Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_457d74243de4c432003098931a7598c1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pirkko Mannola sairastui kasvohermohalvaukseen – tämä oli ensimmäinen oire – Uutisalue

Pirkko Mannola sairastui kasvohermohalvaukseen – tämä oli ensimmäinen oire

Mannola oli tutkittavana sairaalassa viiden päivän ajan.

VIIHDETAITEILIJA Pirkko Mannola, 85, sai viime viikolla kasvohermohalvauksen täysin yllättäen. Ensimmäiset oireet alkoivat, kun hän oli menossa joogaan ja huomasi toisen puolen kasvoistaan roikkuvan.

– Pelästyin, soitin tutulle lääkärille ja kerroin oireet. Hän sanoi, että kyllä sinun pitää nyt nopeasti ottaa taksi ja lähteä Jorviin päivystykseen, Mannola kertoo.

Mannolalle tehtiin tutkimuksia ja etsittiin oikeaa diagnoosia. Tutkimuksissa suljettiin pois aivoinfarktin, kasvaimen ja Alzheimerin taudin mahdollisuus.

– Tietysti epäiltiin, että olisi ollut vakavampaa, sitähän ei siinä vaiheessa osaa sanoa. He lähettivät heti neurologiselle osastolle, ja siellä olin tutkimuksissa viisi päivää. Sain hyvää hoitoa, Mannola kiittelee.

Mannola on hyvillään, että reagoi oireisiin nopeasti ja hakeutui tutkimuksiin.

– Kaikkiin tällaisiin on heti reagoitava, koska nehän voivat olla myös aivoinfarktiperäisiä.

Pirkko Mannola tunnetaan laulajana ja näyttelijänä. Hän on myös vuoden 1958 Miss Suomi. Kuva: Antti Hämäläinen

Mannola harmittelee erityisesti ajankohtaa, sillä kasvohermohalvauksen takia hän joutuu jättäytymään pois Aikalaiset-kiertueelta.

– Tässä on se ikävä puoli, että tässä niin pitkä toipuminen. Tässä ennakoidaan 2–3 kuukauden toipumista, Mannola kertoo.

– Tämä on tullut äkkiä, mutta poistuu hitaasti. Ei tätä voi oikein ennustaa, että miten toipuu. Se on hyvin yksilöllistä. Ennuste on hyvä, että 95-prosenttisesti tästä parantuu.

Kasvohermohalvauksen takia Mannolan kasvojen vasen puoli ja erityisesti suupieli roikkuvat.

– Viheltämään en pysty, mutta puhumaan kyllä, sillä ei se äänihuuliin vaikuta.

Mannola kuntouttaa kasvohermohalvausta omatoimisesti tekemällä puheterapeuttisia harjoituksia, lauluharjoituksia ja erilaisia kasvolihasten harjoituksia.

– Olen käynyt voice massagessa, ja siellä ajattelin käydä edelleenkin, koska se nimenomaan liittyy kasvojen alueelle. En tiedä, nopeuttaako se vai ei, mutta kaikkeni teen, että tervehdyn tästä, Mannola vannoo.

– Olen optimistinen sen suhteen, ettei tästä jää mitään.

Kasvohermohalvauksen syytä ei täysin tiedetä, mutta aiheuttajia voi olla monia.

– Borrelioosi voi aiheuttaa tätä, tai jos on saanut kylmää, vetoa tai tuulta. Hoitokeinoja kai ei ole kuin lepo.

Terveyskirjaston mukaan yleisin kasvohalvauksen syy on niin kutsuttu Bellin pareesi, jossa kasvohermon toiminta häiriintyy, jolloin saman puolen kasvojen lihastoiminta heikkenee tai häviää. Sen syytä ei tunneta, mutta sen aiheuttajaksi on epäilty Terveyskirjaston mukaan muun muassa herpes-virusta. Sen muita aiheuttajia voivat olla myös esimerkiksi borrelioosi tai kasvojen alueella esiintyvä vyöruusu.

Eino Grön ja Pirkko Mannola Tanssii tähtien kanssa -yleisössä syksyllä 2023. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Mannolan ja Eino Grönin huhti-toukokuulle suunniteltu Aikalaiset-kiertue kokee siis artistimuutoksen. Mannolan sijasta kiertueella esiintyvät Heidi Pakarinen ja Annimaria Rinne.

– Ei kannata peruuttaa lippuja, sillä show’sta tulee erittäin hyvä, ja Heidi ja Annimaria laulavat minun lauluni.

– Emppu ottanut tämän tietysti hyvin ja rauhallisesti, Mannola sanoo.

Mannolaa harmittaa myös se, että odotettu yhteistyö kapellimestari Riku Niemen kanssa jää nyt väliin.

– Hän on suurenmoinen kapellimestari, ja olisi tuonut minut vähän uudella tavalla esiin. Olisi ollut hienoa esiintyä 13-henkisen orkesterin kanssa. Tämä oli valtava pettymys, Mannola myöntää.

Source Link is.fi