkoulua eikä lasten harrastesulkua, hän kirjoitti.

Ylen haastattelussa Arhinmäki sanoi Helsingin kaupungin viestin olevan se, että harrastaminen pidettäisiin auki.

– Tässä voi käydä niin, että lääkkeet, joilla tautia yritetään nitistää, ovat paljon pahempia kuin tauti. Sen vuoksi, toivottavasti, kun alueet kuitenkin päättävät asiasta, niin harkitaan ja päädytään siihen kuin tähänkin mennessä, eli harrastaminen pidetään auki. Tämä on myös Helsingin kaupungin vahva viesti, Arhinmäki sanoi Ylelle.

Aluehallintovirastot päättävät, suljetaanko liikuntapaikat myös lapsilta ja nuorilta.

Jos hallituksen suositusten mukaiset rajoitukset astuvat voimaan, lasten ja nuorten kilpailu- ja sarjatoiminta keskeytyy jälleen kerran.

– Nuoruusvaihetta läpi käyvillä urheilijoilla koko harrastusura saattaa katketa sen takia, että nuorisovaiheen aikana ei yksinkertaisesti ole voinut urheilla ja kilpailla, Jääkiekkoliiton Tervomaa sanoo.

Salibandyliiton Kauppinen sanoo olevansa huolissaan myös seuroista ja niiden työntekijöistä.

– Millä palkat maksetaan, jos ei tule esimerkiksi kerho- ja osallistumismaksuja?

– Kaikkein suurin huolenaihe on kuitenkin se, että pienimpien junioreiden ohjattu liikuntatoiminta lakkaa, hän kiteyttää.

Source Link is.fi