Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3397d32d05258f7bfad5addec21e740b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pohjois-Karjalassa on varmistettu apinarokkotapaus – työikäinen potilas sairastaa kotona – Uutisalue

Pohjois-Karjalassa on varmistettu apinarokkotapaus – työikäinen potilas sairastaa kotona

Pohjois-Karjalassa on todettu ensimmäinen apinarokkotapaus työikäisellä henkilöllä. Varmistettu testitulos tuli myöhään lauantai-iltana, Siun sote kertoo tiedotteessaan.

Sairastunut on kotihoidossa. Tartuntaa ei tiettävästi ole saatu Pohjois-Karjalasta. Siun sote ei anna potilaasta enempää tietoja yksityisyyden suojan vuoksi.

Suomessa ensimmäinen apinarokkotapaus todettiin toukokuun lopussa. Viikko sitten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa oli neljä varmistettua apinarokkotapausta.

THL:n mukaan apinarokko ei tartu herkästi ihmisestä toiseen. Apinarokko on zoonoosi, eli ensisijaisesti eläimistä ihmisiin tarttuva tauti. Tarttuakseen ihmisestä toiseen tauti tarvitsee usein hyvin läheisen kontaktin sairastuneeseen henkilöön.

Apinarokko voi aiheuttaa isorokkoa muistuttavia oireita, mutta lievempiä. Tautiin liittyy yleistynyttä tai paikallista punoittavaa, näppyläistä tai rakkulaista ihottumaa. Samanaikaisesti voi esiintyä flunssalle tyypillisiä oireita.

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa.

Lisätietoa apinarokosta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta. Jos epäilet saaneesi apinarokon ole yhteydessä päivystysapuun 116117.

Lue lisää:

Suomen ensimmäinen apinarokkotapaus varmistui – potilas on kotihoidossa suhteellisen hyvässä kunnossa

WHO miettii apinarokon julistamista kansanterveydelliseksi uhaksi – kysyimme asiantuntijalta, mitä siitä seuraisi

Source Link yle.fi