Banner Before Header

Positiivisen kierteen kadottanut Perttu Hyvärinen on nähnyt valonpilkahduksen – nuoresta haastajasta innostunut hiihtäjä naurahtaa erolle olympiaspekulaatioissa

Tour de Skin Oberstdorfin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailut eivät tarjonneet uudenvuodenaattona suomalaisille suuria ilonaiheita. Mutta Suomen joukkueesta löytyi kuitenkin yksi hiihtäjä, jolla oli aihetta hymyyn.

Perttu Hyvärinen hiihti yhden kauden parhaista hiihdoistaan ja nappasi 7 maailmancupin pistettä 24. sijallaan.

Eihän 24. sija mikään huippusijoitus ollut Hyvärisellekään, joka muun muassa vajaat kaksi vuotta sitten kolkutteli Nove Meston 15 kilometrin vapaan kisassa kärkisijoja oli kisan 6:s. mutta tälle kaudelle se oli varsin hyvä tulos.

– Koko alkukausi on ollut todella, todella mollivoittoista. Ei ole vain kulkenut tai jotenkin sellainen positiivinen kierre on ollut kateissa, Hyvärinen myönsi Yle Urheilulle.

– Se loppupuolisko kisasta oli jo hyvän makuista hiihtoa, selvästi terävämpää. Siitä jäi jopa positiivinen mieli. Pikkuhiljaa rupeaa viimeinkin kone aukeamaan.

Hyvärinen on ollut hieman yllättynyt siitä, miten tahmeaa hänen menonsa on ollut tällä kaudella. Toisaalta mukana on ollut huonoa tuuriakin, kuten esimerkiksi vääriä suksivalintoja tai terveysongelmia.

Hän joutui jättämään muun muassa Davosin maailmancupin kisan väliin ruokamyrkytyksen takia. Vatsatauti alkoi heti, kun Hyvärinen saapui muun joukkueen kanssa Sveitsiin ja se piti hänet poissa pelistä reilun vuorokauden. Tämän jälkeen hän joutui vielä olemaan eristyksissä muusta joukkueesta varmuuden vuoksi.

– Kävin tuolloin ulkona lenkillä. Pääsin harjoittelun makuun, mutta sellaisen lihaksiston terävyyden ja vireen se vei tosi huonoksi, yllättävänkin huonoksi.

Vatsatauti vaikutti vielä Tourin alkupuolella Hyvärisen hiihtoon ja hän joutui pettymään Lenzerheiden 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Siinä missä Iivo Niskanen juhli kilpailun voittoa, Hyvärinen jäi ilman pisteitä 36. sijallaan.

Tulos harmitti äärimmäisen paljon kokenutta kilpailijaa, mutta vielä enemmän se mietitytti. Hyvärinen odotti itseltään paljon, mutta tulos oli huono, eikä tilannetta auttanut epäonnistunut suksivalinta. Siksi Oberstdorfin onnistuminen maistui sitäkin paremmalta.

– Vaikka tulokset eivät aina sitä näytä, niin kyllä tässä ihan suht hyvin olen kartalla, että isoissa kisoissa olisin kunnossa, hän vakuuttaa.

Hyvärinen innoissaan Lindholmin noususta

Pekingin olympialaiset ovat käyneet Hyvärisen mielessä viime aikoina yhä useammin, mutta hän ei tunne kisoista paineita. Kisoihin ei ole enää kovin pitkä aika, mutta hän on tähdännyt kaiken siihen, että olisi helmikuussa parhaimmassa kunnossa.

– Vaikka olen ollut huonossa vireessä tai kunnossa, niin silti olen kellunut siinä just ja just pisteillä tai pisteiden ulkopuolella. Minulla on luottamus siihen, että kun kaikki natsaa, niin sijat nousevat paljonkin, hän vakuutti.

Suomen hiihtojoukkueen kokoonpano Pekingin olympialaisissa on kiinnostanut hiihtokansaa koko kauden ajan ja etenkin Suomen viestijoukkueita kasataan kahvipöytä- ja somekeskusteluissa ahkerasti. Hyvärinen ei ole hirveästi keskusteluja seurannut, mutta on huomannut niissä yhden eron kauden alkuun.

– Ennen kautta oli paljon keskustelua siitä, miten saadaan miehistä kuusi karsittua joukkueeseen. Nyt taas on näyttänyt siltä, että miten saadaan kuusi ehyttä miestä joukkueeseen, hän naurahti.

– Kyllähän tässä on aika monella haastaavaa ollut. Mutta ei siinä muuta tarvita kuin tulokset pöytään ja porukka koneeseen.

Miesten viime vuosien viestijoukkueesta on tällä kaudella vaikeuksissa olleet myös Ristomatti Hakola, joka mursi kylkiluunsa Rukalla ja Joni Mäki, jonka hyvä alkukausi katkesi sairastumiseen. Mutta on miesten joukkueeseen noussut uusia haastajiakin.

Yksi mielenkiintoinen nimi miesten joukkueessa on ollut tällä kaudella Remi Lindholm, jonka nimi on yhdistetty niin Pekingin olympialaisiin kuin viestijoukkueeseenkin. Hyväristä ei kilpailu haittaa lainkaan, pikemminkin päinvastoin, hän on innoissaan nuoresta haastajasta.

– On ollut kyllä mahtava homma, että Remi on nostanut tasoaan ja tuonut uutta kilpailua. On tullut pientä painetta mukaan. Remi on hiihtänyt alkukaudesta tosi hyviä kisoja ja hänen tason nostonsa on ollut massiivinen edelliskausiin nähden.

Perinteiseen hiihtotapaan tarvitaan pieni ihme

Hyvärinen vietti joulun ajan Davosissa, kuten moni muukin maajoukkuehiihtäjä. Hän keskittyi rauhalliseen harjoitteluun, varmisti aerobisen puolen toiminnan ja jätti kunnon virittelyn myöhäisemmäksi vaiheeksi. Hän uskoo, että nyt Tour de Skin kovat kilpailut vievät hänen kuntoaan eteenpäin.

– Minulla on hyvä luottamus tekemiseeni. Se Ranskan maailmancupin viikonloppu on minulle tärkeä. Sieltä odotan itseltäni enemmän kuin täällä Tourilla, Hyvärinen sanoi.

Les Roussesin kisaviikonloppu alkaa vapaan hiihtotavan sprinteilla 14. tammikuuta ja jatkuvat 10/15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähdöillä. Viikonloppu päättyy 10/15 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailuihin.

Ennen Ranskan kisaviikonloppua Hyvärinen starttaa vielä Tour de Skin kahdelle viimeiselle etapille. Perjantain kisassa hän oli tyytyväinen ennen kaikkea ylämäkiosuuksiinsa, joten hän uskoo myös nousun Alpe Cermisille sujuvan hyvin.

Hyvärinen uskoo, että myös maanantainen 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtö sopii hänelle, vaikka perinteinen ei tällä kaudella olekaan kulkenut tutulla tavalla. Hän uskoo yhteislähtökisan helpottavan kuitenkin tilannetta, sillä muiden hiihtäjien rytmistä voi saada apua.

– ”Skeitillä” voi olla mahdollista nopeallakin aikataululla hiihtää tosi hyvin, perinteiseen tarvitaan jo pieni ihme, että se tuosta nyt yhtäkkiä kiihtyy. Se on tuntunut nyt jostain syystä tosi tahmealle, hän sanoi.

Vaikka vapaa on sujunut Hyväriseltä viime aikoina hyvin, hänellä on vielä matkaa siihen tasoon, millä hän on parhaimmillaan hiihtänyt. Tästä huolimatta hän miettii Tourin viimeistä etappia luottavaisin mielin.

– Toki se loppunousu voi olla mitä vain, mutta Oberstdorfin ylämäkien perusteella on ihan kiva lähteä siihen loppunousuun hiihtämään. Odotan molemmista virkeämpää menoa, sillä en ole vielä hirveän väsyksiin itseäni saanut täällä Tourilla.

Lue myös:

Source Link yle.fi