Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b6b7bc0fb82d59d2cfa700473c492d76, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Valokuvat ja yleisön havainnot voivat auttaa tulipalon syttymissyyn selvittämisessä – ensitiedot ovat poliisille arvokkaita – Uutisalue

Valokuvat ja yleisön havainnot voivat auttaa tulipalon syttymissyyn selvittämisessä – ensitiedot ovat poliisille arvokkaita

Yleensä palotutkinnan tekee pelastuslaitos. Poliisi tulee kuvioihin, jos vahingot ovat isoja tai ihminen on kuollut. Tässä jutussa kerrotaan, miten poliisi tutkii palon syitä.

Hostellirakennus tulessa Äkäslompolossa.

Sivullisten ottamat kuvat ovat tärkeitä silloin, kun palon syitä selvitetään. Ennen kuin paloa alkaa kuvata on kuitenkin syytä selvittää, onko hätäkeskukseen soitettu ja ovatko palavasta rakennuksesta paenneet saamassa apua. Kuva: Rauli Johansson / Yleisön kuva

Tulipalosta saatavat ensitiedot ovat arvokkaita, ja usein tulipalon syy käy ilmi jo niiden avulla, kertoo poliisitarkastaja Pertti Sovelius poliisihallituksesta. Tulipalon ilmoittajan havaintojen perusteella tulipalon syttymispaikka voi selvitä jo yhdellä puhelulla.

Poliisin tekemän palonsyyntutkinnan keskeisin tarkoitus on palon syttymissyyn selvittäminen ja rikoksen mahdollisuuden poissulkeminen. Jos on syytä epäillä rikosta, poliisi aloittaa esitutkinnan.

Poliisihallituksen rikostorjunnan ja teknisen rikostutkinnan vastuualueen poliisitarkastajana toimivan Soveliuksen mukaan poliisitutkinnan onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että palon tapahtumat ja esimerkiksi palopaikalla olleet ihmiset kartoitetaan ja dokumentoidaan heti alussa mahdollisimman tarkasti.

– Hyvin hoidetussa tutkinnassa poliisi tarkastelee erilaisia vaihtoehtoja, joita sitten yksi toisensa jälkeen suljetaan pois.

Poliisi haastattelee palosta ilmoittaneita, palavasta rakennuksesta mahdollisesti paenneita ihmisiä sekä silminnäkijöitä.

– Pelastuslaitoksen sammutustiedoista voidaan päätellä palon etenemistä ja selvittää syttymispaikkaa, Sovelius sanoo.

Poliisin tekniset tutkijat keräävät palopaikalta näytteitä, joista osan, esimerkiksi sormenjäljet, he tutkivat itse.

Palonäytteitä lähetetään rikostekniseen laboratorioon tutkittavaksi. Esimerkiksi palokemiallisissa tutkimuksissa etsitään erilaisia palossa syntyneitä yhdisteitä

– Näin saadaan tietää, onko palopaikalla ollut aineita, mitä ei sinne kuulu. Esimerkiksi bensiiniä, joka voi kertoa palon tahallisesta sytyttämisestä. Jos betonirakennuksen palopaikalta löytyy paljon puujätettä, voidaan selvittää, onko sinne tuotu tahallaan palomateriaalia, Sovelius kertoo esimerkkejä.

Lisäksi poliisi voi hyödyntää myös ulkopuolista asiantuntijaa esimerkiksi vioittuneiden sähkölaitteiden tutkimisessa.

Kuvaamisella ei saa häiritä pelastustöitä

Pertti Soveliuksen mukaan palosyyntutkinta on hidasta. Pelkästään paloalueen tutkimisen aloittamiseen menee aikaa, sillä palopaikan pitää olla turvallinen. Savuavat rauniot ovat haastavia ympäristöjä, jossa syntyviä yhdisteitä on vaarallista hengittää.

Palosyyntutkinnassa valokuvat ovat tärkeässä roolissa. Esimerkiksi viime viikolla Kolarin Äkäslompolossa ihmishenkiä vaatineessa hostellipalossa sivulliset olivat kuvanneet tulipaloa, ja poliisi pyysi yleisöä lähettämään kuvamateriaalia tutkittavaksi.

– Monessa tapauksessa näillä kuvilla on suuri merkitys. Niistä voidaan päätellä, mistä päin rakennusta palo on saanut alkunsa, Sovelius sanoo.

Hänen mukaansa myös sellaisista kuvista voi olla apua, jotka on otettu jo ennen tulipaloa.

– Kuvat voivat antaa tietoa siitä, mitä on tapahtunut ennen tulipaloa tai minkälaisia rakenteita palaneessa rakennuksessa on ollut.

Sovelius kuitenkin muistuttaa ihmisiä, ettei kuvaamisella saa häiritä poliisin ja pelastuslaitoksen toimintaa tai loukata palon uhreja.

Henkilöllisyyttä voidaan selvittää dna-testeillä

Jos tulipalossa on kuollut ihmisiä, tekee poliisi palosyyntutkinnan ohella myös kuolinsyyntutkinnan. Joskus uhri voi olla niin pahasti palanut, että myös hänen henkilöllisyytensä vaatii selvittämistä.

– Yleensä voimme heti alussa olettaa uhrin henkilöllisyyden. Samalla ryhdymme poissulkemaan vaihtoehtoja, kuka hän todennäköisesti ei ole.

Uhrien henkilöllisyyttä voidaan selvittää myös hammaskartoituksella ja dna-testeillä. Oikeuslääkäri tekee uhrille ruumiinavauksen, jolla saadaan tietoa kuolinsyystä.

– Sillä selvitellään esimerkiksi, onko uhri kuollut tulipalossa vai jo sitä ennen.

Viranomaiset tekevät yhteistyötä. Mikäli pelastuslaitoksella omassa tutkinnassa herää epäilys rikoksesta, ilmoittaa se siitä poliisille, joka tutkii liittyykö tapahtumaan rikosta.

Soveliuksen mukaan yleisin palorikos ei suinkaan ole pyromaanin aiheuttama tulopoltto ja vakuutuspetos.

– Usein tulipalot johtuvat tulen varomattomasta käsittelystä, jolloin puhutaan esimerkiksi vaaran aiheuttamisesta tai pelastusrikkomuksista. Ne ovat tuottamuksellisia, mutta eivät yleensä tahallisia. Tahalliset henkilövahinkoja tai suuria omaisuusvahinkoja vaatineet rikokset ovat harvinaisia.

Hostelli paloi Äkäslompolossa viime viikolla.

Source Link yle.fi