Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_04215d71069b8b831a87791da9d4c38e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pojat-elokuvan sydäntä­särkevä kohtaus teki Loirista tähden – katso sekunnit, joiden kuvaaminen pelotti todella paljon – Uutisalue

Pojat-elokuvan sydäntä­särkevä kohtaus teki Loirista tähden – katso sekunnit, joiden kuvaaminen pelotti todella paljon

Ohjaaja Mikko Niskanen kävi katsomassa näytelmää Elannon nuorisoteatterin lavalla. Sieltä hän löysi 17-vuotiaan Vesa-Matti Loirin Pojat-elokuvaansa.

Ikimuistoisen riipaisevassa loppukohtauksessa Loirin tulkitsema Jake juoksee ratakiskoilla saksalaisen sotilaan mukaan lähteneen äitinsä perässä. Loirin piti roikkua kiinni junassa ja raahautua sen mukana.

  • Katso legendaarinen kohtaus jutun pääkuvana olevalta videolta.

Kohtaus piti kuvata kahdesti. Nuorta Loiria kohtauksen kuvaaminen pelotti, mutta hän halusi tehdä sen silti.

– Vesku putosi aikaisemmin kuin luuli, kun jalat kävivät poikkilautoihin radan ylityskohdassa”, kertoi elokuvassa näytellyt Markku Söderström Kalevalle vuonna 2005.

Mikko Niskanen pakotti 17-vuotiaan nuorukaisen kysymään vanhemmiltaan luvan näytellä kohtauksessa.

– Äiti vastasi puhelimeen, ja panin aina luurin kiinni, kunnes neljännellä kerralla sain isän langan päähän. Tiesin, että hän suostuisi. Hän sanoi vain, että itsepähän tiedän mitä teen. Olinhan ollut maalivahtinakin ja osasin kaatua, Loiri muisteli Kalevalle.

Elokuvadebyyttinsä jälkeen Loiri aloitti Teatterikoulun.

Paavo Rintalan vuonna 1958 kirjoittama kirja Pojat ja Mikko Niskasen siitä vuonna 1962 ohjaama elokuvaversio käsittelivät jatkosodan aikaa tuoreella tavalla.

Poikien teema on edelleen vuosikymmenten jälkeen hieman erilainen kuin monen muun sotakuvauksen: se käsittelee sotaa siviilien, ennen kaikkea lasten näkökulmasta. Tapahtumaympäristönä on Oulu, jossa oli jatkosodan aikana runsaasti saksalaisia sotilaita – Pohjois-Suomessa ja Lapissa heitä oli enimmillään noin 200 000. Se oli merkittävä lisäys koko alueen tuolloiseen väestömäärään.

Vuonna 1930 syntynyt Rintala oli liian nuori sotaan, mutta hänen isänsä kuoli talvisodassa. Oli luonnollista, että sota-ajasta tuli keskeinen teema Rintalan laajassa tuotannossa. 1950- ja 1960- lukujen vaihteessa Rintalan tapa kirjoittaa historiasta koettiin usein rienaavaksi, mitä se ei nykylukijasta ole.

Pojat kertoo joukosta varhaisteinejä Oulussa. Tarinan alussa he katselevat innoissaan kaupungissa marssivia saksalaisia. Sota tuntuu tuoneen seikkailun kaupunkiin. Osa tempauksista on koomisia, kuten poikien mustan pörssin kauppa ja koulunäytelmä Mannerheimin ja Hitlerin tapaamisesta. Se päättyy opettajan raivoon.

Sodan synkät sävyt ovat koko ajan läsnä. Jännittävä juna asemalla paljastuu ruumiita kuljettavaksi. Öisen seikkailun aikana pojat näkevät, kun saksalaiset teloittavat yhden omistaan.

Yhden pojan veli kaatuu rintamalla ja tämän morsian löytää saksalaisen lohduttajan. Toisen kaupungin poikajoukko tuhoutuu, kun varastettu ammus räjähtää.

Traagiseksi hahmoksi nousee Vesa-Matti Loirin näyttelemä Jake. Jaken vanhemmat riitaantuvat ja äiti viettää aikaa ”Fritz-sedän” kanssa.

Elokuvan lopussa saksalaiset tekevät lähtöä Oulusta ja Jake saa kuulla äitinsä olevan heidän mukanaan. Hän kiirehtii asemalle, ehtii tarttua lähtevän junan perään, roikkuu vähän aikaa ja putoaa. Jake jää raiteille itkemään.

– Äiti, äiti, kuuluu pojan lohduton huuto.

Jos sen on kerran kuullut, riipaisevaa huutoa on vaikea unohtaa.

Source Link is.fi