Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cfe405894e87df967487b85ccb4f8f71, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puolustus­­ministeri Hultqvist: Ruotsi syventää yhteis­työtään Naton kanssa – Uutisalue

Puolustus­­ministeri Hultqvist: Ruotsi syventää yhteis­työtään Naton kanssa

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Ruotsi syventää yhteistyötään Naton kanssa, kertoo Dagens Nyheter.

– Siinä on kyse yhteistyön vaiheittaisesta syventämisestä, josta olemme aiemmin kertoneet. Se pitää sisällään harjoitusyhteistyötä, tiedonvaihtoa ja myös valtiopäiväpäätöksen koskien koordinoitua suunnittelua, Hultqvist sanoi Dagens Nyheterille perjantaina.

Hultqvist viittaa koordinoituun suunnitteluun Naton ja Ruotsin välillä.

– Kyllä, niin voi sanoa. Mielestäni meillä on oikein hyvä yhteys Naton kanssa ja kyseessä on positiivinen ja hyvä suhde, jota syvennetään harjoitusten kautta, Hultqvist sanoi.

– Meillä on valtiopäiväpäätös, johon syventäminen ja toimintamme pohjaa. Ja meillä on myös puoluekokouksen päätös syvemmästä yhteistyöstä, hän lisäsi.

Lue lisää: Ruotsin puolustus­voimien komentaja: Naton myönnytykset Venäjälle jättäisivät meidät kahden Suomen kanssa

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kävi perjantaina puhelinkeskustelun Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Keskustelun jälkeen Andersson viittasi yhteistyön syventämiseen julkaisemassaan twiitissä.

– Kiitos Naton pääsihteerille keskustelustamme eurooppalaisen turvallisuusjärjestyksen ylläpitämisen sekä Ruotsin ja Naton välisen yhteistyön syventämisen tärkeydestä, Andersson kirjoitti.

Stoltenberg puolestaan totesi twiitissään Ruotsin olevan arvokas yhteistyökumppani.

– Tuemme kaikkien valtioiden oikeutta valita vapaasti omat turvallisuusjärjestelynsä, Stoltenberg kirjoitti.

Perjantaina Nato-maiden videokokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Stoltenberg sanoi, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton läheisiä kumppaneita ja että läheinen yhteistyö on hyväksi Suomelle ja Ruotsille, mutta myös Natolle.

– Naton ovet pysyvät auki, totesi Stoltenberg.

Ruotsin pääministeri Andersson keskusteli Euroopan turvallisuustilanteesta ja Natosta myös presidentti Sauli Niinistön kanssa torstaina. Tasavallan presidentin kanslian mukaan molemmat olivat ilmaisseet huolensa Euroopan turvallisuustilanteesta. Lisäksi Niinistö oli todennut, että Naton avoimien ovien politiikka on tärkeä, ja sen jatkuvuus on vahvistettu.

Lue lisää: Tällainen olisi Nato-Suomi

Myös Niinistö keskusteli pääsihteeri Stoltenbergin kanssa perjantaina. Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan puhelu käytiin Stoltenbergin aloitteesta. Stoltenbergin kerrottiin informoineen Niinistöä Naton näkemyksistä ajankohtaiseen tilanteeseen liittyen.

Maanantaina Yhdysvaltain ja Venäjän korkean tason edustajat keskustelevat Genevessä turvallisuustilanteesta. Keskiviikkona Ukrainan tilanteesta neuvotellaan Nato–Venäjä-neuvoston voimin, ja torstaina Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajien on määrä tavata.

Näiden neuvottelujen täytyy Stoltenbergin mukaan pohjautua Euroopan turvallisuuden ydinperiaatteisiin ja Ukrainan konsultointiin.

– Me konsultoimme tiiviisti myös muita keskeisiä kumppaneitamme, kuten Georgiaa, Moldovaa, Suomea ja Ruotsia sekä Euroopan unionia, Stoltenberg sanoi perjantaina.

Source Link is.fi