Banner Before Header

Presidentti Niinistön varoitus taloudesta keräsi kiitosta Twitterissä – Saarikko: ”Velalla on väliä”

Presidentti Sauli Niinistön varoitukset valtion velkaantumisesta ovat herättäneet runsaasti keskustelua Twitterissä.

Niinistö sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että Suomen väkevästi velkainen julkinen talous ei ole hyvä lähtökohta Venäjän hyökkäyssodan synnyttämälle taloustilanteelle.

– Pari vuotta sitten taisi olla sellaisia kommentteja, että kaikki velasta varoittajat ovat sitä boomer-porukkaa, joka ei oikein ymmärrä uutta taloustiedettä. Pelkään pahoin, että nyt taitaa alkaa näkyä toisenlaista jälkeä. Ei se taloustiede muuttunutkaan, eikä velka ollutkaan vaaratonta, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Presidentti Niinistö IS:lle: ”Boomer-porukka” oli oikeassa – ”Velka ei ollutkaan vaaratonta”

Presidentti sanoi, että korkojen ja hintojen nousu voi aiheuttaa Suomelle turvallisuusriskiä, jos se vaikuttaa yhteiskunnalliseen yhteenkuuluvaisuuteen.

Valtionvarainministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi Twitterissä jakavansa Niinistön huolen velasta. Saarikon mukaan hyvä taloudenpito on osa turvallisuutta.

– Tälläkään kertaa kaikki ei ollut taloudessa toisin. Velalla on väliä, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa Euroopassa oli valtavirtaistumassa ajattelu, jossa ajateltiin, että hyvinvointi voidaan rakentaa velkaeurojen varaan.

– Ei voida. Hyvinvointi rakentuu ainoastaan työn, yrittämisen ja osaamisen varaan.

Saarikon mukaan taloutta on jouduttu valjastamaan terveyden ja turvallisuuden hoitoon. Hän totesi, että velkaantuminen on kyettävä katkaisemaan hallitusti, kun palataan kohti normaalia.

Saarikko korostaa, että Euroopan keskuspankin tehtävänä on huolehtia hintavakaudesta.

Myös eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen yhtyi presidentin huoleen velasta.

– Velka ei ollutkaan vaaratonta. Varoituksia ei vaan kuultu.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kiitteli Niinistön puheenvuoroa. Hän sanoi, että myös Keskuskauppakamari on toistuvasti varoittanut julkisten menojen paisuttamisesta.

– Nyt Suomi on ajettu suuriin ongelmiin, Romakkaniemi sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi Niinistön esittäneen aiemminkin huolensa velkaantumisesta.

– Sitä ehdittiin jo ilkkua ”old school” toiminnaksi, vain hölmö ei ota velkaa, kun raha ilmaista, Häkämies sanoi.

Häkämies kirjoitti vahvemman valtiontalouden olevan nyt entistä tärkeämpää myös turvallisuuden näkökulmasta.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan Niinistön kommentit olivat terveellinen muistutus talouden realiteeteista.

– Juuri näin, presidentin puheenvuoroa kommentoi puolestaan Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna

Source Link is.fi