Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a1b55dee1fcf90587a938d583f947473, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Putinin uudeksi ykkös­vastustajaksi on nousemassa yllättävä nimi – ”paras mahdollinen vaihtoehto” – Uutisalue

Putinin uudeksi ykkös­vastustajaksi on nousemassa yllättävä nimi – ”paras mahdollinen vaihtoehto”

Kenestä on korvaamaan Aleksei Navalnyin jättämä aukko Putinin vastaisessa rintamassa? Ilta-Sanomat kävi asiantuntijan kanssa läpi tunnettuja Kremlin vastustajia. Yksi nimi nousi yli muiden.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastustajien rintamaan jää ammottava aukko Aleksei Navalnyin kuoleman jälkeen.

47-vuotiaana vankileirin karuissa oloissa Luoteis-Siperian Harpissa menehtynyt Navalnyi oli nyky-Venäjän näkyvin ja Kremlin hallinnon tunnetuin vastustaja.

Vielä viime vuoden lopulla Ilta-Sanomien haastattelemat tutkijat näkivät Navalnyin varteenotettavana vihollisena Putinille.

– Jos Venäjällä alkaa valtataistelu, hänestä tulee vaarallinen, amerikkalaisprofessori Alexander J. Motyl arvioi tuolloin IS:lle.

Lue lisää: Tässä ovat Putinin pahimmat viholliset – ”Jos Venäjällä alkaa valta­taistelu, hänestä tulee vaarallinen”

Viime vuosina Venäjän opposition tilanne on ollut lohduton. Maan johto on murskannut väkivalloin kaikki vastarintaan pyrkivät yritykset ja tuominnut ankaralla kädellä vankeuteen lukuisia Kremlin vastaisia johtohahmoja – Navalnyi mukaan lukien.

Se on heikentänyt merkittävästi myös Navalnyin kaltaisten opposition supertähtien asemaa.

– Elossakin Navalnyin uhka (Putinille) oli aika teoreettinen viimeisten kolmen vuoden aikana. Oli selvää, että hän tulee virumaan vankilassa niin kauan kuin Putinin valta jatkuu, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila toteaa.

Edelleen vapaalla jalalla olevista Putinin vastustajista lähes jokainen onkin paennut ulkomaille, josta käsin poliittisen toiminnan jatkaminen on hieman helpompaa.

Venäjälle myrkytysyrityksen jälkeen palanneen Navalnyin aktiivinen rooli poliittisena johtajana loppui Lassilan mukaan käytännössä jo ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua Ukrainassa.

– Sen jälkeen Navalnyin verkosto murskattiin ja poliittinen oppositiotoiminta tehtiin mahdottomaksi. Se oli tietynlainen kuolinisku nykyisen opposition toimintaedellytyksille Venäjän sisällä.

Lassila kuvaa Navalnyin roolia Venäjän johdon vastavoimana kuitenkin ”aivan ainutlaatuiseksi” Neuvostoliiton jälkeisessä ajassa.

Hän oli ainoa opposition hahmoista, joka kykeni rakentamaan itsenäisen ja kattavan poliittisen verkoston sekä saamaan kymmeniä tuhansia ihmisiä liikkeelle.

– Tässä mielessä on vaikea nähdä ketään muuta, joka täyttäisi Navalnyin paikan kovin nopeasti, Lassila toteaa.

Mutta kuka Navalnyin jättämän aukon voisi täyttää tulevaisuudessa?

Eräänlaisena yllätysnimenä Venäjän hallinnon protestoijien eturiviin on nousemassa Aleksei Navalnyin Saksassa asuva leski Julija Navalnaja, 47.

Vaikka Navalnaja on nähty usein miehensä rinnalla julkisuudessa, on hän tähän asti pysytellyt sivussa politiikasta.

Mutta kun tieto Navalnyin kuolemasta levisi maailmalle viime perjantaina, Navalnaja asteli yllättäen kameroiden eteen jo samana päivänä pitämään puhetta Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Hänen viestinsä Kremliin oli suorasanainen.

– Jos tiedot pitävät paikkansa, haluaisin sanoa Putinille ja hänen ystävilleen, että joudutte vastuuseen kaikesta, mitä olette tehneet maallemme, perheelleni, miehelleni. Se päivä koittaa hyvin pian.

Isää jäivät suremaan tytär Darja, 23, ja poika Zahar, 15.

Lue lisää: Navalnyin vaimo nousi yllättäen lavalle – suora viesti Putinille

Navalnajan dramaattinen julistus keräsi valtavat suosionosoitukset seisaalleen nousseilta kuulijoilta.

Vain kolme päivää myöhemmin Navalnaja teki uuden julistuksen.

X-tilillään julkaisemallaan videolla hän kertoi jatkavansa kuolleen miehensä elämäntyötä.

Puheessaan vakavailmeinen Navalnaja kehotti kaikkia seisomaan hänen rinnallaan Aleksei Navalnyin aloittamassa taistelussa Venäjän hallintoa vastaan.

– Pyydän teitä myös jakamaan raivon ja vihan niitä kohtaan, jotka uskalsivat tappaa tulevaisuutemme. Puhun teille Aleksein sanoin, joihin todella uskon. Ei ole häpeällistä tehdä vain vähän. On häpeällistä, jos ei tee mitään.

Lue lisää: Leskeksi jäänyt Julija Navalnaja: Tiedämme, miksi Putin tappoi Navalnyin

Samalla hän julisti Putinin tappaneen Navalnyin.

– Jonkun toisen henkilön pitäisi olla tässä minun tilallani. Mutta Vladimir Putin tappoi tuon henkilön.

– Tiedämme tarkalleen, miksi Putin tappoi Aleksein kolme päivää sitten. Kerromme sen teille pian.

Seuraavana päivänä Kreml kiisti Navalnajan syytökset ”täysin perättöminä ja vulgaareina”.

Lue lisää: Kreml kommentoi syytöksiä Navalnyin tappamisesta

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin leski Julija Navalnaja on jyrähtänyt ärhäkästi Kremlin ja Putinin suuntaan miehensä kuoleman jälkeen. Kuva: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Navalnajan äkillinen ilmoitus on herättänyt runsaasti huomiota. Lassilan kollega, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Margarita Zavadskaja totesi Helsingin Sanomille pitävänsä Navalnajan päätöstä poikkeuksellisena, koska puolisot ovat harvoin nousseet poliittisten liikkeiden johtajien korvaajiksi.

Myös Jussi Lassila pitää Navalnajan vahvaa esiintuloa merkittävänä.

– Hän on symbolisesti ainoa, joka voi sen (Navalnyin) paikan täyttää. Hänellä on symbolista ja poliittista pääomaa sekä luonnollisesti suora yhteys Navalnyihin.

– Aika näyttää, lunastaako Navalnyin verkosto Navalnajan johdossa saman aseman kuin mitä sillä oli aiemmin, Lassila jatkaa.

Lassilan mukaan Navalnyin luoma laajalle verkostoitunut ryhmittymä on jatkossakin ainoa venäläinen oppositiotoimija, joka voi oikeasti horjuttaa Putinin asemaa.

– Sen kyky löytää Kremlin heikkoja kohtia on ollut tähän asti vakuuttavin. Täten se voi edelleen horjuttaa Putinin asemaa.

Tutkijan mielestä ei ole syytä epäillä, etteikö Navalnaja onnistuisi jatkamaan verkoston toimintaa onnistuneesti ulkomailta, vaikkei tehtävä olekaan helppo.

– Se tulee varmasti äänenpainoiltaan entistä radikaalimmaksi. Sitä kautta integroituminen lännen yhteiseen rintamaan ja esimerkiksi pakotepolitiikkaan tulee keskeisemmäksi osaksi toimintaa.

Navalnaja onkin jo kehottanut EU:ta kieltäytymään tunnustamasta Venäjän tulevien presidentinvaalien tulosta.

– Presidenttiä, joka tapattaa hänen merkittävimmän poliittisen vastustajansa, ei voida pitää laillisena, Navaljana lausui maanantaina EU:n ulkoasiain­neuvostolle.

Lue lisää: Julija Navalnaja kehottaa EU:ta olemaan tunnustamatta Venäjän presidentin­vaalitulosta

Lassila uskoo Navalnyin tukijoiden kehittävän lesken johdolla entisestään informaatiovaikuttamisen keinojaan, sillä heillä on paljon yhteyksiä Venäjällä ja pitkällinen tuntemus vaihtoehtoisesta liikehdinnästä Kremlin kontrollin alla.

– Ilman muuta vaikuttaminen on rajallista, koska Venäjällä ei voi tehdä mitään näkyviä oppositiotoimia. Joka tapauksessa he toimivat kriittisen tiedon ja vaihtoehtoisen demokraattisen Venäjän välittäjänä maanpaosta käsin.

Navalnyin juristi Ljubov Sobol tunnetaan yhtenä hänen läheisimmistä työtovereistaan korruptionvastaisessa työssä. Kuva: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Vaikka Putinin vastainen liike henkilöityisikin jatkossa Julija Navalnajaan, muistuttaa Lassila, että kyseessä on laaja ryhmä, johon liittyy myös muita vuosikausia tiiviisti Navalnyin taustalla toimineita näkyviä aktiiveja.

Heihin lukeutuvat muun muassa ”Navalnyin oikea käsi”, tiedottaja Kira Jarmysh, Navalnyin juristi Ljubov Sobol sekä Navalnyin perustaman FBK-säätiön poliittinen johtaja Leonid Volkov.

– He kaikki ovat tehneet itsenäistä poliittista profiilia Venäjällä osana Navalnyin tukijoukkoja. Sekin osoittaa, että Navalnyin maasta poistunut verkosto on se toimija oppositiossa, jonka vahva asema ei tule muuttumaan jatkossa.

Lue lisää: Aleksei Navalnyin oikea käsi: Tämän takia Putin uskalsi aloittaa sodan Ukrainaa vastaan – ”Hän ei voi tästä enää selvitä”

Lassila ei silti usko, että kukaan Navalnyin ennalta tunnetuista taustajoukoista nousisi jatkossa oppositioliikkeen johtoon leski Navalnajan tilalle.

Yhtenä syynä Lassila pitää vahvoihin johtajiin nojautuvaa Venäjän persoonavetoista politiikkaa, joka on ollut myös opposition heikkous.

– Symbolinen johtaja on tietysti tärkeä. Tässä tilanteessa Julija Navalnaja on paras mahdollinen vaihtoehto siihen tehtävään.

Leonid Volkov on tullut tunnetuksi Aleksei Navalnyin päästrategistina. Kuva: REUTERS/Janis Laizans

Lue lisää: Venäjältä kadonnut Aleksei Navalnyin avustaja löytyi Tallinnasta – IS tapasi sala­peräisen Sobolin: ”Säilyköön Putinilla vielä jännitys…”

Lassilan mukaan poliittiset puolueet ja liikkeet ovat olleet Venäjällä poikkeuksellisen henkilövetoisia ja heikkoja, mukaan lukien oppositiopuolueet.

– Kun johtajaa ei enää ole, puolue tai liike kuolee käytännössä mukana.

Navalnyia ja hänen liittoumaansa Lassila pitää kuitenkin poikkeuksena.

– Navalnyin vangitsemisesta huolimatta hänen verkostonsa on ollut kaikkein aktiivisin. Tässä mielessä on pelkästään positiivista, ettei heidän toimintansa henkilöidy yhteen tiettyyn ihmiseen, vaan taustalla on useita henkilöitä, jotka ovat liittäneet mukaan myös omia yhteyksiään.

Lue lisää: Putinin ilonpilaaja asuu maanpaossa Vilnassa – ensi viikolla hän yrittää olla taas Kremliä ovelampi

Ulkomailla asuva Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh on julistettu Venäjällä ”ulkomaiseksi agentiksi”. Kuva: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Yksi keskeisimmistä Putinin vastustajista on ollut jo vuosikausien ajan ex-oligarkki, liikemies Mihail Hodorkovski, joka on niin ikään ollut läheisesti kytköksissä Navalnyin joukkoihin.

Lassilan mukaan Hodorkovskin merkitys Venäjän hallinnon vastaisessa toiminnassa on edelleen merkittävä nimenomaan rahoittajana.

– Hän on ottanut roolinsa rahoittamalla erilaisia projekteja, kuten tutkivan journalismin hankkeita.

Öljyrahoilla valtavan omaisuuden luonut, maanpaossa elävä Mihail Hodorkovski on yksi näkyvimmistä venäläisistä Putin-kriitikoista. Kuva: REUTERS / Henry Nicholls

Navalnyin annettua kasvot Putinin vastaiselle taistelulle 2000-luvun aikana Hodorkovski on pysytellyt Kremlin vastustajien taustajoukoissa.

– Hän on edelleen yksi tärkeimmistä, ellei tärkein, Venäjän opposition taustavoimista, Lassila lausuu.

Tutkija ei näe, että Hodorkovskilla on haluja nostaa asemaansa näkyvämmäksi Navalnyin kuoleman jälkeen.

– Hänellä voi myös olla edelleen mainehaittaa 90-luvun oligarkkivuosilta, vaikka aikaa siitä onkin jo kulunut.

Venäjällä järjestetään presidentinvaalit maaliskuun puolivälissä. Etukäteen on selvää, että Putin valitaan jälleen uudelle jatkokaudelle lähes sadan prosentin äänimäärällä.

Tulevia vaaleja on pidetty näytelmänä, sillä Putinilla ei ole yhtäkään demokraattisesti asetettua vastaehdokasta.

Jekaterina Duntsovan ehdokkuus Venäjän presidentinvaaleissa evättiin jo viime vuonna. Nyt hänen tavoitteenaan on perustaa uusi puolue. Kuva: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Todellisten vastustajien tie on tyssännyt viimeistään ehdokkuuden estämiseen keskusvaalilautakunnan päätöksellä. Näin on käynyt muun muassa toimittaja Jekaterina Duntsovalle sekä oppositiopoliitikko Boris Nadezhdinille.

– Oli yllättävää, että Duntsova uskalsi lähteä haastamaan julkisesti Putinia, joskin hänen kohtalonsa oli lopulta aika odotettu, Lassila kuvailee.

Lue lisää: Tämä 40-vuotias nainen aikoo haastaa Putinin presidentin­vaaleissa

Etenkin Nadezhdinin ehdokkuudelle uskallettiin luoda jopa pienimuotoista toivoa, sillä hän oli onnistunut rakentamaan protesti-ilmiötä Venäjälle muutosta kaipaavien keskuudessa. Pitkän linjan poliitikon tie tyssäsi kuitenkin ehdokkuuden torppaamiseen aiemmin tässä kuussa.

Lassila pitää jopa yllättävänä, miten yhtenäisenä maanpaossa oleva Venäjän oppositio asettui Nadezhdinin ehdokkuuden taakse.

– Se osoitti, miten yhteinen näkemys oppositiolla on tällä hetkellä. Se on jopa aika uutta Venäjän hajanaisen opposition keskuudessa, joka on aiemmin keskittynyt enemmänkin riitelemään keskenään.

Lue lisää: Putinin haastajan tie Venäjän presidentiksi tyssäsi

Venäjällä kaikenlainen Kremlin vastainen toiminta on tehty lain ja rangaistusten voimin äärettömän vaikeaksi ellei mahdottomaksi. Jussi Lassila näkeekin Boris Nadezhdinin (kuvassa) ja Jekaterina Duntsovan ehdokkuudet merkittäviksi erityisesti siksi, että ne osoittavat, miten vahva Putiniin tyytymättömien määrä on Venäjällä. Kuva: REUTERS/Maxim Shemetov

Lassila uumoilee, että Putinin ja Ukrainan sodan kärkkäänä kriitikkona tunnettua Nadezhdinia tai hänen kannattajiaan voi odottaa vaalien jälkeen ikävä yllätys. Tutkija muistuttaa, että pelkästään Putinin vastustajan kannattaminen, saati rahoittaminen, on hyvin vaarallista nykypäivän Venäjällä.

– Pahoin pelkään, että Kreml käyttää tässä tuttua strategiaansa, jossa pölyn annetaan ensin laskeutua vaalien jälkeen, mutta sen jälkeen tulee jonkinlainen kosto Nadezhdinille ja hänen porukalleen.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Putin tuskin päästää ”toivoa” edes ehdolle – sota­kriitikkoa odottanee vielä Kremlin kurin­palautus

Viime vuosina Venäjä onkin vaimentanut kovakouraisesti maan oppositiovaikuttajat langettamalla heille Navalnyin tavoin pitkiä vankeusrangaistuksia.

Yksi Navalnyin kohtalontovereista on ex-poliitikko ja toimittaja Vladimir Kara-Murza, joka istuu parhaillaan 25 vuoden tuomiota siperialaisessa vankilassa.

Vladimir Kara-Murza on kiistänyt kaikki häntä kohtaan nostetut syytteet. Kuva: REUTERS/Maxim Shemetov

Kara-Murza on kritisoinut julkisesti Venäjän sotaa Ukrainassa, minkä jälkeen hänet tuomittiin maanpetoksesta. Venäjän mukaan hän levitti valheellisia väitteitä Venäjän armeijasta ja hänellä oli yhteyksiä ”epäystävälliseen organisaatioon”.

Tammikuussa selvisi, että Kara-Murza on siirretty toiseen vankilaan Siperian Omskin alueella. Venäjää on vaadittu paljastamaan Kara-Murzan tarkka sijainti.

– Hänen siirrolleen ei ole perusteita. Tilanteesta tekee vieläkin pelottavamman se, että hän on samojen ihmisten käsissä, jotka yrittivät tappaa hänet kahdesti. Ensin vuonna 2015 ja seuraavan kerran 2017, kommentoi aktivistin vaimo Evgenia Kara-Murza aiemmin BBC:lle.

Aktivistin vaimo viittaa kahteen aiempaan väitettyyn salamurhayritykseen, joihin Kara-Murza miltei kuoli.

Lue lisää: Venäläinen oppositio­aktivisti Kara-Murza siirrettiin toiseen vankilaan oudosta rikkeestä

Oppositiovaikuttajan terveyden tiedetään heikenneen vankeuden aikana, eikä hänen tilanteensa näytä salaisen vankilasiirron jälkeen yhtään valoisammalta.

– Hänen tilanteensa on huolestuttava. On selvää, että hän on todella vaaravyöhykkeellä, Lassila toteaa.

Niin ikään vankeuteen tuomitun oppositiohahmon Ilja Jashinin vaikutusmahdollisuudet ovat hyvin vähäiset. Kuva: Yuri Kochetkov/REUTERS

Lassila pitää potentiaalisena vaihtoehtona Kara-Murzan vapauttamista vangin vaihdon kautta. Siinäkin on kuitenkin riskinsä.

– Putin voi pelata siinä kieroa peliä ja vaatia vapautettavaksi lännestä sellaisen henkilön, jota ei voi missään nimessä vapauttaa, Lassila mainitsee.

Kara-Murzalla on ollut vankka jalansija Venäjän opposition sisällä, mutta ulospäin hänen ”katu-uskottavuutensa” on ollut Lassilan mukaan vähäistä.

Kara-Murzaa vahvempana tekijänä Lassila pitää Ilja Jashinia, joka hänkin on tuomittu 8,5 vuodeksi vankeuteen. Tuomioperusteeksi on kirjattu tahallinen väärän tiedon levittäminen Venäjän asevoimista.

– Se on aika mieto rangaistus näissä Putinin tuomioissa, mutta todennäköisesti myös sellainen, johon läpsähtää kohta lisää. Silloin hänkin on vaaravyöhykkeessä.

Lue lisää: Venäläisen oppositio­aktivisti Ilja Jashinin valitus kaatui oikeu­dessa

Jashin on nostanut esille muun muassa venäläisten Ukrainan Butshassa sodan aikana tekemiä julmuuksia, kutsuen tapahtumia joukkomurhaksi. Jashin oli Aleksei Navalnyin liittolainen ja Moskovassa vuonna 2015 murhatun oppositio­johtajan Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Jekaterinburgin ex-pormestari, Navalnyin läheinen liittolainen Jevgeni Roizman on harvoja näkyviä oppositiopoliitikkoja, jotka ovat välttäneet kovan vankeustuomion Venäjällä. Tällä hetkellä poliittiset kanannotot on kielletty kotiarestiin määrätyltä Roizmanilta. Jussi Lassilan mukaan Roizman voi olla varteenotettava opposition johtohahmo, jos poliittinen ilmapiiri vapautuu jollain aikavälillä Venäjällä. Kuva: Natalia Chernokhatova/ REUTERS

Jashinia on toistaiseksi pidetty lievemmän kurin vankilassa, josta hän on pystynyt asianajajansa avustuksella julkaisemaan edelleen varsin räväköitä kannanottoja sosiaaliseen mediaan.

– Ne toimivat moraalisena auktoriteettina ja muistutuksena heidän olemassaolostaan, mitä kautta ne ovat tärkeitä. Mutta jos Kremlissä tulkitaan, että viestit saavat liian paljon huomiota, vaikeuttaa se heidän asemaansa välittömästi.

– Siksi en näe, että viesteillä olisi tässä tilanteessa todellista vaikutusta. Avaimet siihen ovat muilla toimijoilla.

Source Link is.fi